Satu Taavitsaisen blogi

Liikunnan, kulttuurin ja nuorison lähipalvelut ovat tärkeitä

Share |

Maanantai 16.6.2014


Viime viikolla valmistui Mikkelin kaupungin kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluiden palveluselvitys. Tavoitteena on, että selvityksen linjauksia voidaan käyttää vuoden 2015 talousarvion valmistelussa. Säästöjä ja toiminnan järkevöittämistä on selvityksessä ansiokkaasti haettu. Erityisen hyvänä pidin ehdotusta etsivien nuorisotyöntekijöiden vakinaistamisesta. Verrattuna sosiaali-ja terveystoimen palveluselvitykseen, on tässä hyvin pienistä rahasummista kyse. Säästö, joka palveluselvityksen myötä tulevien toimenpiteiden osalta saataisiin aikaan, olisi ensi vuonna 71 000 euroa, jossa olisi mm. avustuksiin vähennystä 6200 euroa.

Hyvin valitettavaa on, että samaan aikaan näiden säästösuunnitelmien kanssa on niin, että kaupungin tilinpäätösasiakirjojen mukaan Jukurit HC Oy/Jukurit ry on jättänyt maksamatta jäämaksujaan noin 85 000 euron edestä kaupungin liikuntatoimelle. Summa on kertynyt useiden vuosien aikana. Jos nämä maksut saataisiin, ei tarvitsisi edes tällaisista muista säästöistä niin paljon puhua. Mielestäni uusia jäävuoroja ei pidä myöntää ennen kuin vanhat maksut on maksettu. Tämä olisi oikeudenmukaista ja tasavertaista seurojen kohtelua. Jääajoille löytyy varmasti maksavia ottajia. Maksujen saamisen jälkeen voitaisiin katsoa tarkemmin palveluselvityksen summia. Siellä varmasti on jotain, josta ei kannata säästää.

Vaikka kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi ei ole kaupungin talousarviossa iso rahallinen organisaatio, on sen merkitys kansalaisten hyvinvoinnin kannalta merkittävä. Meidän on pidettävä huoli, että lasten, nuorten, aikuisten ja ikäihmisten psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta tarpeelliset liikunnan, kulttuurin ja nuorison lähipalvelut toimivat ja myös avustuksilla voidaan yhdistysten toimintaedellytykset turvata. On hyvä muistaa, että tarpeellista toimintaa on jäähallin ulkopuolellakin. Liikkuvassa Mikkelissä kaikki pelaa. Tuntuu pahalle, että isojenkin kaupunginosien lähiliikuntapaikat ovat "tarkkailulistalla".

Lähiliikuntapaikkojen ylläpito vaatii laajentuneen Mikkelin (kuntaliitokset) myötä enemmän rahaa ja tekeviä käsiä. Ennaltaehkäisyyn panostaminen ja liikunnan lisääminen maksaa itsensä takaisin ihan varmasti. Paikkojen säännöllisen hoidon osalta on syytä kehittää nykyistä enemmin yhteistoimintaa kumppanuusperiaatteella paikallisten seurojen ja kaupunginosaseurojen sekä kyläyhteisöjen kanssa.

Avainsanat: Liikunta, kulttuuri, nuoriso


Kommentit

17.6.2014 16.38  Tauno Lehtonen

Hienoa Satu. Täyden kympin arvoista toimintaa. Edellinen juttusi puuttui todella tärkeään asiaan. Lapsista huolehtimisen pitäisi olla jokaisen asia eikä lapset saa olla säästökohde. Kumpa maamme hallitustasolla olevatkin tajuaisivat tämän. Urheilun tukeminen on hyvä asia, mutta olet 100%:sti oikeassa siinä, että tukemisen tulee olla tasapuolista kaikille. Jääkiekkoa, jalkapalloa tai mitään muutakaan lajia ei tule suosia toisten lajien kustannuksella. Jukurien tuet pitäisi todellakin jäädyttää kunnes velat on hoidettu. Hienoa, että nostat epäkohtia esille muitten vastustuksesta huolimatta. Hyvää Juhannusta sinulle ja perheellesi.

17.6.2014 17.48  elina

Hei Satu! Tiesitkö tätä kirjoittaessasi, että rästeistä on tehty maksusuunnitelma? Jos, niin miksi et siitä maininnut? Asia sinänsä on oikea, että kaupunki ei ole pankki, mutta olisi varmaan ollut reilua mainita asiasta.
Vastausta odottaen!

17.6.2014 22.02  Satu

Hei, tiesin. Maksusuunnitelmaa ei ole noudatettu.

18.6.2014 10.49  Jari

Tervehdys!

Nyt, kun olet julkisesti mustamaalannut Jukurit (tosin ihan aiheesta!), niin ei varmaankaan ole väärin pyytää sinua julkaisemaan myös muita seuroja, joilla on maksurästejä kaupungille. Tasapuolinen kohtelu kaikille?

Miten muiden alojen säästötoimet etenevät? Miten on esim. mahdollista että teiden kunnostusrahat ovat loppu, vaikka aurauksia ja hiekotuksia ei tarvinnut tehdä koko talvena? Tieasioissa nuukailu ei ole säästöä.

18.6.2014 11.14  Satu

Hei, minun tarkoitukseni ei ole mustamaalata ketään. Jokainen seura valitsee itse toimintatapansa. Tiedossani olevat muut jäähallin käyttäjät, joilla on ollut rästejä, ovat hoitaneet maksusuunnitelman mukaisesti asiansa.

Tieasioissa on juustohöylätty rahoja samalla tavalla kuin muualtakin kaupungin palveluista ja vähentyneillä rahoilla ei ole saatu katujen ja teiden kunnostuksia tehtyä niin paljon kuin olisi tarvetta. Tällä tavoin korjausvelkaa siirretään tulevaisuuteen eikä siinä ole järkeä. Lasti on tulevilla sukupolvilla.

Mikkelin kaupungin ongelma ei ole liian suuret menot vaan liian pienet tulot.

18.6.2014 16.51  Jaska jokunen

Samalla kun mustamaalaat koko Mikkeliläisen jääkiekkoperheen johon kuuluvat myös juniorit. Niin voisit myös tarkistaa onko kohtuullista että Mikkeliläinen juniori jääkiekkoilu maksaa vuodessa enemmän käyttömaksuja kuin muista liikuntapaikoista tulee kaupungin kassaan yhteensä rahaa. Kaikki liikuntapaikkamaksuthan perustuu vuosien takaisiin päätöksiin.

18.6.2014 21.47  Satu

Juniori-Jukurit ry on oma seuransa, kuten varmasti hyvin tiedät. Toivottavasti Jukureiden edustusjoukkue vastaisuudessa näyttää mallia ja on esimerkkinä junioreille myös maksujen hoitamisessa.

Liikuntapaikkojen maksut päätetään kunuli lautakunnassa. Ensi syksynä niitä käsitellään vuodelle 2015. Jäähallin käyttökustannukset ovat paljon suuremmat kuin kenttien ja sen vuoksi käyttömaksukin on suurempi. Siltikin veronmaksajien rahoilla maksetaan iso osa jäähallin kuluista, kuten kunnan muidenkin palveluiden.Jäähallin kulut kaupungille v. 2013 olivat noin 900 000 euroa ja tulot noin 200 000 euroa. Vertailun vuoksi ulkoliikunta-alueita on 161 kpl, joiden hoitamiseen kaupunki käytti vajaa 1,3 miljoonaa. Tuloja näistä saatiin 63 000 euroa. Kaikki nämä ovat ihan julkista tietoa ja löytyy kaupungin tilinpäätösasiakirjoista. On hyvä, jos ne alkaisivat enemmän kansalaisia kiinnostaa. Hyvää juhannusta!

18.6.2014 22.10  Jari

Laitatko vielä tämän jäähallikulun (900000e) ja "161kpl-kulun" (1300000e) osuudet siten, että niissä näkyy se meitä veronmaksajia suunnattomasti kiinnostava veronmaksajien osuus. Eli kuinka paljon maksamme hallia ja muita paikkoja. Se on minustakin väärin, jos hallin vuoksi nuo muut paikat joutuvat hallin vuoksi kärsimään! Hallinkäyttäjiä on kuntalaisista kuitenkin melkoisen pieni osa. Ja sekin osa, joka siellä käy, esim. Jukureiden peleissä, joutuu siitä penkkipaikasta maksamaan. Juniorit maksavat vielä kovia kausimaksuja...

Jokohan Jukureiden lypsämiselle pitäisi tehdä stoppi? Kyllä Liigaan haluavan seuran tulisi iyse hoitaa ja järjestellä kulunsa. Tasapuolisuutta pikkuseuroja kohtaan tarvitaan Jukureilta ja kaupungilta myös tässä.

Alan varovasti taipua puolellesi.

19.6.2014 11.22  Satu

Kun menoista vähennetään tulot, jää summa, joka veroeuroilla paikataan. Eli v. 2013 jäähallin osalta tuo oli 661 000 euroa ja ulkoliikunta-alueiden osalta 1,2 miljoonaa.

Tuosta 900 000 eurosta noin 500 000 euroa menee yhtiövastikkeeseen, jota liikuntatoimi maksaa vuosittain jäähalliyhtiölle, joka on siis kiinteistöosakeyhtiö ja vastaa vain kiinteistöstä ja 10 miljoonan euron lainan hoidosta ja koroista. Yhtiövastiketta tiloistaan yhtiölle maksaa myös Jukurit HC.

Jäähalliyhtön omistaa Mikkelin kaupungin konserni 89,1 prosenttisesti (Kaupunki + kiinteistöyhtiö Naistinki joka on kaupungin täysin oma yhtiö).

Kaupunki vastaa varsinaisesta toiminnasta ja myöntää jäävuorot, perii jäämaksut ja palkkaa henkilökunnan. Vähän monimutkaista. Moni luulee, että jäähalliyhtiö pyörittää toimintaa ja kerää jäämaksuja.

Liikunta- ja nuorisopalvelut ovat yhtä ja budjetti on kokonaisuudessaan 7,3 miljoonaa, tuottoja 1,2 miljoonaa eli netto noin 6 miljooaa veroeuroja, joilla tuotetaan: Ulkoliikunta-alueet, liikuntareitit, jäähallit, uimahallit, sisäliikuntatilat, muu liikuntatoiminta, tuetaan seuroja avustuksin ja maksetaan ohjatuista harjoituskerroista, ylläpidetään nuorisotilat ja kustannetaan nuoriso-ohjaajat sekä erityisnuorisotyö ja avustetaan nuorisojärjestöjä.

Vertailun vuoksi koko kaupungin toimintamenot olivat 378 miljoonaa euroa ja tuotot 100 miljoonaa eli tuo väli 278 miljoonaa tulee kaupunkilaisten verotuloista ja valtionosuuksista (=veroeuroja nekin).

27.6.2014 13.15  Jaska jokunen

No vielä yksi kysymys jos juniori Jukurit tuo kaupungin kassaan vuodessa 65000 euroa paljonko muut juniori seurat tuovat rahaa. Minusta kaikilla lapsilla pitäisi olla mahdollisuus valita urheilulaji niin että toisessa lajissa joutuu maksamaan paljon enemmän kuin toisessa. Eikös kaupungin pitäisi tukea kaikkia lajeja yhtä paljon. Tällä tarkoitan nuoriso- urheilua. Minusta Mikkeliin pitäisi ottaa sama malli käyttöön kuin Kouvolassa ja oliko se Lappeenrannassa että kaikki alle 18 vuotiaiden lasten liikunta on ilmaista. Näin saadaan lapset pois kaduilta urheilun pariin.
Mitä tohon jäähalliin tulee niinkuinitsekkin olet siellä käynyt niin kyllähän siellä on muutakin kuin jääkiekkoa.

11.7.2014 7.30  Jaska jokunen

Elikkäs juniori Jukurit maksaa enemmän käyttömaksuja kuin ulkoliikuntapaikkoja käyttävät seurat yhteensä. Tasapuolista nuorten urheilun tukemista?????

5.4.2015 16.45  Ainahan on maksettava, eikös juu

Ei hyvää päivää ja toolasta "organisaatiota" ollaan Liigaan viemässä!...Joku roti on Jukureiden suorastaan "rikollisesta" veronmaksajien rahojen väärinkäytöstä saatava. Menen itse poliisiasemalle ja teen tutkintapyynnön, niin alkaa Toivakka kaivelemaan kuvettaan!!!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini