Satu Taavitsaisen blogi

"Elä nyt hulluja puhu"

Share |

Perjantai 3.3.2017


Otsikon mukaisia kommentteja joskus kuulee nuorille sanottavan. Valitettavasti. Jokaisella sukupolvella on omat unelmansa ja niitä on kunnioitettava ja annettava nuorille tukeva pohja, josta ponnistaa. Meidän aikuisten pitää tukea nuorten unelmia ja auttaa muuttamaan ne suunnitelmiksi. Sen sijaan, että nuorille sanottaisiin: "Elä nyt houkkaa tai hulluja puhu".

Viime viikolla olin sellaisessa tilaisuudessa, jonka aihepiiristä tiesin hyvin vähän. Keskimmäinen lapsemme halusi viedä koko perheemme tutustumaan hänet mukaansa tempaisseeseen ja kovasti kiinnostavaan tubettamisen, vloggauksen, ilmaveivauksen ja pelivideoiden maailmaan. Lahdessa Tubetour 2017 -kiertueella olivat tubettajat Herbalisti, Lakko, Mansikka, ZoneVD ja Iina-Katariina. Heistä on meillä puhuttu jo kauan. Täysin uusia tuttavuuksia minulle mutta meillä oli hauska ilta. "Unelmien täyttymys", kuten poikani sanoi.

Mielenkiintoista tietoa suomalaisten nuorten unelmista antaa tuore Aula Researchin kyselytutkimus, jossa kartoitettiin miten suomalaisessa yhteiskunnassa, työelämässä, kotona ja koulussa suhtaudutaan nuorten unelmiin. Onko nuorilla tasavertaiset mahdollisuudet toteuttaa unelmiaan? Millaisia unelmia Suomen nuorilla on ja millaiset mahdollisuudet heillä on toteuttaa unelmiaan ja mitä esteitä unelmien toteuttamisen tiellä on?

Yläkouluikäisten nuorten unelmat liittyvät usein heidän arkensa asioihin; kesälomaan, tyttö-/poikaystävän löytämiseen, kesätyön saamiseen, lukioon tai ammattikouluun pääsemiseen, mopon hankkimiseen jne. Teini-ikäiset eivät vielä unelmoi parisuhteesta, perheestä, ammattiurasta tai kaukomatkailusta. Sen sijaan vähän vanhempien pitkän tähtäimen unelmat vaihtelevat mieluisan opiskelupaikan saamisesta omaan kotiin ja perheeseen, hyviin sosiaalisiin suhteisiin ja vapaaehtoistöihin maailman toisella puolen.

Useimmat nuoret uskovat siihen, että kaikilla on Suomessa mahdollisuus toteuttaa unelmiaan tasavertaisesti. Kun vanhemmilta kysyttiin samaa, niin 78% vanhemmista ei uskonut tasavertaisiin mahdollisuuksiin. Ne, joilla oli hyvä sosioekonominen asema tai korkea koulutus, uskoivat tasavertaisiin mahdollisuuksiin selvästi enemmän kuin heikosti toimentulevat tai vähän koulutetut. Maksutonta koulutusta, opintotukea ja opintojen ohjausta vastaajat uskoivat nuorten pitävän tärkeimpinä yhteiskunnallisina mahdollistajina heidän unelmiensa toteutumisessa.

Esteiksi nuorten unelmien toteutumisen tiellä 27% vastasi työttömyys, 24% taloudelliset vaikeudet, 19% tuen puute, 14% epäedulliset poliittiset päätökset ja 12% mielenterveysongelmat ja sairaudet. Jos näitä esteitä ei saada korjattua, syventyy nuorten  välinen epätasa-arvo. Jos nuorten tulevaisuuteen vaikuttaa ratkaisevasti perheiden tulotaso, tapahtuu polarisaatiota ja nuorten eriarvoistumista. Perukoulun jälkeen tuhansia nuoria ei lähde tai pääse jatko-opintoihin.

Suurin osa vastaajista katsoi kodin olevan eniten vastuussa nuorten unelmien toteutumisesta, sitten koulun, yhteiskunnan, kansalais- ja nuorisojärjestöjen ja työnantajien. Meidän kaikkien yhdessä on kannettava vastuuta ja kannateltava nuoria.

Lasten ja nuorten elämä on tässä ja nyt. Se ei odota nousukautta ja "parempia aikoja". Lapset ja nuoret tarvitsevat talouspoliittisia puolestapuhujia ja positiivista erityiskohtelua. Jokaisen eduskuntapuolueen tulee etsiä ja löytää keinoja siihen, että jokaisella nuorella on mahdollisuudet ja työkalut tavoitella unelmiaan. Pitää tehdä konkreettisia tekoja luoda Suomen nuoriin positiivista asenneilmapiiriä. Sellaista, jossa elämä tarjoaa mahdollisuuksia uhkien sijaan. Eteenpäin katsova ja mahdollisuuksiinsa uskova satavuotias Suomi syntyy nuorten kautta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini