Tiedote: SDP:n Taavitsainen vaatii potilasasiakirjojen oikeellisuutta!

Share |
14.11.2017

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen jätti ministerille kirjallisen kysymyksen potilasasiakirjojen oikeellisuudesta ja korjaamisesta.

-Mikkelin keskussairaalan potilasasiakirjojen virheet ovat tulleet ilmi sen jälkeen, kun potilastietojen kanta-arkistot avattiin sähköisessä muodossa kaikkien potilaiden saataville. Virheelliset kirjaukset ja väärät väittämät ovat potilaiden mukaan hankaloittaneet heidän hoitoaan ja hoitovirheiden käsittelyä monin eri tavoin. Kaikkia virheellisiä kirjauksia ei ole myöskään korjattu.

-Kenestäkään henkilöstä ei saa olla viranomaisten tiedostoissa virheellisiä tietoja, korostaa Taavitsainen. Lääkäreiden kirjaukset ovat usein sosiaaliturvan, etuuksien, palveluiden, lupien, ajokortin ym. kansalaisille tärkeiden asioiden perusteina. Suomessa on voitava luottaa siihen, että ihmisten asiat kirjataan oikein. Taavitsainen peräänkuuluttaa kirjaamiskäytäntöjen kehittämistä ja potilaiden ottamista mukaan osallisiksi prosessiin.

-On tullut myös ilmi, että potilaskertomusten korjaaminen on erittäin hankalaa. Kirjaukset lukkiutuvat järjestelmään hyvin pian kirjaamisen jälkeen ja potilaan tulee osoittaa korjauspyyntö kuntayhtymän terveyspalvelujen johtajalle, joka päättää onko potilaan pyyntö perusteltu vai ei. Mikäli perusteita löytyy, johtaja tilaa korjauksen sairaalan ulkopuoliselta IT-alan yritykseltä.  

-Tilanne on mielestäni vakava ja kysyin kirjallisesti ministeriltä, onko hän tietoinen potilasasiakirjoissa ilmenevien virheiden yleisyydestä, ja mitä voidaan tehdä niiden ennaltaehkäisemiseksi ja korjaamiseksi ja pitääkö ministeri soveliaana sitä, että korjaaminen on hankalaa ja korjauksen suorittaa ulkopuolinen IT-yritys. Kysyn myös, tulisiko potilaiden osallisuutta omassa asiassaan lisätä ja mitä ministeri aikoo tehdä, jotta potilaiden oikeusturva ja kohtelu potilasasiakirjojen kirjaamisessa ja korjauksissa on yhdenvertaista ja luotettavaa joka puolella Suomea.

18.12.2017Taavitsainen: Luvassa lisää aktiivista työttömien kuritusta!
12.12.2017Taavitsainen: Puolustusvoimat häirintävapaaksi!
12.12.2017SDP:n Taavitsainen: Mikkeli tyrmää Sipilän hallituksen valinnanvapauslakiesityksen
07.12.2017SDP:n Taavitsainen: 100-vuotiaassa Suomessa ei saisi olla tarvetta leipäjonoille. Missä Sipilän teot vanhusten köyhyyden poistamiseksi?
14.11.2017Tiedote: SDP:n Taavitsainen vaatii potilasasiakirjojen oikeellisuutta!
15.06.2017Puolustusvaliokunnan demarit: Hankinnat arvioitava huolellisesti, ratkaisut seuraavalla vaalikaudella
02.06.2017Työttömien Keskusjärjestö: Tiukka EI palkattomalle työelämäkokeilulle
31.05.2017SDP:n Taavitsainen kysyy Berneriltä: Kolmena vai viitenä päivänä?
09.05.2017SDP:n Taavitsainen kannustaa perussuomalaisia vaikuttamaan: perukaa Postin moraalittomuudet!
28.04.2017Taavitsainen kysyy Postin omistajaohjauksesta: Aikooko ministeri Lintilä lopettaa moraalittomuuden?

Siirry arkistoon »