Taavitsainen: Luvassa lisää aktiivista työttömien kuritusta!

Share |
18.12.2017

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) mukaan Sipilän hallitus on piilottanut positiivisen ”aktiivi” -sanan taakse negatiivisen asian - työttömiä kurittavan aktiivimallin, joka on kohtuuton ja epäoikeudenmukainen. Malli loukkaa kansalaisten yhdenvertaisuutta ja siksi laki tulisi Taavitsaisen mielestä hylätä. 

-Hallitus yrittää luoda positiivista mielikuvaa nokkelilla sanankäänteillä. Todellisuudessa kyse on työttömyysturvan leikkaamisesta. Tänään ja huomenna eduskunnassa on ratkaiseva käsittely aktiivimallista. Eduskunta äänestää lain hyväksymisestä/hylkäämisestä.

-Vaikka lähes koko oppositio vastustaa aktiivimallia, hallituspuolueet eivät ole muuttaneet esitystään valiokuntakäsittelyssä. Päätös asiasta on tapahtunut jo silloin, kun työministeri Jari Lindström (sin) antoi hallituksen esityksen. Ministeri olisi voinut olla myös antamatta esitystä!

-Eikä tässä vielä kaikki: työministeri Lindström valmistelee parhaillaan lisää työttömiin kohdistuvaa kuritusta. Ensi keväänä on tulossa aktiivisen työnhaun malli, joka edellyttää, että työttömän pitää kolmen kuukauden aikana hakea vähintään 12:ta työpaikkaa ja raportoida joka viikko netissä sähköisesti karenssien uhalla. Pidän myös tätä aktiivimallin toista esitystä erittäin huolestuttavana, sanoo Taavitsainen.

-On harmi, että kansalaisille eduskunnan toiminta on hahmottumatonta ja meitä, jotka olemme työttömiä puolustaneet, moititaan. Parannettavaa tiedottamisessa siis riittää ja tekemistä on myös siinä, että saamme vaikuttamisen ajan aikaistumaan. Oikea ajankohta on tietenkin silloin, kun on vaalit, muistuttaa Taavitsainen.

Taavitsaisen mukaan keskeinen ongelma Suomessa on kansalaisten epätasainen osallistuminen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Ahkerimmin vaaleissa äänestävät korkeasti koulutetut ja hyvätuloiset. Työttömät, nuoret ja työväestö jättävät helposti äänestämättä. Tämä on todella harmi, koska viime vaalien jälkeen juuri heille on kurjuutta jaettu Juha Sipilän porvarihallituksen toimesta.

-Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ammatillisen perusasteen suorittaneista 25-34-vuotiaista vain 31 prosenttia äänesti, samaan aikaan kun korkeakoulutetuista vaaliuurnilla kävi 79 prosenttia. Työttömät, nuoret ja työväestö eivät saaneet ministereiksi heidän puolellaan olevia, koska eivät äänestäneet.

Taavitsaista harmittaa, että osa kansalaisista on vapaaehtoisesti luovuttanut oman äänioikeutensa pois, kun aikoinaan on kaiken voimin taisteltu sen puolesta, että jokainen suomalainen sai yhtäläisen äänioikeuden varallisuudesta ja sukupuolesta riippumatta. SDP:n pitää myös parantaa juoksuaan, jotta kansalaisten luottamus työttömiä ja pienituloisia puolustavaan puolueeseen palautuu.

-Kun osa ihmisistä nukkuu vaalien yli, harjoitettu politiikka vinoutuu. Tällöin äänestävien vaikutusmahdollisuudet kasvavat ja he saavat mieluisensa päättäjät ja mieluisiaan päätöksiä. Äänestäminen pitää saada kaikkien kansalaisten, erityisesti työttömien keskuudessa, suosituimmaksi tavaksi vaikuttaa. Vaalikoppiin pitää jatkossa jokaisen raahautua ”vaikka pää kainalossa” ja muistaa, että niin kauan kuin on elämää, on toivoa, päättää Taavitsainen. 

18.12.2017Taavitsainen: Luvassa lisää aktiivista työttömien kuritusta!
12.12.2017Taavitsainen: Puolustusvoimat häirintävapaaksi!
12.12.2017SDP:n Taavitsainen: Mikkeli tyrmää Sipilän hallituksen valinnanvapauslakiesityksen
07.12.2017SDP:n Taavitsainen: 100-vuotiaassa Suomessa ei saisi olla tarvetta leipäjonoille. Missä Sipilän teot vanhusten köyhyyden poistamiseksi?
14.11.2017Tiedote: SDP:n Taavitsainen vaatii potilasasiakirjojen oikeellisuutta!
15.06.2017Puolustusvaliokunnan demarit: Hankinnat arvioitava huolellisesti, ratkaisut seuraavalla vaalikaudella
02.06.2017Työttömien Keskusjärjestö: Tiukka EI palkattomalle työelämäkokeilulle
31.05.2017SDP:n Taavitsainen kysyy Berneriltä: Kolmena vai viitenä päivänä?
09.05.2017SDP:n Taavitsainen kannustaa perussuomalaisia vaikuttamaan: perukaa Postin moraalittomuudet!
28.04.2017Taavitsainen kysyy Postin omistajaohjauksesta: Aikooko ministeri Lintilä lopettaa moraalittomuuden?

Siirry arkistoon »