SDP:n Taavitsainen kanteli oikeuskanslerille ministeri Anne Bernerin vastaamattomuudesta

Share |
01.06.2018

SDP:n kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Satu Taavitsainen suivaantui liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) vastaamattomuuteen takseja koskevassa asiassa. Taavitsainen kanteli tänään 1.6. asiasta oikeuskanslerille. 

-Tein kirjallisen kysymyksen 3.5.2018 taksikuljetuspalveluiden tulevaisuudesta. Olen kovasti odottanut vastausta, koska kysymykseni koskee lakia liikenteen palveluista, joka tulee voimaan 1.7.2018. Myös koko taksiala on odottanut vastausta, sillä vastaus vaikuttaa olennaisesti toimialaan.

-Perustuslain 45 §:n 1 momentin mukaan kansanedustajalla on oikeus tehdä ministerin vastattavaksi kysymyksiä tämän toimialaan kuuluvista asioista. Eduskunnalla on oikeus saada tarvitsemiaan tietoja hallituksen ja sen alaisten viranomaisten toiminnasta. Kansanedustajien kirjalliset kysymykset ovat osa tätä tiedonsaantioikeutta. Vastaukset kysymyksiin jaetaan kaikille kansanedustajille, joten on kyse koko eduskunnan tiedonsaantioikeudesta. Tätä kautta toteutuu eduskunnalle kuuluva tehtävä valvoa valtioneuvoston toimien lainmukaisuutta. Kyse on demokratian toteutumisen kannalta merkittävästä instrumentista.

-Kirjallinen kysymys on kansanedustajan työssä tärkeä työväline ja eduskunnan työjärjestyksen mukaan siihen vastaamiseen ministerillä on 3 viikkoa aikaa. Tuo säädetty aika meni kirjallisen kysymykseni osalta umpeen 25.5.2018, sanoo Taavitsainen.

Demokraatti-lehti uutisoi asiasta 31.5.2018:

https://demokraatti.fi/taksiyrittajien-epatietoisuus-jatkuu-bernerilta-ei-vielakaan-vastausta-tama-ei-valitettavasti-yllata-meita

https://demokraatti.fi/miksi-ihmeessa-kansanedustaja-taavitsainen-ei-saanut-ministeri-bernerilta-vastausta-saadetyssa-ajassa-taustalla-inhimilliset-seikat/

-Näiden uutisten perusteella sain itse tietää, että kirjalliseen kysymykseeni ei aio ministeri Berner vastata, vaan asia on siirretty toiselle ministerille. Uutisessa kerrotaan, että kirjallinen kysymys on jäänyt muhimaan valtioneuvostoon.

-Valtioneuvoston kanslian toimialaan kuuluu huolehtia eduskunnasta saapuneen kirjallisen kysymyksen ohjaamisesta ministerille siihen ministeriöön, jonka toimialaan se kuuluu. Vastaanottavan ministeriön edellytetään ilmoittavan valtioneuvoston kanslialle ottavansa kysymyksen vastattavakseen. Valtioneuvoston kanslia ylläpitää saapuneista kirjallisista kysymyksistä luetteloa, joka sisältää myös tiedon kysymyksen vastaanottaneesta ministeriöstä.

-Miksi valtioneuvoston kanslia ei huolehdi siitä, että kirjallisiin kysymyksiin vastataan säädetyssä 21 vuorokauden ajassa? Valtioneuvoston kanslian työtä johtaa pääministeri Juha Sipilä (kesk).

-Liittyykö viivyttelyyn poliittista ohjausta hallitukselle kiusallisen kysymyksen johdosta? Taksiliittokin on ollut yhteydessä lukuisia kertoja sekä liikenne- ja viestintäministeriöön että kilpailuviranomaisiin aina siitä saakka, kun uusi liikennepalvelulaki hyväksyttiin eduskunnassa jo yli vuosi sitten. Hekään eivät ole saaneet vastauksia ministeri Berneriltä, Taavitsainen kertoo.

-Taksiyrittäjien pitäisi noudattaa uutta lakia 1.7. alkaen, eivätkä he ole pyynnöistä huolimatta saaneet viranomaiselta ohjeita. Tällainen hallinto on aivan sietämätöntä. Aivan vastaavaa, mitä tapahtui työttömiä kyykyttävän aktiivimallin suhteen, josta soveltamisohjeita ei annettu vasta kuin sen jälkeen, kun laki oli ollut jo jonkin aikaa voimassa.

-Oikeuskansleri jo vuosi sitten huomautti valtioneuvoston kansliaa siitä, että kansanedustajien kirjallisiin kysymyksiin annettavien vastausten määräaikaa pitää noudattaa.

Taavitsaisen vastausta odottava kirjallinen kysymys: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_171+2018.aspx

Oikeuskanslerin päätös 29.3.2017 kansanedustajien kirjallisiin kysymyksiin vastaamisesta:

https://www.okv.fi/media/filer_public/8d/bb/8dbb8e9e-517e-4f10-b2b4-282dfa5d2162/okv_7_50_2016.pdf

 

18.04.2019Satu Taavitsainen SDP:n eurovaaliehdokkaaksi
26.03.2019"Palkka on aivan törkeä, moraalittoman suuri!" Postin toimitusjohtaja tienaa 82 000 e kuussa, ja huonoa tilannetta itkevä valtionyhtiö potkii ulos väkeä
21.03.2019SDP:n Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan
08.03.2019SDP:n Taavitsainen: Kolme asiaa, joilla saadaan korjattua 80% soten juuriongelmista
08.02.2019SDP:n Taavitsainen: taloudellinen voitontavoittelu on lailla kiellettävä varhaiskasvatuksessa
01.02.2019SDP:n Taavitsainen: Esperin on korvattava vanhuksille!
24.01.2019SDP:n Taavitsainen: Soten ydin, maksut jäävät käsittelemättä
17.01.2019SDP:n Taavitsainen: Mitä hallitus tekee häikäilemättömien perintäyhtiöiden toiminnan lopettamiseksi Suomessa?
06.01.2019SDP:n Taavitsainen iloitsee: Vihdoin alkaa tapahtua taistelussa perintäyhtiöitä vastaan!
12.12.2018SDP:n Taavitsainen ja Taimela puuttuvat tiukasti virheellisiin maksuhäiriömerkintöihin

Siirry arkistoon »