SDP:n Taavitsainen: Yrittäjien asema perinnässä on turvattava lainsäädännössä!

Share |
28.09.2018

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsaisen tekemä lakialoite saatavien perinnästä annetun lain muuttamiseksi oli torstaina 27.9.2018 Eduskunnan lähetekeskustelussa. Lakialoitteessa esitetty muutos merkitsisi sitä, että myös yrityksille kohdistuvien laskujen perintäkuluille asetettaisiin katto. Tällä hetkellä perintäkuluja rajoittava sääntely koskee vain kuluttajia. 

-Pidän erittäin huonona sitä, että yritysten osalta laissa ei ole säädetty maksimieuromääriä, kuten kuluttajien suojaamiseksi on. Nykylaissa sanotaan vain, että yrittäjän on korvattava perinnästä aiheutuvat ”kohtuulliset kulut”. Käytännössä perintäkulut ovat nousseet satoihin euroihin, puuskahtaa Taavitsainen.

-Lakialoitteessani esitetään, että yritysten perintäkulujen enimmäismaksut säädettäisiin saman tasoiseksi kuluttajasaatavien kanssa. Tämä parantaisi erityisesti pienyrittäjien tilannetta. Esimerkiksi yli tuhannen euron pääomasta perintäkulu saisi lakialoitteeni mukaan olla enintään 50 euroa, valottaa Taavitsainen. 

-Ulosottoon joutuneiden yritysten määrä nousi viime vuonna viisi prosenttia. Satojen eurojen perintäkulut on yrittäjälle aivan kohtuuton. Huolena voi samaan aikaan olla työura, yrityksen jatkaminen ja usein myös koko perheen toimeentulo. Lakialoitteessani ehdotettu perintäkulujen sääteleminen tarkasti toisi osaltaan turvaa yrittäjän asemaan, ja se olisi syytä tehdä. 

Taavitsainen ennakoi, että lakialoite aiheuttaa varmasti napinaa perintäyhtiöissä, koska lakialoite pienentää niiden tuloja. Jupinasta ei pidä kuitenkaan välittää, vaan eduskunnan tulee olla yrittäjien puolella ja korostaa kohtuullisuutta. 

Taavitsainen muistuttaa, että useat suuret kansainväliset perintäyhtiöt eivät muutoinkaan noudata hyvää perintätapaa ja lakia, myyvät velkoja eteenpäin, hävittävät alkuperäisiä laskuja ja harjoittavat laitonta perintää. AVI on antanut niille useita huomautuksia. 

-Niiden toiminnassa on paljon suitsittavaa. Pitää edetä askel kerrallaan kohti parempaa. 

Linkki Eduskunnan keskustelupöytäkirjaan: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_91+2018+6.aspx

 

12.12.2018SDP:n Taavitsainen ja Taimela puuttuvat tiukasti virheellisiin maksuhäiriömerkintöihin
30.11.2018SDP:n Taavitsainen: Maksuhäiriömerkinnöissä viidakon lait
08.11.2018SDP:n Taavitsainen: Hyvä! Opetusministerin vastaus on aivan selkeä - kuntien on muutettava nykykäytäntöään
26.10.2018SDP:n Taavitsainen ehdottaa ratkaisua lääkäriin pääsyn ongelmaan
12.10.2018SDP:n Taavitsainen: Koulujen sijaiskäytännöt heikentävät perusopetuksen laatua
28.09.2018SDP:n Taavitsainen: Yrittäjien asema perinnässä on turvattava lainsäädännössä!
19.06.2018SDP:n Taavitsainen: Loistava päätös! Liikenne- ja viestintävaliokunta lopetti tienvarsien kylttikiistat
19.06.2018Kansanedustajat haluavat poistaa maksuhäiriömerkinnät velkansa maksaneilta
01.06.2018SDP:n Taavitsainen kanteli oikeuskanslerille ministeri Anne Bernerin vastaamattomuudesta
09.05.2018SDP:n Taavitsainen: Aiotaanko nuorista tehdä oman itsensä kulkukauppiaita?

Siirry arkistoon »