SDP:n Taavitsainen ja Taimela puuttuvat tiukasti virheellisiin maksuhäiriömerkintöihin

12.12.2018

Kansanedustaja, eduskunnassa toimivan ulosottoon joutuneiden tukijat -ryhmän puheenjohtaja Satu Taavitsainen (sd.) ja kansanedustaja, ryhmän jäsen Katja Taimela (sd.) ovat jättäneet oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) vastattavaksi kirjallisen kysymyksen virheellisistä maksuhäiriömerkinnöistä.

-Kansalaiset kertovat aiheettomista maksuhäiriömerkinnöistä, joita on aiheutunut perintäyhtiöiden, käräjäoikeuksien tai ulosottomiehen virheiden vuoksi. Pidän erittäin haitallisena sitä, että kaikkia virheellisisiä merkintöjä ei ole korjattu. Käytännössä tämä merkitsee ihmisen asettamista useaksi vuodeksi luottotiedottomaan tilanteeseen täysin syyttä, sanoo Taavitsainen.

Taavitsainen pitää hätkähdyttävänä viime viikolla tapahtunutta Lowell Suomi Oy:n (ent. Lindorff) perintäyhtiön virhettä, jonka vuoksi 725 suomalaista sai aiheettoman maksuhäiriömerkinnän. Virhe näkyi heti ihmisten arjessa ja vaikutti välittömästi negatiivisesti ihmisten mahdollisuuteen käyttää pankkikorttia, hankkia vakuutusta, saada sähkösopimusta ja tehdä vuokrasopimusta. Eli aivan perusasiat estyivät aiheettoman maksuhäiriömerkinnän vuoksi.

Taimela muistuttaa siitä, että myös eduskunnan oikeusasiamies on nostanut virheelliset maksuhäiriömerkinnät esiin vuoden 2017 kertomuksessaan.

-Oikeusasiamies myös linjasi, että oikeusministeriön tietojärjestelmästä ei tule luovuttaa luottotietolain ja henkilötietolain vastaisia tietoja luottotietoyhtiöille. Lisäksi velallisten oikeusturvan toteutumiseksi on tärkeää, että tietojärjestelmän puutteellisesta toiminnasta johtuneet virheelliset merkinnät poistetaan luottotietorekistereistä ja vastaisuudessa estetään tällaisten tietojen luovutus luottotietoyhtiöille.

Taavitsainen ja Taimela moittivat, että nykytilanteessa yritykset voivat jättää virheet korjaamatta, koska valvonta ei toimi. Tätä voidaan parantaa säätämällä maksuhäiriörekisterin ylläpitäminen julkiseksi tehtäväksi, jolloin valvonta kuuluisi eduskunnan oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin toimivaltaan.

Kansanedustajien mukaan on päivänselvää, että virheelliset merkinnät aiheuttavat vahinkoa kansalaisille. Tästä on seurattava vahingonkorvausvelvollisuus virheistä vastuussa oleville, he vaativat.

Taavitsainen ja Taimela esittivät oikeusministerin vastattavaksi seuraavat kysymykset:

- Mitä ministeri aikoo tehdä sille, että maksuhäiriömerkintöjen tekemisessä ja rekisterin ylläpidossa vallitsee tällä hetkellä viidakon lait?

- Näkeekö ministeri ongelman siinä, että luottotietoyhtiölle voi olla hyödyllistä, jos virheellinen maksuhäiriömerkintä jää rekisteriin, ja tämä aiheuttaa intressiristiriidan, jossa rekisterinpitäjä hyötyy siitä, kun virheitä ei korjata?

- Kuinka ministeri aikoo parantaa maksuhäiriömerkintöjen asianmukaista ja yhdenvertaista käsittelyä sekä nopeuttaa virheiden korjaamista ja vahingonkorvausvelvollisuuden toteutumista?

- Aikooko ministeri esittää maksuhäiriörekisterin ylläpitämistä julkiseksi tehtäväksi, jolloin rekisterin valvonta tulisi eduskunnan oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin valvonnan piiriin?

Linkki kirjalliseen kysymykseen: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_513+2018.aspx

18.04.2019Satu Taavitsainen SDP:n eurovaaliehdokkaaksi
26.03.2019"Palkka on aivan törkeä, moraalittoman suuri!" Postin toimitusjohtaja tienaa 82 000 e kuussa, ja huonoa tilannetta itkevä valtionyhtiö potkii ulos väkeä
21.03.2019SDP:n Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan
08.03.2019SDP:n Taavitsainen: Kolme asiaa, joilla saadaan korjattua 80% soten juuriongelmista
08.02.2019SDP:n Taavitsainen: taloudellinen voitontavoittelu on lailla kiellettävä varhaiskasvatuksessa
01.02.2019SDP:n Taavitsainen: Esperin on korvattava vanhuksille!
24.01.2019SDP:n Taavitsainen: Soten ydin, maksut jäävät käsittelemättä
17.01.2019SDP:n Taavitsainen: Mitä hallitus tekee häikäilemättömien perintäyhtiöiden toiminnan lopettamiseksi Suomessa?
06.01.2019SDP:n Taavitsainen iloitsee: Vihdoin alkaa tapahtua taistelussa perintäyhtiöitä vastaan!
12.12.2018SDP:n Taavitsainen ja Taimela puuttuvat tiukasti virheellisiin maksuhäiriömerkintöihin

Siirry arkistoon »