Satu Taavitsaisen blogi

Ponsi nuorten puolesta

Share |

Keskiviikko 13.6.2012


Tein maanantaina valtuuston kokouksessa valtuustoryhmämme ponsiesityksen, että kaupungin työllisyyden ohjausryhmä esittäisi viimeistään tämän vuoden talousarviovalmistelun yhteydessä selvityksen ja toimenpide-ehdotukset, joilla nuorten yhteiskuntatakuu voidaan v. 2013 alkaen toteuttaa. Selvityksessä tulee

a) kuulla niitä työntekijöitä, jotka työnään parhaillaan työllistämisen kanssa asiantuntijoina työskentelevät

b) koota kaikki ne toimet, joita kaupungissamme jo nyt tehdään nuorten syrjäytymisen estämiseksi ja toimenpide-ehdotukset näiden vahvistamiseksi ja kehittämiseksi

Ponsi hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti.

Nuorten työttömyys ja syrjäytyminen näkyvät jo nyt peruskoulun päättäneiden vaikeutena löytää toisen asteen opiskelupaikka, ammatillisten ja lukion opintojen keskeytymisenä, mielenterveys- ja päihdeongelmina ja huostaanottoina. Luvut ovat hälyttäviä. Mitä olemme tehneet Mikkelissä parantaaksemme tätä asiaa? SDP:n valtuustoryhmän mielestä emme tarpeeksi. Työpaja uudistettiin, mutta sinne pitää saada vakituisia työntekijöitä ohjaamaan nuoria. Kesätyöntekijöitä palkattiin niin viime kuin tänäkin vuonna, mutta silti liian moni jäi ilman.

Aivan kiistatta paras tapa turvata nuorten tulevaisuus on tarjota heille polku koulutukseen ja työelämään. Nuorten työllisyys on myös tärkeä asia kaupungin talouden kannalta. Mitä pidempään nuori on työttömänä, sitä suurempi on nuorten syrjäytymisriski. Työttömänä nuori on yhteiskunnan tuen varassa. Lisäksi nuori on poissa tuottavasta työstä, jonka palkkatulosta hän voisi maksaa veroja.

Maan hallitus on ottanut tilanteen vakavasti ja hallitusohjelman yksi kärkihankkeista on nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen. Yhteiskuntatakuu takaa ensi vuoden alusta jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikan viimeistään 3 kuukaudessa työttömäksi joutumisesta. Tämän toteuttaminen vaatii ponnisteluja ja se edellyttää laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Meillä on puoli vuotta aikaa valmistautua siihen!


Kommentit

20.6.2012 19.21  Markku Äikäs

Panostaminen nuorten työllistämiseen on panostamista tulevaisuuteen ja omien vanhempieni tulevaisuuteen. Heistä tulee toivottavasti niitä osaajia, jotka hoitavat vanhukset, jonain päivänä ehkä myös minutkin( 43V).
Nuorten työllistämiseen panostaminen on myös hyvää ehkäisevää mielenterveystyötä. Väitän, että työ ehkäisee paljon masennusta ja monia muita ongelmia kuten Satu kirjoittaa.
SDP Lauri Ihalaisen johdolla on ajanut kunniakkaasti nuorten työllisyyttä. On tärkeää, että kun kohtaamme työelämässä nuren harjoittelijan tai opiskelijan, pyrimme luomaan heille mahdollisimman optimaaliset olosuhteet työntekoon, jotta heille jäisi positiivinen vaikutelma työnteosta.
Satu ja monet muut ovat kiitettävästi ajaneet sekä nuorten että vanhusten asioita Mikkelissä. Toiminta on ollut vilkasta ja ongelmat tiedostetaan.
yst.terv. Markku Äikäs


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini