Satu Taavitsaisen blogi

Menneestä tulevaan

Share |

Maanantai 10.6.2013


Tähän aikaan vuodesta kunnissa käydään läpi viime vuoden toimintaa. Käsittelyssä on mm. tilinpäätös ja toimintakertomus, tarkastuslautakunnan raportti ja henkilöstöraportti. Yksi mielenkiintoisimmista on mielestäni sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys. Kaikki nämä kertomukset kuvaavat mennyttä ja tapahtumiin ei enää voi vaikuttaa. Menneestä pitäisi kyllä pystyä oppimaan. 

Sosiaali-ja potilasasiamiehen selvitys on minusta siksi mielenkiintoinen, että se on kaikista eniten kiinni ihmisten arkikokemuksissa, jotka eivät ole sujuneet niin kuin olisi pitänyt. Juttelen itsekin joka vuosi satojen ihmisten kanssa ja viime vuoden osalta näissä keskusteluissa nousivat esiin samoja asiat, joita potilasasiamies on raportissaan nostanut esille. 

TOIMEENTULOTUKI. On ollut puutteita toimeentulotuen käsittelyssä lain mukaisesti seitsemän arkipäivän kuluessa hakemuksen jättämisestä. Ihmisillä on ollut myös vaikeuksia päästä keskustelemaan sosiaalityöntekijän kanssa seitsemän arkipäivän kuluessa. Nämä tulee korjata viipymättä. Riittävä henkilöstöresurssi ja toiminnan tehostaminen on toteutettava välittömästi.

Mikkelissä toimeentulotukimenot ovat alhaisemmat verrattuna moniin, vastaaviin verrokkikuntiin. Huolestuttavaa on, että tilastojen mukaan lapsiperheiden suhteellinen köyhyys on lisääntynyt, mutta toimeentulotuen käyttö on kuitenkin vähentynyt. Meillä ehkäisevää toimeentulotukea käytetään erittäin vähän, vain noin 1 % toimeentulotuen kokonaismenoista, valtion tavoitteen ollessa 3,3 %. Ehkäisevä toimeentulotuki on tarkoitettu nimenomaan ehkäisemään syrjäytymistä ja kalliiden ja korjaavien toimenpiteiden syntymistä. Miksi emme käytä sitä??

TYÖNTEKIJÖITÄ EI SAA KIINNI. Kuntalaisillla on ollut poikkeuksellisen paljon hankaluuksia saada kaupungin työntekijöitä puhelimitse kiinni ja saada ensineuvoon yhteys. Ulko-ovetkin ovat olleet kiinni virastojen sulkuajoista johtuen ja lastensuojelun työntekijöitä on ollut aivan liian vähän ja he kovin kiireisiä. Henkilöstöä on lisättävä ja kiinnitettävä huomiota siihen, että puhelinnumerot ovat helposti löydettävissä ja puhelimiin vastataan sekä lyhennettävä sulkuaikoja. Pääosin kuntalaiset ovat varmasti tyytyväisiä palveluun, mikäli vain saavat työntekijään yhteyden.

Eniten tämä yhteydensaaminen on puhututtanut kansalaisia ENSINEUVON osalta. Lääkäriin pitäisi päästä, mutta kun ei ole päässyt puhelimella läpi. Puheluiden vastausprosentti pitää saada lähelle 100 prosenttia. Palvelu aloitti maaliskuussa 2012 ja nyt onneksi näkyy valoa tunnellin päässä. Tavoitteeseen ei päästä ainoastaan lisäämällä henkilöstöresursseja vaan kehittämällä ja tarkastelemalla koko toimintatapaa ja Soneran tekniikkaa. Onneksi Mikkeliin on nyt saatu rekrytoitua lisää lääkäreitä, sillä ei se pelkästään auta jos ensineuvo saadaan toimimaan, vaan pitää olla antaa aikoja lääkäriin. Tärkeää on myös, että terveyspalveluja järjestetään tarvetta vastaavasti ja mahdollisimman tasapuolisesti laajan Mikkelin kaikille terveysasemille.

OMAISHOIDONTUKI. Kuten joissakin edistyksellisissä kaupungeissa niin myös Mikkelissä tulisi tehdä periaatepäätös siitä, että varataan riittävät määrärahat omaishoidon tukeen. Jos rahat loppuvat kesken vuoden, niitä pitäisi myöntää lisää. Kenenkään kriteerit täyttävän omaishoitajan ei tulisi jäädä tuen ulkopuolelle, kuten viime vuonna kävi :(

VANHUSTEN palveluasumiseen syntynyt jono pitää purkaa. Riittävä määrä erilaisia asumispalvelun paikkoja on oltava. Ketään ei saa aivan liian huonokuntoisena yrittää pitää omassa kodissaan paikkojen puutteen vuoksi. Myös omaishoitajuus on pystyttävä lopettamaan hoitajan niin tahtoessa, jolloin paikka hoidettavalle tulee löytyä.

Menneeseen toimintaan perehtymällä voi suunnitella parempaa tulevaisuutta. On positiivista huomata, että osa ongelmista on aina onneksi saatu ratkaistua. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos joka vuosi nousee samat ongelmat pintaan.



Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini