Satu Taavitsaisen blogi

Rakentamisen miljoonat työttömiä työllistämään - eroon vilunkiveljistä

Share |

Maanantai 23.6.2014


Hyväksyimme tänään puoluevaltuuston kokouksessa SDP:n osallistumisen maan hallitukseen ja kävimme läpi ja hyväksyimme neuvotellut asiat.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on ottanut neuvotteluissa työllisyyden lisäksi vakavasti mm. lapsiperheiden aseman, nollatyösopimukset, pieni- ja keskituloiset ja investoinnit.

Lapsiperheitä tuetaan 70 miljoonalla kohdistaen pienituloiselle lapsiperheille verovähennys, joka oli muuten SDP:n tavoite vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Tällä paikataan tehty lapsilisäleikkaus ja olen tähän erittäin tyytyväinen.

Neuvotteluissa oli sovittu, että nollatyösopimusten ja osa-aikaisten sekä alipalkattujen työntekijöiden asemaan tartutaan kolmikantaisesti. Vihdoinkin tämä etenee. Kiitos Antti Rinne!

Pieni- ja keskituloisten ihmisten asemaa ja ostovoimaa parannetaan ensi vuonna myös niin, että veroja kevennetään alle 70 000 euroa/v ansaitsevilta. Nämä lisäeurot lisäävät ostovoimaa, päätyvät kulutukseen (eikä sukanvarteen) ja lisäävät kotimaan pyörien pyörimistä.

Investointeja on tulossa reilusti enemmän kuin ennakkoon moni arveli. Paketin potentiaali on miljardiluokkaa vipuvaikutuksineen: liikenneyhteyksiä, raideliikennettä ja asuntoja.

Olen erittäin tyytyväinen puheenjohtaja Rinteen neuvottelutaitoihin. Vaikka emme saaneet kaikkea mitä olisimme halunneet niin tämän tuloksen kanssa voi elää 10 kk, kunnes on uudet vaalit. Paljon jäi vielä asioita SDP:n eduskuntavaalitavoitteiksi, mm. kansaneläkkeen varassa elävien eläkeläisten ansiotason parantaminen.

Työttömyyden vähentäminen on ykköstavoitteemme ja sen taittamiseksi tarvitsemme investointeja. On kuitenkin varmaa, että investointipaketin urakoihin teitä ja asuntoja rakentamaan, jättävät tarjouksia yritykset, joiden käyttämä henkilöstö aliurakoitsijoineen on voittopuolisesti muualta kuin Suomen rajojen sisäpuolelta tulevaa. Palkkoja poljetaan, jotta yrityksen omistajille jäisi enemmän rahaa käteen. Tämä on kestämätöntä etenkin julkisista urakoista puhuttaessa eikä edistä SDP:n tavoitetta saada pienennettyä työttömyyttä ja saada lisää verotuloja. Käytin asiasta puheenvuoron puoluevaltuustossa ja sain kannatusta.

Olemme Mikkelissä laskeneet, että esim. 6 miljoonan euron koulun peruskorjausurakka tuo noin 660 000 e kunnallisveroja kaupungin kassaan. Mikäli hankinta siis työllistää paikallisia veronmaksajia.

Virkamiehiltä, jotka tarjouspyyntöjä ilmoille laittaa, on jatkossa vaadittava enemmän. On toki helppoa laittaa kriteeriksi vain hinta ja painaa enteriä, mutta tähän emme voi enää tyytyä.

Valtiolla ja kunnilla on täydet mahdollisuudet muotoilla tarjouspyyntöjen kriteerit niin, että niihin saadaan aluetaloudellista vaikuttavuutta. Pisteitä laskiessa, eniten on saatava niiden firmojen, jotka eivät harrasta vilunkia. Tämä ei vaadi muuta kuin pientä uudelleenajattelua, vähän vaivannäköä ja jo olemassa olevan kilpailulainsäädännön soveltamista. Tarvitaan vain tahtoa toteuttaa asia.

Pelisääntöjen muuttamisella astutaan nykypelureiden varpaille. Mutta on selvää, että muutos koituu kuitenkin kaikkien parhaaksi - erityisesti kuntien ja veronmaksajien. Ja rakentamisen laatukin paranee.

Ehdotin puoluvaltuustossa, että kaikki sosialidemokraatit omissa kunnissaan ja valtion päätöksenteossa esittävät ja vaativat niin, että valtio, kunnat ja niiden konserniyhtiöt alkavat kilpailuttaa siten, että se hyödyttää aluetaloutta.

Olkoon mottomme, että rakentamisen miljoonat työttömiä työllistämään - eroon vilunkiveljistä!

Lopuksi esitin toiveen, että rahaa investointeihin jaetaan myös kehä kolmosen ulkopuolelle.  Syksyn budjettiriihessä sovitaan vielä perustiestön kunnostustöiden aikaistamisesta. Niitähän meillä täällä Etelä-Savossa ja Kaakkois-Suomessa riittää. 5-tie, Savonlinnan syväväylä sekä laaja alempi tieverkko (jonka kunto on heikentymässä), olisivat erinomaiset työllisyyttä ja kilpailukykyämme parantavia kohteita.


Kommentit

23.6.2014 19.14  Timo Kärkkäinen

Ihan hyvä tulos. Haluaisin antaa tunnustusta ministeriryhmälle tunnustusta myös niistä neuvotteluista, joissa sitä johti puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Silloinkin löytyi varmasti neuvottelutaitoa ja saatiin monta kertaa tuloksia, joissa ei saavutettu kaikkea mitä tavoiteltiin, mutta tulos, jonka kanssa voi elää. Nyt kun puheenjohtajapelin pöly on laskeutunut, mielestäni voisimme tämän kunnianpalautuksen antaa. Ei SDP hänenkään aikanaan suinkaan mikään kokoomuksen politiikan vanki ollut.

Nollatuntilaisten ja muiden silpputyöläisten aseman korjaaminen on niitä harvoja asioita, joissa Lauri Ihalainen epäonnistui antamalla asioiden jäädä junnaamaan työryhmävaiheeseen. Myös keskusjärjestöt ja liitot saavat katsoa peiliin. Ne olisivat sopimuskierroksilla voineet kiristää työnantajan ruuvia ja vauhdittaa kolmikantaista työtä, jos olisivat halunneet. Valitettavasti silpputyöläisillä ja itsensä työllistävillä ei yhä ole samaa statusta ay-liikkeen arvostuksissa kuin perinteisessä työsuhteessa olevilla. Toivottavasti joku nyt paimentaa homman maaliin, ettei asiat jää taas puolitiehen kuten tähän asti. Hallituskausi ja aika nimittäin loppuu kesken!

Olisin toivonut, että SDP olisi jo nyt huolehtinut myös todella pienituloisten ostovoimasta! Miksi odottaa vaaleihin, kun voi parantaa ihmisten elämää jo tänä syksynä. Tarkoitan siis, että jo budjettiriihessä pitäisi korjata eläkeläisille täydet indeksikorotukset ja perua työttömyysturvan leikkaus.

Eläkeläiset ovat suurin ryhmä pienituloisten joukossa ja aivan kaikkein köyhimmät Suomessa ovat yksin eläviä eläkeläisiä tai työkyvyttömyyseläkeläisiä!

Myös ansiosidonnaista saavat työttömät kuuluvat selkeästi maan pienituloisimpiin! Onko oikeudenmukaista leikata juuri heidän ostovoimaansa? SDP taipui kokoomuksen edessä hyväksymään edustuskulujen vähennysoikeuden palauttamisen, jolla säästettäisiin 40 miljoonaa euroa vuodessa. Sillä olisi voitu tehdä tarpeettomaksi ja perua työttömyysturvan leikkaus, jonka säästövaikutus on vain 10 miljoonaa euroa enemmän vuodessa eli 50 miljoonaa. Nyt kaadetaan firmojen vieraiden kurkusta alas Lapissa ja muualla rahat, jotka valtio voisi antaa työttömille ihmisille.

Hienoa, että Satu vaati suomalaisen työvoiman käyttöä valtion rahoilla tehtävissä rakennushankkeissa! Ulkomaisten työntekijöiden rahat tuskin jäävät Suomen kulutusta ja kasvua lisäämään. Virolaisten sukkulatyöntekijöiden lisäksi olen kuullut jopa tapauksista, että on käytetty todella halpaa ulkomaista aliurakoitsijaa, jolle on kannattanut lennättää joukko bulgarialaisia työmiehiä tänne viikoksi hoitamaan urakan pikavauhtia.

Hallitusohjelman rakennushankkeet painottuvat nyt Uudellemaalle, jossa jo yli kolmasosa rakennustyövoimasta on ulkomaalaisia. Rakennusbuumin tullessa ulkomaalaisten osuus vielä kasvaisi, koska Uusimaa on helppo pendelöintikohde virolaisille.

Rahoitusta täytyy levittää reippaasti myös muualle Suomeen siksikin, että siellä veroeuro varmemmin työllistää suomalaisia rakennusammattilaisia ja päätyy suomalaiseen kulutukseen Suomen kasvua ruokkimaan. Kun muualla maassa joka kymmenes rakennusduunari on ulkomaalainen, Uudellamaalla joka kolmas.

Ajatus suomalaisen työvoiman suosimisesta on ihan mahdollinen. Tosin yritysten ja kuntien urakointeihin ja alihankintoihin eri puolille maata hajautuessaan myös toteutuminen olisi hajanaista. Sitävastoin jos Rrmontti Oy syntyy, sen periaatteisiin hallitus voi mainiosti poliittisella päätöksellä ehdon suomalaisen työvoiman käytöstä. Täsmälleen samalla tavalla kuin hallitus asettaa nyt kunnille liikennerakentamisrahan saannin ehdoksi kaavoituksen ja asuntotuotannon vauhdittamisen.

24.6.2014 8.51  Jouko

Hyvä postaus kuntien kilpailuttamisesta.Monesti on tullut huomattua se, että sekä valtiolta ja kunnilta puuttuu ns.ostamisen osaaminen.Tarkoitan tässä sitä, että ei vain osata tehdä tarjouspyyntöjä siten, että valintaperusteeksi tulisi jokin muukin kuin hinta.Jos yhtiöt ja työntekijät maksavat suurimman osan veroista suomeen, niin yhteiskuntamme hyötyy tästä parhaiten.Rakennusala on käsittääkseni kuitenkin yksi haastavimmasta alasta kun käytetään aliurakoitsijoita ja aliurakoitsijat käyttävät vielä omia aliurakoitsijoitaan.Seurata on erittäin haasteellista jo alaa tuntevallekkin saati maallikolle.Asioita voi aina yrittää parantaa, mutta on turha odottaa että laiva kääntyy kerralla oikeaan asentoon.Muutokset ottavat aikaa.

6.9.2014 15.02  Katariina L.

Vaikka tämä blogipostaus on jo aika vanha, uskaltaudun kommentoimaan, kun tästä tuli taas ajankohtainen Helsingin Sanomissa 2.9. julkaistun pääkirjoituksen myötä.

Pääkirjoituksessa Elina Grundström huomauttaa, että Rinteen / hallituksen elvytys tuo miehille ja vie naisilta, ei tue uusia innovaatioita vaan miesvaltaisia perinteisiä aloja. Pääkirjoitus löytyy tästä linkistä: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Elvytys+ottaa+naisilta+ja+antaa+miehille/a1409577767226

Olisi mukava kuulla mielipiteesi tästä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini