Satu Taavitsaisen blogi

Nälkäisten vatsat eivät suudelmista täyty

Share |

Tiistai 22.7.2014


Olen saanut mikkeliläisiltä asukkailta tietoa, että he joutuvat odottamaan liian kauan toimeentulotukeaan. Työttömyys ei ole hellittänyt ja toimeentulotuen tarvitsijoita on sosiaalitoimistossamme samoin kuin talvellakin. En voi hyväksyä sitä, että Mikkelin kaupunki vuodesta toiseen on ainut seutumme kunta, joka ei pysy lain määräämässä seitsemän arkipäivän aikarajassa toimeentulotuen hakemusten käsittelyissä. Riittävä määrä henkilökuntaa on oltava töissä myös kesällä. Resurssipulaan ei voi vedota, vaan johtajan on pidettävä huolta siitä, että tarvittava määrä henkilökuntaa on palkattu ja kaupungin lakisääteiset tehtävät tulevat hoidetuiksi.

Jos on esimerkiksi yhdeksän arkipäivän käsittelyaika, niin se saattaa äkkiseltään kuulostaa hyvin pieneltä viiveeltä, kun "eihän se ole kuin kaksi päivää lain määräämää aikaa myöhässä". Käytännössä se kuitenkin tarkoittaa esim. sitä, että henkilö hakee toimeentulotukea ja saa yhdeksän arkipäivän eli kahden viikon päästä sosiaalitoimistosta päätöksen tai pyynnön tuoda lisäpapereita ja siitä 7 arkipäivän päästä saa vasta päätöksen tuesta. Kaksi tai kolme viikkoa on pitkä aika ruuattomana. Hakijoina on myös lapsiperheitä! Lisäselvitykset olisi pyydettävä heti, etteivät ihmiset näe nälkää.

Säädöksissä sanotaan "Kiireellisessä tilanteessa toimeentulotukihakemus on käsiteltävä heti, käytännössä jo saapumispäivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä." Tätä ihmettä ei Mikkelissä ole juuri tullut vastaan.

Soitin tänään meidän sosiaalitoimiston vastuuhenkilölle ja kerroin mielipiteeni ja sen, että näin ei voi toimia. Lakia on noudatettava. Onneksi sillä oli vaikutusta ja yksi pitkään odottanut asiakas sai päätöksen tänään. Sain tiedon myöhemmin iltapäivällä, että viiveet on saatu tänään kurottua umpeen ja nyt ollaan jälleen seitsemän päivän käsittelyajassa. Hyvä!

Avainsanat: Toimeentulotuki


Kommentit

22.7.2014 20.42  Tutteli Hammermann

Niin sitä pitää! Virkamiehet eivät aina osaa eläytyä vaikeuksissa olevien elämäntilanteeseen, ikävä kyllä!

23.7.2014 11.10  Ismo Rahikainen

Miten lakien ja asetusten noudattaminen on Mikkelille niin vaikeeta. Mitäs vaatia virka vastuuseen yksikön johtavat virkamiehet.

25.7.2014 5.41  Trytten

On jotenkin erikoista, että virkamiehet pääsevät heille asetettuihin tavoitteisiin ja kurovat vielä viivästyksiäkin kiinni heti, kun heille asiasta mainitaan. Muutaman viikon kuluttua asia on unohdettu, ja byrokraatit palaavat takaisin "normaaliin" työtahtiinsa tai kahvitauolle.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini