Satu Taavitsaisen blogi

Turvapaikanhakijoiden lapsiavioliittoja ei saa sallia

Share |

Torstai 22.10.2015


Tein kirjallisen kysymyksen hallitukselle turvapaikanhakijoina saapuvien nuorten tyttöjen tilanteesta.

Lapsiavioliitot rikkovat useita kansainvälisiä sopimuksia. On useita maita, joissa tytöt saavat harvoin päättää omasta elämästään, kuten avioliitosta tai raskaudesta. Lähi-Idässä useat tytöt joutuvat lapsimorsiamiksi.

Meidän suomalaisten näkökulmasta, kun 12-vuotias tyttö on keski-ikäisen miehen kanssa, se ei ole avioliitto, vaan se on hyväksikäyttöä. Myös pakolaisleireiltä saadut tiedot viittaavat siihen, että yhä useammat tytöt naitetaan todella nuorina.

Emme voi Suomessa hyväksyä sitä, että nuoria tyttöjä oleskelee turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa huomattavasti vanhempien ”kumppaniensa” kanssa. Suomen tulee suojella näitä tyttöjä ja ottaa heidät turvaan.

On selkeästi osoitettava, että on moraalisia ja eettisiä asioita, joita ei Euroopassa hyväksytä ja on nopeasti muutettava Suomen lainsäädäntöä, mikäli se ei ole ajan tasalla.

Suomessa kaikki turvapaikanhakijoiden lähtömaassa solmitut lapsiavioliitot on mitätöitävä ja ne eivät voi olla lainvoimaisia ennen kuin henkilöt ovat 18-vuotiaita, tai liitot voidaan solmia vasta silloin uudestaan. Suomen avioliittolaki on muutettava niin, että alaikäinen ei voi mennä naimisiin edes poikkeusluvalla.

Ajantasainen laki myös vähentäisi niiden turvapaikanhakijoiden Suomeen hakeutumista, joiden morsiamet ovat nuoria orja/ostovaimoja. Joissain tapauksissa liittoja on myös solmittu teknisesti esim. perheenyhdistämisen ja paremman elintason toivossa. Oikeus perheenyhdistämiseen on koskettava vain avioliittoja, joissa molemmat osapuolet ovat yli 18-vuotiaita.

Lisäksi Suomen on yhdessä muiden EU maiden kanssa vaikutettava siihen, että pakolaisleireillä ennaltaehkäistään nuorten tyttöjen naittamiset.


Kommentit

23.10.2015 11.35  Risto Jääskeläinen

Ihan kannatettavia ajatuksia alan ammattilaiselta ja SDP:n kansanedustajalta. Vaihtoehtona noille järkeville ehdotuksille olisi esim. pedofilian laillistaminen. Tuskin kukaan poliitikko julkisesti kannattaisi?

25.10.2015 0.03  Satu Taavitsainen

Alle 18-vuotias on lapsi ja lasten on saatava olla lapsia - ei vaimoja.

Lapsiavioliitot voivat tapahtua myös Suomessa, sillä avioliittolakimme on pahasti vanhentunut eikä alaikärajaa avioliitolle ole. Jopa 14-vuotias voi mennä naimisiin poikkeusluvalla! Eduskunnan lähetekeskustelussa torstaina oli SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen tekemä lakialoite avioliittolain uudistamiseksi ja alaikärajan laittamiseksi 18-vuoteen.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on myös vaatinut, että mahdollisuus avioliiton solmimiseen alaikäisenä tulisi poistaa Suomen avioliittolaista.

Taustalla lapsiasiavaltuutetun vaatimuksessa on lasten oikeus lapsuuteen ja myös YK:n ihmisoikeusneuvoston äskettäinen päätös, jonka mukaan jäsenmaiden toivotaan ryhtyvän toimenpiteisiin lapsiavioliittojen kieltämiseksi. YK haluaa myös valtioiden varmistavan, että avioliitto solmitaan vapaaehtoisesti. Suomi on monelle maalle esimerkki tyttöjen ja lasten oikeuksissa. Olkaamme sitä jatkossakin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini