Satu Taavitsaisen blogi

Jokaisen puolueen tärkein työkalu on kannatus

Share |

Lauantai 25.4.2015


Poliittinen järjestelmämme on parlamentaarinen. Se tarkoittaa sitä, että eduskunta jakautuu vaalien jälkeen hallituksen takana oleviin hallituspuolueisiin ja oppositiopuolueisiin. Hallituksen muodostavat ne puolueet, jotka ovat voineet sopia yhteisistä poliittisen toiminnan tavoitteista ja sitoutuneet niiden läpiviemiseen. Puolueilla on nyt se aika, jolloin on osallistuttava vakavasti omien tavoitteidensa edistämiseen hallitusneuvotteluihin osallistumalla.

Suomessa poliittinen kartta on hyvin sirpaloitunut. Suurimmankin puolueen Keskustan kannatus yltää juuri ja juuri yli viidenneksen. Neljä suurinta mahtuu viiden prosenttiyksikön sisälle. Hallituksen muodostamiselle on siten siten useita vaihtoehtoja. Jokaisen puolueen tärkein työkalu on kannatus. Mitä enemmän kannatusta, sitä enemmän mahdollisuuksia saada tavoitteitaan etenemään.

SDP:n on mielestäni oltava tavoitteellisesti mukana hallitusneuvotteluissa. Nyt SDP:n on aika päättää reunaehdoista eli niistä asioista, joiden on toteuduttava demareiden hallituksessa ollessa. Samoin on tehtävä selväksi ne asiat, joiden edistämiseen emme missään olosuhteissa voi osallistua.

Kansalaiset ovat useissa yhteyksissä ilmaisseet tukensa SDP:n hallitustyöhön osallistumisen puolesta. Se, ettei tämä tahto siirtynyt kasvavaksi kannatukseksi, on erikseen mietittävä asia. Ratkaisuksi ei riitä vain oppositioon siirtyminen. Politiikan tekemisen tavat on joka tapauksessa uusittava. Siihen työhön on ryhdyttävä maakunnissa ja kunnissa, meidän jokaisen demarin. SDP on kansanliike. Kaikki osallistuvat liikkeen tekemiseen.

Me sosialidemokraatit olemme sitä vastaan mikä rikkoo, repii, sortaa ja alistaa. Pyrimme harmoniaan ja rauhaan, vapauteen, veljeyteen ja tasa-arvoon. Toimimme oikeudenmukaisuuden ja reilun pelin mukaisesti. SDP:n kansanliikkenä on vahvasti oltava puolustamassa heikommassa asemassa olevia, pienituloisia, palkansaajia, lapsiperheitä, työttömiä ja eläkeläisiä. Riippumatta siitä, onko puolue oppositiossa vai hallituksessa tinkimätön työ tavallisten ihmisten arjen parantamiseksi jatkuu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini