Satu Taavitsaisen blogi

Synkät pilvet varjostaa keliakiaa sairastavaa

Share |

Perjantai 12.6.2015


sadun_klinikka_13.6.2015_073.jpgLiityin Eduskunnan keliakiaverkostoon, joka on erittäin huolestunut siitä, että hallitusohjelmaan on kirjattu ruokavaliokorvauksen poistaminen keliakiaa sairastavilta. Tällä on suuria vaikutuksia yhteiskunnan sosiaali- ja terveysmenoihin sekä keliakiaa sairastavien terveyteen. Mikäli keliakiaa sairastavilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hoitaa sairauttaan, vaikutukset yhteiskunnalle tulevat moninkertaisesti kalliimmaksi kuin ruokavaliokorvauksen maksaminen. Minulla itselläni ei ole keliakiaa mutta entisen työni puolesta olen tutustunut keliakiaa sairastaviin.

Jos ruokavaliokorvaus poistetaan, monella keliaakikolla ei ole yksinkertaisesti enää varaa noudattaa kallista gluteenitonta ruokavaliota. Keliakiaa sairastavat joutuvat maksamaan siitä terveydellään. He alkavat kuormittaa terveydenhuoltoa: terveyspalveluiden ja lääkkeiden käyttö lisääntyvät, lääketieteelliset tutkimukset ja sairauslomat lisääntyvät, ja myös keliaakikoiden mahdollisten liitännäissairauksien, kuten diabeteksen, hoitotasapaino huononee. Myös riski lisäsairauksiin kasvaa.

Hoitamattomasta tai huonosti hoidetusta keliakiasta voi seurata monia lisäsairauksia kuten osteoporoosia, lapsettomuutta, nivelsairauksia, masennusta tai jopa ohutsuolen syöpä.  Lisäsairauksista aiheutuu merkittäviä lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Esimerkiksi osteoporoosin hoito maksaa keskimäärin 50 000 euroa yhtä potilasta kohti, mikäli osteoporoosi johtaa lonkkamurtumaan ja sen jälkeiseen kuntoutukseen.

Keliakia on elinikäinen, vakava autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoito ja ”lääke” on ehdottoman tarkka gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliota noudattamalla keliakiaa sairastava pysyy oireettomana, on täysin työ- ja toimintakykyinen, eikä sairaus etene. Keliakia ei ole itseaiheutettu sairaus. Sairautta ei voi myöskään ennaltaehkäistä.

Keliakia sekoitetaan helposti allergiaan. Keliakia ei ole allergia vaan hoitamattomana vaurioittaa ohutsuolen nukkaa aiheuttaen lähes täydellisen nukkakadon. Ohutsuolen nukka on tärkeä ravintoaineiden imeytymisen takia. Allergiat ovat tyypillisempiä lapsilla ja väistyvät useimmiten iän myötä, mutta keliakia on pysyvä, elinikäinen sairaus. Allergioissa ruoka-aineita on usein mahdollista siedättää, keliaakikon pitää olla ehdottoman tarkka ruokavaliossaan. Keliakiaa sairastava ei voi jättää viljatuotteita pois ruokavaliostaan, vaan hänen tulee korvata ne gluteenittomilla viljatuotteilla. Gluteenittomat viljatuotteet ovat kuitenkin jopa yhdeksän kertaa kalliimpia kuin vastaavat tavanomaiset tuotteet.

Keliakiaa sairastavalle aiheutuu gluteenittomasta ruokavaliosta ylimääräisiä kustannuksia 68 euroa kuukaudessa. Kela maksaa ruokavaliokorvausta keliakiaa sairastaville diagnoosin perusteella 23,60 euroa kuukaudessa. Korvaus kattaa vain osittain gluteenittoman ruokavaliohoidon kustannukset ja suurin osa kustannuksista jää sairastavalle itselleen maksettavaksi. Samassa perheessä on usein myös monta keliakiaa sairastavaa, koska keliakia on perinnöllinen sairaus. Vaikutukset perheen talouteen ovat merkittävät.

Monessa Euroopan maassa keliakiaa sairastavat saavat paljon enemmän tukea yhteiskunnalta. Esimerkiksi Norjassa 243 e/kk, Tanskassa 93–137 e/kk, Italiassa 99–140 e/kk ja Iso-Britanniassa suuren määrän gluteenittomia tuotteita ilmaiseksi. Suomessa ruokavaliokorvauksen määrää olisi pikemminkin tarvetta nostaa kuin poistaa kokonaan.

Keliakiaa sairastavia ei pidä asettaa perusteettomasti eriarvoiseen asemaan verrattuna muihin pitkäaikaissairaisiin. Keliakiaverkosto pyytää hallitusta arvioimaan tehdyn ruokavaliokorvauksen linjauksen kustannusvaikutukset sekä harkitsemaan linjausta uudelleen.


Kommentit

14.6.2015 13.14  Olli Piironen

Maailman tehokkain ja edullisin hoitomuoto on ennaltaehkäisy. Soveltuu mihin tahaansa asiaan. Niin sairauksiin kuin muihinkin ongelmiin.

14.6.2015 17.56  Eero

Pitäisi valita hallituksiin aina muutama pitkäaikaissairas, kuten keliaatikko, jotta asian tuntemus ja se elämän vaikeutuminen mitä tällaisesta aiheutuu, tulisi konkreettiseksi. Se säästö mikä tällä tempulla keliaatikoiden selkänahasta revitään, on pientä ai heutuviin kustannuksiin verrattuna. Keliakia ei tosiaan ole itseaiheutettu tai vältettävissä. Ainut syyllinen on nykyajan teollinen ruoka? Keliakia on kuin totovoitto, näin "isojen poikien" kielellä: tulee jos on tullakseen. Yleensä menee vieruskaverille.

15.6.2015 11.29  Olli Piironen

Lyhytnäköistä on, jos keliakiaa sairastavilta otetaan ateriakorvaus pois. Todellisia asiantuntijoita olisi juuri keliaatikot
itse, kun päätöksiä tehdään niin kuin Eero tuossa mainitsikin. Tässäkin asiassa pienellä panostuksella/ateriakorvauksella saataisiin ehkäistyä suurempia sairaskuluja. Näin kansalaisen näkökulmasta ei tahdo ymmärrys riittää, millä kriteereillä kyseisiä esityksiä laaditaan. Säästöjen nimissä tehdään leikkauksia, mutta
kaava jolla se tehdään on juuri päinvastainen mitä säästöihin tulee. Eli leikataan kyseiset ateriakorvaukset ja toisaalla joudutaan kustantamaan siitä aiheutuvat haitat moninkertaisesti. Ei mene ns. jakeluun/ymmärrykseen kyseinen esitys. Toisaaltaan ei mene kansalaisten ymmärrykseen moni muukaan asia nykyhallituksen toiminnasta.
Tämä on yksi asia monien joukossa missä yritetään luoda A ja B kansalaisia varallisuutensa mukaan.

26.6.2015 8.25  anni

Aivan näin. Keliakia tulee kokoajan lisääntymään, uusia keliaakikkoja tulee lisää. Jos hoito tiedostetaan tuettomaksi, saattaa oireilevan tutkimukseen hakeutuminenkin jäädä väliin, "ei minulla ole varaa sellaista sairastaa... ". Me emme saa apteekista halvempaa korvaavaa lääkettä. Miettiä pitää oikeasti perheitä joissa on useampi keliakiaa sairastava. Arki on muutenkin haastavaa, ja kun rahat ei ritä, se on väkisin pois monipuolisesta ateriasta, joka johtaa ylipainoon, ja muihin liitänäissairauksiin. Luulenpa että korvausta poistamassa olevat päättäjät eivät tunne sairautta ollenkaan, eivätkä edes tiedä mitä ovat tekemässä. Eikä ole kaupat "halpuuttaneet" yhtään gluteiinitonta leipäpussia, ei ainuttakaan, joten tuo kuilu kustannuksiin tavallisen ruuan väillä on todellisuudessa vain kasvanut. Terveillä jää enemmän rahaa muuhun, keliaakikoperheillä ei raha edes riitä.

26.6.2015 11.07  Jaana

Jotenkin tuntuu epäoikeuden mukaisilta nämöä säästökohteet, kun muualle laitetaan surutta rahaa. Eduskunnan puhemies saa 140 000 uuden auton tottakai sen kaikista isoimman kun yksin sillä kulkee - kuskin kera, tavivaara saa 112 mil jotta voi masaa hallituksellensa huimia palkkioita.
"Talvivaara on ehdottanut, että hallituksen jäsenten vuosipalkkio nousisi 43 prosenttia nykyisestä 33 500 eurosta 48 000 euroon. Hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio pidettäisiin ennallaan 85 000 eurossa. Yhtiökokous päättää palkkioista huomenna. "

1.11.2015 21.38  Hannele M

Kiitos tästä! Minun neljästä lapsestani kolmella on keliakia. 18-vuotiaalla opiskelijapojallani ei ole varaa ostaa leipää. Hän elää opintolainalla ja rahalla ja asuu yksin, meillä vanhemmilla ei ole varaa avustaa häntä myöskään omien sairauksiemme kustannusten vuoksi. Toinen tyttäristäni sairastaa osittain keliakian vuoksi vakavaa syömishäiriötä, vanhin tyttäreni yrittää syödä terveellisesti siinä aina onnistumatta - esim. armeijassa keliakiaa ei metsässä aina otettu huomioon. Elämme pienimmillä kansaneläke- ja sairaspäivätuloillamme pientä elämää kiitollusena siitä ettemme ole kulinaristeja. Minä itse en voi syödä vehnää koska se turvottaa äänihuulet ja nielun, mutta kelan mielestä se ei vaikuta talouteemme. Eli minullakaan ei ole varaa ostaa leipää.

2.11.2015 16.29  sirkka

Kirjoitus on erinomainen ja asiallinen.

20.8.2016 14.20  äkäinen akka

On se nyt perkele ettei Suomessa makseta keliakiakorvausta.Kreikassakin on vara maksaa korvausta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini