Satu Taavitsaisen blogi

Eduskunnan on edistettävä lasten ja nuorten perusoikeuksien toteutumista koko maassa

Share |

Keskiviikko 24.6.2015


Olen huolestunut siitä, että Sipilän hallituksen säästöjen nimissä tehty linjaus kuntien velvollisuuksien purkamisesta tulee lisäämään suomalaisten eriarvoisuutta - varsinkin lasten ja nuorten, joille meidän juuri tulisi antaa tukeva pohja, josta ponnistaa ihan joka puolella Suomea.

Kuinka hallitus takaa tasapuoliset mahdollisuudet kaikille suomalaisille lapsille ja nuorille kehittyä täyteen potentiaaliinsa, kun se aikoo vapauttaa kunnat noudattamasta liikuntalakia, nuorisolakia, kirjastolakia ja muuta kulttuuria ja vapaata sivistystyötä sivuavaa toimintaa?

Lasten ja nuorten oikeus vapaa-aikaan, liikuntaan, taiteeseen, kirjallisuuteen ja kulttuuriin on tasa-arvokysymys. Näiden palveluiden saatavuuden takaaminen asuinpaikasta riippumatta tasapuolisesti koko maassa on mielestäni erittäin tärkeää. Joka kymmenennelle nuorelle luovan harrastuksen puute on osallistumisen este, ja pohjois-suomessa osuus on jopa kaksinkertainen.

Nuorten tasa-arvoisia mahdollisuuksia vapaa-ajan harrastustoimintaan rajoittaa myös se, että monet harrastukset ovat liian kalliita pienituloisille perheille ja vastaitsenäistyneille nuorille.

Esimerkiksi liikuntalain avulla voidaan turvata kaikkien lasten oikeutta liikuntaan ja monipuolisiin harrastuksiin perhetaustasta riippumatta tasapuolisesti koko maassa.

Esimerkiksi nuorisolakiin kuuluu nuorten kasvatuksellinen ohjaus, toimintatilojen ja harrastusmahdollisuuksien mahdollistaminen, tieto- ja neuvontapalvelut, nuorisoyhdistyksien ja muiden nuorisoryhmien tuki, liikunnallinen, kulttuurinen, kansainvälinen ja monikulttuurinen nuorisotoiminta, nuorten ympäristökasvatus sekä nuorten työpajapalvelut ja etsivä nuorisotyö.

Nuorten oikeudet on otettava vakavasti eikä niiden toteutuminen saa olla riippuvainen asuinkunnan resursseista ja prioriteeteista. Jo nykyisellään Suomessa nuorten mahdollisuuksiin kehittyä kykyjensä ylärajoille ja vapaaseen itsensätoteuttamiseen vaikuttaa se minkälaisessa kunnassa he asuvat. Alueellinen epätasa-arvo loukkaa selkeästi lasten ja nuorten oikeutta yhdenvertaisuuteen ja vaikuttaa sille, ettei Sipilän hallitus aio parantaa tilannetta.

Suomen kaltaisessa maassa on mielestäni voitava jatkossakin luottaa siihen, että eduskunta edistää lasten ja nuorten perusoikeuksien toteutumista koko maassa.


Kommentit

26.7.2015 23.07  Tomi

Olen samaa mieltä! Esimerkiksi nuorille muusikoille pitäisi varmasti löytyä hyvät treenipaikat, joita taitaa olla liian vähän tarjolla joissakin kunnissa kuten Mikkelissä ja Helsingissä ja suurin osa treenitiloista täyttyy liian nopeasti!

Tosin sanoen Mikkelissäkin olisi hyvä myös edistää perusoikeuksien toteutumista.

13.12.2021 14.00  päkä

en kommentoi

13.9.2022 14.48  juho

erittäin hieno teksti liikutuin!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini