Satu Taavitsaisen blogi

Yksityisellä kyydillä valtion raiteilla?

Share |

Tiistai 30.6.2015


Monien muiden suomalaisten tavoin juna on olennainen osa nykyistä arkipäivääni työmatkojen uskollisena kumppanina. Junien myöhästelyt ja sääolosuhteista johtuvat ongelmat ovat takuuvarma keskustelunaihe melkeinpä kenen tahansa kanssa. Harvemmin tulee puhuttua niistä junaliikenteen positiivisista puolista, vaikka aihetta olisi. Asiantunteva henkilökunta ansaitsee kiitoksensa. Paljon tulee keskusteltua myös kilpailusta rataliikenteessä.

Tätä debattia käytiin myös eduskunnassa tällä viikolla, kun rautatielain ja ratalain muuttaminen oli täysistunnossa lähetekeskustelussa. Kyse on EU:n rautatiemarkkinadirektiivin voimaansaattamisesta Suomessa. Rautatielaista esitetään muutettavaksi mm. kapasiteetin jakamista, palveluja ja ratamaksua koskevat osiot. Henkilöliikennettä ei esitetä avattavaksi kilpailulle, mutta EU:sta tullee vielä tällä vaalikaudella esityksiä myös sen mahdollistamiseksi.

Kilpailua ei sinänsä ole tarkoituksenmukaista estää. Kilpailu tuo mukanaan paljon hyvää. Mitään kiirettä tässä ei kuitenkaan tulisi olla, vaan kannattaisi maltilla tarkastella, kuinka muissa EU-maissa asia etenee. Ei Suomen tarvitse olla tässä pilkuntarkkana mallioppilaana, ellei sitten maan hallituksella ole jotain erityisiä taka-ajatuksia mielessään. Muiden maiden tekemistä ratkaisuista on otettava opiksi, rautatieliikenteen yksityistäminen on monesti aiheuttanut kosolti ongelmia.

Huomionarvoista on lisäksi se, että Suomen kokoisessa harvaanasutussa maassa tilanne on melko lailla eri kuin esimerkiksi monissa Keski-Euroopan valtioissa, joissa voi parissa tunnissa mennä jopa koko maan läpi, tiheästi asuttujen alueiden kautta. Etäisyydet ja mahdollisten asiakkaiden määrä ovat täysin eri tasolla kuin täällä meillä.

Mitenkään ongelmatonta kilpailutuksen avaaminen ei ole. Sen vuoksi asian perusteellinen valiokuntakäsittely meillä liikenne- ja viestintävaliokunnassa ja huolellinen vaikutusten arviointi on ensiarvoisen tärkeää. Uhkana on mm. VR:lle kasautuva turha hallinnollinen työ ja yksityisraiteiden kunnostaminen veronmaksajien rahoilla kilpailijoiden käyttöön. Tämä heikentäisi VR:n kykyä suoriutua palvelutehtävästään koko Suomen liikennöinnissä.  

Ihmisten ja yritysten kannaltahan tärkeintä on, että junat kulkevat ja pysähtyvät asemilla ja että matkat ja tavaroiden kuljetukset ovat kohtuuhintaisia, ja että henkilökunta on osaavaa, palvelu hyvää ja näin ollen ihmisten ja tavaroiden matkanteko on turvallista ja sujuvaa. Meidän pitää myös enemmän miettiä sitä, kuinka saada raiteet palvelemaan paremmin erityisesti tulevia sukupolvia. Raideliikenne on ympäristöystävällistä ja sen kehittämisessä on paljon mahdollisuuksia.  

Tätäkin asiaa käsitellessä tulee vaikutuksia arvioida ensisijaisesti ihmisten ja työllisyyden näkökulmasta. Valtionyhtiön on palveltava kansaa tasapuolisesti kaikkialla Suomessa, ja kilpailutuksen myötä on mahdollista, että yritykset haluavat ottaa rusinoita pullasta tarjoten liikennettä vain hyvin kannattavilla reiteillä. Esimerkiksi Itä-Suomi on kauttaaltaan mutta harvakseltaan asuttua seutua ja on tärkeää, että meilläkin junat palvelevat ihmisten liikkumista ja sitä tavoitetta, että koko Suomi pidetään asuttuna.

Toivon liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin miettivän kesän aikana myös ajatusta siitä, että saisimme mahdollisimman pian junat pysähtymään entiseen tapaan Haukivuoren asemalla. Tämä olisi Mikkelin seudulle erittäin tärkeä korjausliike.


Kommentit

1.7.2015 13.45  Jarmo Viitanen

Suomi on valmistautunut raideliikenteen kilpailuun jo ennen vuotta 1995 päättäessään eriyttää radanpidon Valtionrautateiden tasetta rasittamasta. 1.7.1995 perustettiin liikennöijäksi rataverkolla VR-Yhtymä Oy ja infrasta vastaavaksi tahoksi Ratahallintokeskus. Tuonaikaisesta lainsäädännöstä perustelumuistioineen löytyy suoria viitteitä pyrkimyksiin kilpailun avaamiseksi kansallisella rataverkolla hyvinkin nopeasti.

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin... Mitä onkaan tapahtunut? Olemme samassa tilanteessa kuin 1.7.1995...

1.7.2015 17.32  Satu Taavitsainen

Kiitos tiedosta.

28.7.2015 12.53  Wille Tuomola

"Kilpailua ei sinänsä ole tarkoituksenmukaista estää. Kilpailu tuo mukanaan paljon hyvää."

"Muiden maiden tekemistä ratkaisuista on otettava opiksi, rautatieliikenteen yksityistäminen on monesti aiheuttanut kosolti ongelmia."

"Mitenkään ongelmatonta kilpailutuksen avaaminen ei ole."

Toivoisin edustaja Taavitsaisen kertovan omin sanoin, mitä eroa on kilpailulla, kilpailutuksella ja yksityistämisellä. Samalla toivoisin, että edustaja ottaa selvää rautatieliikenteen roolijaosta, joka tuntuu olevan vielä edustajalle epäselvä. On epäammattimaista mennä kirjoittamaan asiasta, jos ei osaa edes sitä koskevia faktoja. Suosittelisin lämpimästi jonkun muun tahon kuin VR-Yhtymän pitämää oppituntia rautatieliikenteestä ja sen tulevaisuudennäkymistä.

28.7.2015 13.56  Juha Joki

VR ei ole viime aikoina tarjonnut juuri muuta kuin lakkautuksia. Monopoliyhtiön fokus tulisi omistajan toimesta muuttaa palveluntarjoajaksi, kun nyt tuntuu olevan pääasiana lähinnä rahan kerääminen taseeseen ja sijoitustoimintaan.

20.9.2015 11.50  Jarmo Viitanen

Joko nyt olisi aika aidosti tarkistaa kantaa VRn monopolista kansallisella verovaroin ylläpidetyllä rataverkolla? Nyt viimeistään on nähty mihin monopoli johtaa, kermankuorintaan ja kurjistumiseen. Ja kiitos ei enää yhtään työryhmää, mietintöä tai selvitystä jotka kaikki loppuviimein ovat VRn virallisen mantran toistoa. Selvityksiä on tehty yli kahdenkymmenen vuoden aikana jo enemmän kuin tarpeeksi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini