Satu Taavitsaisen blogi

Postin johto varmaan repii hiuksiaan

Share |

Torstai 19.11.2015


Postin hallintoneuvoston jäsenenä myötätuntoiset ajatukseni ovat Postin työntekijöiden puolella. Postin johto varmaan repii hiuksiaan, kun nyt joutuivatkin poistamaan vuokratyöntekijät työpaikoilta lakon ajaksi. Kansainvälisen käytännön mukaan laillisen työtaistelun aikana ei saa käyttää vuokratyövoimaa, elleivät riidan osapuolet suhtaudu siihen myönteisesti. On aivan oikein, että Postin johdon suunnittelema juttu kuivui kasaan. Kaikki oli rakennettu sille, että vuokraväki hoitaa työt lakon aikana.

Postin johdon viljelemää propagandaa jäykistä työehtosopimuksista ei pidä niellä. Työvuoroja voi nyt suunnitella 5-9 tunnin mittaisiksi. Aikanaan kun tuo jousto tuli sopimuksiin, niin sanottiin, että työvuorot on helppo tehdä, koska etukäteen tiedetään suurin osa tulevasta tavarasta. Nyt haluttaisiin, että työntekijälle ilmoitettaisiin työhön tullessa, minkä mittainen työvuoro tänään olisi. Vaihteluväli olisi 4-10 tuntia. Kuka muka tällaiseen elämään pystyy? On ihmisillä elämässään muutakin, kuten perhe ja harrastuksia. 

Postin johto vaatii joustoa myös, että jakelutyössä koko työvuoro voisi koostua varsinaisesta jakelutyöstä myös pyörä- ja kävelyreiteillä. On täysin epärealistista kuvitella, että postinjakelua voi hoitaa 10 tuntia polkupyörällä taakan kanssa tuulessa ja pakkasessa. Johdon sopisi ensin kokeilla itse, suoriutuuko sellaisesta viitenä päivänä viikossa. 

Postin käsittelyssä, jakelussa ja myymälöissä ei ole aiemmin juuri ollut vuokratyöntekijöitä. Nyt muutamien viikkojen aikana näihin töihin on vyörytetty yli 600 vuokratyöntekijää. Jakelijoina toimiville määräaikaisille työntekijöille on sanottu, että SOL:n vuokratyön kautta työt voisivat jatkua. On ollut myös uhkailua, varoituksia, puhutteluja ja poistamisia työpaikoilta. Tämä on epäreilua ja kuvastaa Sipilän, Soinin ja Stubbin hallituksen halua kurittaa työntekijöitä. Pääministeri vastaa Postin omistajaohjauksesta ja antaa tällaista tapahtua nenänsä edessä ja vielä antaa lausunnon, että tukee kaikkia johdon toimenpiteitä.

Postin palveluita ja jakelua hoitamaan tarvitsemme motivoinutta, hyvinvoivaa ja palkallaan toimeentulevia työntekijöitä. Nyt meillä on henkilöstö, joka häpeää työnantajaansa.

Aivan hiljaisuudessa vastikään Postin ylemmät toimihenkilöt saivat työnantajansa kanssa sulassa sovussa uusittua työehtosopimuksensa lähes vanhoin ehdoin. Miksi työntekijöiden kanssa ei haluta sopia?

Valtionyhtiön tulee palvella kansaa ja yrityksiä. Postin lainmukainen perustehtävä on jakaa postia mutta Posti ei ole välittänyt postin kulusta viimeiseen puoleentoista vuoteen. Henkilökuntaa ei ole palkattu riittävästi ja lakisääteinen velvoite jakaa postia viitenä arkipäivänä ei ole toteutunut. Jakamatonta postia on lojunut jakelukeskuksissa. 

Vuokratyöntekijöiksi on otettu myös henkilöitä, joilla ei ole ollut edes yhteistä kieltä muun henkilökunnan kanssa. Mitä järkeä on laittaa asiakaspalveluun henkilö, joka ymmärtää suomea mutta ei kykene puhumaan? Mitä järkeä on laittaa postinjakeluun kouluttamaton henkilö, joka ei erottanut kimppulaatikkoa sähkökaapista ja avain katkesi sähkökaapin sisään? Onko tässä menossa perusporvarihallituksen koelaboratorio työntekijöiden saamiseksi huonommilla työehdoilla ja pienemmillä palkoilla työpaikoille? Aikooko Sipilä sallia Suomeen kahdet työmarkkinat? 

Postinjakaja saa 1900-2300 euroa kuukaudessa ja siitä Postin johto haluaa tiputtaa 10- 20%. Ja osa-aikaisilta vähiten tienaavilta sanomalehdenjakajilta vietäisiin nykyisestä noin 1300 eurosta 25 - 30%. Tähän ei pidä suostua. Jokaisen suomalaisen työntekijän pitää tulla toimeen palkallaan. Aikooko Sipilä laittaa Suomen kuntoon tekemällä tänne työtätekevien köyhien luokan?


Kommentit

22.11.2015 12.26  Raine Lehkonen

Hyvä Satu! Erinomainen kirjoitus, joka valaisee asiaa työntekijöiden näkökulmasta. Tämä on jäänyt julkisuudessa vähälle huomiolle, Pääministeri Sipilän tavoite näyttää todellakin olevan lamauttaa suomalainen toimiva työmarkkinasopu.

24.11.2015 17.59  Tommi L.

Kiitos asiantuntevasta ja tärkeästä kirjoituksesta! Toivottavasti asiat muuttuu parhain päin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini