Satu Taavitsaisen blogi

Yhdenkään nuoren opiskelu ei saa olla varallisuudesta kiinni

Share |

Keskiviikko 18.11.2015


Uskon suurimman osan suomalaisista ajattelevan, että yhdenkään nuoren opiskelu ei saa olla varallisuudesta kiinni. Eduskunnan käsittelyssä oleva hallituksen esitys opintotuen indeksisidonnaisuuden poistamiseksi ei tue tätä ajattelua. Mielestäni ei ole oikein leikata opintotuesta ja pidän huonona suuntana lisätä lainapainotteisuutta.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) muisteli tänään kaihoten eduskunnan täysistunnossa niitä aikoja, kun hänen sukupolvensa opiskeli pelkällä lainalla. Ajat ovat muuttuneet. Ei pidä menneitä kostaa nykypolville. Hänen nuoruusvuosinaan oli työnsaanti heti opintojen jälkeen takuuvarmaa ja lainanmaksaminen helpompaa, toisin kuin nykyään. Zyskowicz kaipasi myös järjestelmää, jossa varakkaiden perheiden lapset eivät saisi opintotukea.

Mielestäni verotus on paras keino tasata tuloeroja ja verotuksen kautta varakkaat osallistuvat opintotuen rahoittamiseen. Pääomaverossa ja paljon ansaitsevien ansiotuloverossa on vielä varaa kiristää ja kaikenlaiset porsaanreiät veroja vältteleville on tukittava. Pystymme verorahoilla takaamaan opiskelijoille kohtuullisen elin- ja asumistason, jos vain haluamme.

Opiskelu on työhön rinnastettavaa toimintaa, joka hyödyttää sekä yksilöä että yhteiskuntaa ja on investointi tulevaisuuteen, jonka tukeminen on täysin perusteltua. Voidaan selvästi osoittaa, että väestön kouluttaminen tuetusti maksaa itsensä pian takaisin osaamisena, ahkeruutena ja kekseliäisyytenä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisussa v. 2014 todetaan, että 61% korkeakouluopiskelijoilla on vaikeuksia saada rahat riittämään. Kouluttamisella on myös yhteys sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Vähemmän koulutetuilla henkilöillä on keskimäärin huonompi tietämys omasta terveydestään ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Ihmisiä kannattaa kouluttaa, jolloin väestön terveys myös paranee, terveyserot kaventuvat ja niiden myötä hoidon tarve vähentyy, joka pitkällä aikavälillä luo pohjan taloudellisesti kestävälle toiminnalle.

On myös niin, että jos elinolosuhteet ovat ankarat niin monet arkipäivän käytännön huolet, kuten ruuan riittäminen, ohittavat aktiivisen ja huolellisen oman terveyden vaalimisen ja sen osana riittävän terveyspalvelujen käytön. Lääkeresepti ei auta, jos opiskelijalla on nälkä tai hänellä ei ole rahaa tarvittaviin lääkkeisiin.

Säästöjen nimissä tehdyt leikkaukset lapsiin ja nuoriin tulevat lisäämään suomalaisten eriarvoisuutta. Leikkaukset kuvastavat kylmää arvomaailmaa. Lapset ja nuoret ovat juuri niitä, joille meidän tulee antaa tukeva pohja, josta ponnistaa elämään. Opiskelijoiden toimeentulo ja hyvinvointi on koko yhteiskunnan asia. Kalevi Sorsa (sd.) sanoi viisaasti aikoinaan, että: ”Huominen kasvaa tänään”. Sipilän, Stubbin ja Soinin hallitukselta on tämä viisaus unohtunut.


Kommentit

19.11.2015 21.53  Marja Kokkonen

Satu, täyttä asiaa taas! Jos joudutaan pelkällä lainarahalla opiskelemaan, niin se kyllä karsii nuoria kouluttautumasta ja he jäävät tyhjän päälle ja syrjäytymisvaara kasvaa ja eriarvoisuus myös. Kyllä nykyinen yhdistelmä opintotuki + lainaosuus on hyvä järjestelmä, joskin opintotuen osuus on niin pieni, ettei se riitä minkäänlaiseen elantoon ja opiskelu venyy, koska tullakseen toimeen joutuu tekemään opiskelun ohella työtä (jos sitä sattuu saamaan). Kyllä nuoret tarvitsevat yhteiskunnan tukea ja kannustusta päästäkseen omille siivilleen elämässä ja näin saamme Suomeen tulevaisuutta, työntekijöitä, yrittäjiä ja oppineita, jotka vievät maatamme eteenpäin. Kiitos Satu kannanotostasi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini