Satu Taavitsaisen blogi

Tule valkea Joulu

Share |

Keskiviikko 16.12.2015


Satu_Taavitsainen_web.jpg

Lumi sataa hiljalleen, peittää mustan maan. Kaikkeen hyvään uudelleen, saa joulu uskomaan. Vuodet eivät ole veljiä keskenään mutta kyllä se vain tuntuu sille, että lapsuuden joulut olivat valkeampia kuin nykyään. Ihmisen toiminta on vaikuttanut ilmastoon. Ilmakehä ja valtameret ovat lämmenneet, lumi ja jää on vähentynyt, merenpinta on kohonnut ja kasvihuonekaasujen määrä on lisääntynyt.  

Ilmastohäiriöiden suurin syy on hiilen, öljyn ja kaasun käyttö polttoaineina. Ilmastokaaos voidaan välttää vain, jos suurin osa maailman fossiilisten polttoaineiden varannoista pysyy maan alla. Haasteena on saada kaikki hyväksymään tämä. Jos emme vähennä kasvihuonekaasupäästöjä ja siirry ripeästi uusiutuvaan energiaan, altistumme todennäköisemmin sään ääri-ilmiöille, kuten kuivuudelle, hurrikaaneille, myrskyille ja tulville. Jos Grönlannin jäätiköt sulavat nopeasti, muuttuu veden kierto valtamerissä ja pohjoisen ikirouta sulaa, jonka seurauksena hiilidioksidia vapautuu massiivisesti ilmakehään.

Maapallon ilmaston häiriintyminen vahingoittaa ja ajaa pakosalle kymmeniä miljoonia ihmisiä, ruokkii epäoikeudenmukaisuutta ja lietsoo geopoliittisia jännitteitä. Demokratian ja ihmisoikeuksien saavutukset voivat raueta tyhjiin.

Esimerkiksi vuosina 2006-2011 Syyriassa oli historian pisin kuiva jakso ja suuret satomenetykset. Vesivaranto väheni puoleen. Maan 22 miljoonasta asukkaasta 1,5 miljoonan elämä vaikeutui aavikoitumisen seurauksena ja aiheutti viljelijöiden ja karjankasvattajien massamuuton kaupunkeihin. Lisäksi v. 2003 tapahtui USA:n miehitys ja irakilaispakolaisten tulva Syyriaan. Taloudellisten, yhteiskunnallisten, ilmastollisten ja ympäristöllisten muutosten yhdistelmä on syövyttänyt kansalaisten ja hallituksen yhteiskuntarauhan. Terroristien ilmaantuminen Syyriaan on joidenkin arvioiden mukaan osittain kuivuuden syytä.

Viime viikolla Pariisin ilmastokokouksessa lähes 200 valtiota näytti, että ne ovat sitoutuneita ilmastotavoitteisiin. Kaikki maat ovat jatkossa velvoitettuja suunnittelemaan ja toteuttamaan kunnianhimoisia päästövähennyksiä. Energiatuotannon päästöjen pitäisi Suomessakin olla nollatasolla 35 vuoden päästä.

Pariisin sopimus on selkeä viesti kaikille maille ja yrityksille, että tulevaisuus ei ole suuripäästöisissä energialähteissä, kuten hiilessä ja öljyssä. Suomessa on mahdollisuuksia hyötyä Pariisin sopimuksesta investoimalla uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen ja tuotantoon. Koulutusleikkaukset tulisi nyt nopeasti perua. Malmi, jota Suomessa tulee louhia, on ihmisten pään sisällä. Nyt tarvitaan keksintöjä!

***

Toivon sydämestäni, että joulun sanoma rauhasta ja rakkaudesta voi vielä todeksi herätä, toinen toisistamme välittämisen ja vastuullisuuden yhteen kerätä.

Toivotan kaikille lukijoille sydämellistä ja siunattua Joulua sekä hyvää Uutta Vuotta! Tuokoon vuosi 2016 mukanaan suunnan parempaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini