Satu Taavitsaisen blogi

Tämän henkisiä lakeja toivon myös nykyiseltä hallitukselta - Tärkeät pykälät astuvat voimaan

Share |

Keskiviikko 30.12.2015


Edellisen hallituksen hyväksymä uusi sosiaalihuoltolaki tuli pääosin voimaan viime huhtikuussa. Henkilökunnan ilmoitusvelvollisuutta koskevat pykälät astuvat voimaan uuden vuoden alusta. Näillä parannetaan sosiaalihuollon asiakkaiden hoitoa, hoivaa ja huolenpitoa ja tervehdin ilolla lainsuojaa palvelupuutteiden esillenostamiselle.

Kaikki vanhusten ja vammaisten palvelut ja tukitoimet kuten kotihoito, asumispalvelut, laitospalvelut, liikkumista tukevat palvelut ja omaishoidon tuki ovat sosiaalipalveluja ja laki koskettaa näissä toimivaa henkilöstöä. Sosiaalityö, toimeentulotuki, mielenterveys- ja päihdetyö, lastensuojelu ja muu perhetyö kuuluvat myös lain piiriin.

Vuoden alusta voimaan tuleva laki velvoittaa työntekijän ilmoittamaan viipymättä, jos hän huomaa tehtävissään asiakkaaseen kohdistuvia epäkohtia tai ilmeisiä epäkohdan uhkia. Ilmoitusvelvollisuus koskee sekä julkisen että yksityisen puolen työntekijöitä. Ilmoitus voidaan tehdä salassapitosäännösten estämättä.

Esimies vastaa siitä, että jokainen työntekijä on koulutettu ja tietoinen ilmoitusvelvollisuuskäytännöistä: Kenelle ilmoitetaan ja miten asia etenee ja viipymättä korjataan. Ilmoituksen tehneeseen henkilöön ei lain mukaan saa kohdistaa mitään kielteisiä vastatoimia ilmoituksen seurauksena.
 
Ilmoitettavilla epäkohdilla tarkoitetaan esimerkiksi vanhustenhoidon asiakasturvallisuudessa ilmeneviä puutteita tai fyysistä, psyykkistä tai lääkkeillä aiheutettua kaltoin kohtelua. Tai jos asiakkaille puhutaan epäkunnioittavasti ja loukkaavasti.

On tärkeää tehdä ilmoitus, jos liian vähäisestä henkilökunnan määrästä johtuen vanhus jää heitteille ja hoitamatta tai asiakkaan saamassa perushoivassa ja hoidossa on vakavia puutteita, kuten hän jää vaille ruokaa, juomaa, lämpöä ja virikkeitä.

Lain tavoitteena on laadukas hoito asiakkaille. Tämän henkisiä lakeja toivon myös nykyiseltä hallitukselta. Pieni ihminen ykkösenä, toivon vuodelta 2016.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini