Satu Taavitsaisen blogi

Koulutus toimii suojaavana tekijänä

Share |

Maanantai 1.2.2016


koulutus.JPGViime viikolla julkistettin vuoden 2015 nuorisobarometrin tulokset. Nuorisobarometri on vuodesta 1994 lähtien vuosittain toteutettu 15–29-vuotiaiden Suomessa asuvien nuorten arvoja ja asenteita tutkiva kyselytutkimus. Vuoden 2015 Nuorisobarometrin  teemana on arjenhallinta, jossa taloudelliset, sosiaaliset ja käytännön arkeen liittyvät asiat liittyvät vahvasti toisiinsa. Selvää on, että lapsuudenkodista saadut eväät tukevat arjesta selviytymistä, mikä puolestaan vaikuttaa elämässä pärjäämiseen.

Hyvä asia on, että harrastaminen näyttää yleistyvän. Nyt 87 prosenttia nuorista sanoo harrastavansa jotain, kun vuoden 2012 kyselyssä osuus oli 83 prosenttia. 

Ne nuoret, jotka ovat rahanpuutteen takia joutuneet lopettamaan harrastuksen tai jättämään sen kokonaan aloittamatta, tapaavat ystäviään selvästi muita harvemmin.

Hyvin toimeentulevat nuoret tapaavat ystäviään useammin, kokevat vähemmän yksinäisyyttä ja harrastavat useammin liikuntaa. Taloudellinen tilanne selittää merkitsevästi tyytyväisyyttä niin vapaa-aikaan, ihmissuhteisiin kuin elämään kokonaisuutenakin.

Koulutus antaa ihmiselle vapautta

Taloudellisen huono-osaisuuden ylisukupolvisuus näkyy siten, että ne, joilla on kokemuksia perheen taloudellisista ongelmista peruskouluiässä, arvioivat oman kotitaloutensa selvästi muita useammin heikosti toimeentulevaksi. Lapsuudenperheen taloudellisten ongelmien periytyminen koskee lähinnä niitä nuoria, joiden oma koulutusura jää lyhyeksi. Hyvä koulutus toimii siis nuoria suojaavana tekijänä. Tutkimustulokset vahvistavat sen, että kouluttautumalla nuoret antavat itselleen valinnanmahdollisuuksia elämäänsä.

Mutta mitä tekeekään Sipilän, Stubbin ja Soinin hallitus?!

Se leikkaa varhaiskasvatuksesta, peruskoulusta, 2. asteelta ja korkea-asteelta sekä heikentää opiskelijoiden opintotukea. Ja kaiken kukkuraksi hallitus romuttaa nuorisotakuun, joka auttoi tuhansia nuoria kiinni työhön tai opiskeluun. Sipilää ei hetkauta se, että jo ennestään Suomessa on noin 600 000 aikuista, joilla on vaikeuksia lukemisessa ja laskemisessa ja osalle heistä työllistyminen on vaikeaa.

Leikkausten vuoksi ryhmäkoot uhkaavat paisua ja oppilaiden yksilölliseen auttamiseen ei jää opettajilla aikaa. Opettajia ja tutkijoita irtisanotaan, lähiopetus ja koulutuspaikat vähenevät. Opiskelijat jätetään oman onnensa nojaan ikään kuin he pystyisivät oppimaan ilman opettajan ohjausta ja opastusta. Ja miten käy niille nuorille, jotka eivät saa opiskelupaikkaa? Hallitus ei tarjoa myönteisiä tulevaisuudennäkymiä, jotka olisivat tärkeitä nuorten elämäntyytyväisyydelle.

Sipilän, Stubbin ja Soinin hallitus rapauttaa suomalaisen yhteiskunnan peruskivijalkaa – osaamista, ammattitaitoa ja tutkimusta sekä kiihdyttää aivovuotoa Suomesta. Yliopistojen irtisanotut nerot imetään muiden maiden yliopistoihin, kun kotimaa ei anna työtä. Miten ihmeessä saadaan vienti vetämään, jos Suomesta karkotetaan osaaminen kehittää myytävää?

On annettava ihmisille toivoa, että leikkaukset eivät ole lopullisia. Nyt SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton tulisi yhdessä ilmoittaa aikeistaan kumota seuraavan hallituksen toimin koulutusleikkaukset, kuten muutkin ihmisten tulevaisuuden uskoa heikentävät  SSS-hallituksen päätökset.


Kommentit

1.2.2016 17.40  Juha Keltti

Täällä ulkoparlamentaarisessa oppositiossa ehdotus saanee laajaa kannatusta. Olen ehdottanut (mm. ryhmässä Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan!) että järjestettäisiin kansalaisaktiiveja, tutkijoita ja poliitikkoja kokoavia tilaisuuksia pohtimaan vaihtoehtoja leikkauspolitiikalle.

2.2.2016 1.01  Henry Björklid

Kannatan kaikkea poikkipoliittista toimintaa.
Se on oikea tapa puolustautua näitä epäisänmaallisia elementtejä vastaan, jotka romuuttavat hyvinvointiyhteiskunnan kivijalkaa erilaisin valheellisin vedätyksin.
Opetus on tärkeää kaikilla tasoilla. Myös työttömille tulisi antaa opiskelumahdollisuudet.

6.2.2016 15.08  markku äikäs

Jos Suomessa karsitaan koulutuksessa, niin sillä on lineaarinen yhteys menestykseemme, sekä henklökohtaiseen että kansantalouteen. Suomi tähän saakka ollut koulutuksessa edeltäkävijöitä mutta näiden skenaaroiden myötä joudumme tavaravaunuun!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini