Satu Taavitsaisen blogi

Suomeen turvallisuustalkoot

Share |

Sunnuntai 10.1.2016


Pidän erittäin huonona sitä, jos suomalaisten turvallisuudentunne heikkenee. Tarvitsemme Suomeen turvallisuustalkoot, jotta jokainen voi kokea arkiympäristönsä turvalliseksi. Pidän kuitenkin vieraana ja pelottavana sitä, että meillä valvoisi kaduilla ja asuinalueillamme  yleistä järjestystä joku muu kuin julkinen valta. Kansalaisten oma-aloitteinen katupartiointi voi johtaa siihen, että turvattomuus lisääntyy viitaten viime päivien uutisointiin äärioikeistolaisten miesryhmien partioinneista.

Valtion tulee laittaa enemmän määrärahoja poliisien palkkaamiseksi. Kansalaisten turvallisuuden tunnetta on vahvistettava ja vaikutukset rikollisuuteen otettava huomioon kaikessa julkisessa päätöksenteossa. Toivon yhtenäisiä linjauksia maan hallitukselta ja ylimmältä virkamiesjohdolta.

Myös huumepoliisien resursseja pitää parantaa, jotta nuorten huumausaineiden käyttöön puututaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Huumausainerikollisuuden sekä siihen liittyvän oheisrikollisuuden ja muiden sosiaalisten ongelmien vähentämiseksi eivät pelkät palopuheet riitä.

Suomen ongelma on runsas väkivalta. Sen vähentämiseksi tarvitaan erityisohjelma, joka kattaisi nuorisoväkivallan, perheväkivallan sekä raiskaukset. Rikollisuuden ehkäisy on aina parempi kuin rikosten toteutuminen. Poliisin läsnäoloa kansalaisten arjessa on lisättävä ja parannettava järjestyshäiriö- ja rikostapausten selvittämistä. Paikallistasolla turvallisuustalkoissa tulee olla mukana poliisin lisäksi kunnat, työpaikat, kirkko ja kansalaisjärjestöt.

Katupartiointi uuden vuoden aattona ja koulujen päättäjäisinä nuorisotyöntekijöiden, vapaaehtoisten ja vanhempien kanssa yhteistyössä on mielestäni hyvää ja ennaltaehkäisevää toimintaa. Siihen on luotettu, kun järjestäjänä on ollut kunta. Vapaaehtoisia koulutetaan ja on yhteiset säännöt ja sopimukset toimintatavoista.

Suomalaisten turvallisuusodotukset ovat kasvaneet ja viranomaisten odotetaan toimivan. Itäisessä Suomessa pitkät välimatkat ja poliisien vähyys tekevät sen, että kansalaiset eivät viitsi enää edes ilmoittaa rikoksista, kun poliisilla menee useita tunteja saapua paikalle. Tästä on seurauksena se, että Helsingissä poliisiylijohto katsoo tilastoista rikollisuuden vähentyneen ja vähentää poliiseja entisestään.

Itä-Suomeen saataisiin välittömästi palkattua kuusi poliisia, kun palautetaan Mikkeliin oikeuslääketieteellisten kuolinsyiden selvittäminen. On lopetettava älytön keskittäminen. Valtion vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee ja Kuopioon keskittämisen myötä sosiaali- ja terveysministeriö aiheuttaa Itä-Suomen poliisille 300 000 euron ylimääräiset vuosikustannukset, jotka heidän pitää ottaa omista toimintamenoistaan.


Kommentit

10.1.2016 14.39  K Koistinen

Väkivalta on pahasta. Pari huomiota. 1. väkivallan uhreista n 80-90 %a on miehiä. 2. mikä on mennyt kasvatuksessa pieleen, jos väkivaltaa paljon. Onko eism niin, että poikia muokataan ja alistetaan kasvatusvaiheessa tasa-arvon ym nimissä, jolloin miehuus jää peittoon ja ilemnee myöhemmin väärin. 3. Olisi hyvä puhua vaihteeksi edes hieman naisten väkivallasta: esim lapsiin kohdistuvasta väkivallasta n puolet on naisten tekemiä. 4. Kuten Sofi O Suomen Kuvalehdessä totesi: kuka puolustaisi maahanmuuttajanaisia, N 90 %a heistä on kokenut väkivaltaa (ja he eivät yleensä pysty asiaa tunnustamaan). Turvakodeissa n kolmanne on mamunaisia.

27.1.2016 14.54  markku äikäs

Kirjoitat taasen asiaa. Poliisien tulee nyt ja tulevaisuudesssakin näkyä yhä enemmän kadulla, siellä missä nuoriso ja ihmiset yleensäkin liikkuvat. Vain siten voidaan luoda turvallisuuden tunnetta. Nyt on tultu siihen, että poliisien resursseja vähennettäessä kansalaiset ottavat poliisin tehtäviä omiin käsiin ja siinä piilee aina suuret riskinsä. Puhumattakaan yhä laajenevasta huumeongelmasta, puheilla ja valitustuksella ei enää yksin pystytä ongelmaa ratkaisemaanT. Markku Äikäs


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini