Satu Taavitsaisen blogi

Jokaisella on oikeus turvalliseen Suomeen

Share |

Perjantai 12.2.2016


Kansalaisten turvattomuuden tunne on kasvanut. Tammikuussa julkaistiin Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tekemä kysely, jonka tulokset esiteltiin ennen joulua puolustusvaliokunnassa. Tulos on nyt historiansa synkin. Vuoden 2015 tutkimuksessa kaksi kolmasosaa kokee turvattomuutta tulevaisuuden suhteen ja tämä on ensimmäinen kerta 25 vuoteen, kun turvattomuutta koetaan näin laajasti. Pidän tätä kehitystä erittäin huonona. Suurimmat kansalaisten huolet ovat työllisyystilanne Suomessa, kansainvälinen terrorismi ja Euroopan talouden näkymät.

Vaikka puolustusvaliokunnassa keskitytään ns. kovaan turvallisuuteen, ei ole syytä unohtaa laaja-alaista turvallisuutta, johon kuuluu perinteisen turvallisuuspolitiikan lisäksi niin taloudellinen kuin myös sosiaalinen ulottuvuus. Kansallinen turvallisuus pohjautuu ennen kaikkea vakaalle yhteiskuntajärjestykselle ja demokratian kunnioittamiselle sekä laadukkaille ja tasa-arvoisille peruspalveluille.  

Kansalaisten kokema turvallisuudentunne muodostuu valtion ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden lisäksi lukuisista yhteiskunnallisista, taloudellisista sekä ympäristöä ja kansalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia koskevista asioista.

Maan hallituksen pitäisi ottaa opikseen kyselyn tuloksista. Lapsiperheiden toimeentulon heikentäminen ja palveluista leikkaaminen lisäävät turvattomuutta ja heikentävät lasten oikeuksia. Säästöjen kohteeksi on laitettu jo ennestään pienituloiset ihmiset. Köyhyysrajan alapuolella elävien eläkeläisten, työttömien ja työssäkäyvien köyhien määrä kasvaa. Tämä on väärin!

Hallituksen virheellinen talouspolitiikka luo turvattomuutta – Suomi ei nouse leikkaamalla

Sipilän hallitus talouspolitiikan kovalla leikkauslinjallaan ja työmarkkinoiden epäsovun lietsomisella on heikentänyt kansalaisten turvallisuudentunnetta. Nyt tarvitaan aivan toisenlaista johtajuutta, joka tuo turvallisuutta kansalle ja rauhaa työpaikoille. Työn ja palkan tuoma arjen turvallisuus on keskeinen tekijä ihmisten elämässä. Valtion tehtävä on epävakauden ja työttömyyden korjaaminen, ei niiden syventäminen.

Turvattomuuden tunne on ihmiselle aina varsin henkilökohtainen. Siitä huolimatta kansanedustajilta ja ministereiltä pitää odottaa ratkaisuja, joilla vähennetään yleisiä turvallisuusriskejä. Esimerkiksi työttömyyden hoito on asia, johon voidaan Suomen omilla päätöksillä vaikuttaa.

Yhteiskunnan palvelut ja rakenteet tulee olla riittävällä tasolla ja toimivia. Esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden, harmaan talouden, laittoman maahanmuuton, terroritekojen, suuronnettomuuksien ja ekologisten katastrofien tutkintaa, ehkäisyä ja torjuntaa tulee arvioida kriittisesti ja kehittää entisestään.

Jokaisella ihmisellä on oikeus turvalliseen kotimaahansa. Tahdon Suomen olevan maailman turvallisin maa, jossa ihmiset kokevat yhteiskunnan yhdenvertaisena ja oikeudenmukaisena ja voivat nauttia oikeusjärjestelmän takaamista oikeuksista ja vapauksista ilman pelkoa tai turvattomuutta.


Kommentit

17.2.2016 14.10  markku äikäs

Tuntuu, että sekä pelko että epävarmuus kulkevat nyt rinnakkain kansalaisten keskuudessa. Epävarmuus tulevaisuudesta luo pelkoa, on se sitten taloudellista, sosiaalista, mahdollisten sotien aiheuttamaa. Ihmisillä ei ole tässä taloudellisessa tilanteessa rohkeutta ajatella elämäänsä kovin pitkälle työttömyyden ja syrjäytymisen pelossa. Mikään ei enää varmaa-mentaliteetti kasvaa ja tätä ei hallituksen kurjistamispolitiikka helpota yhtään. Hyvä, että Satu olet heikompien puolella, sillä muuten niin monisi olisi vailla kuuluvaa ääntä. T :Markku Äikäs


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini