Satu Taavitsaisen blogi

"Kansanopetus on niin tärkeää, ettei siinä ole varaa ottaa taka-askelia vaikeinakaan aikoina"

Share |

Sunnuntai 1.5.2016 klo 12.30


Kansanedustaja Satu Taavitsaisen vapputervehdys Mikkelin OAJ:n vappujuhlassa 1.5.2016

Tiivistelmä:

Paasikiven sanat unohtuneet

Vappu on ilon, kevään ja työn juhla. Kevät ja sen tuoma riemu ovat pitäneet pintansa vuodesta toiseen, mutta työ on muuttunut. Tänä vuonna työn muutos on erityisesti kohdistunut kasvatus- ja opetusalaan rajujen koulutusleikkauksien ja varhaiskasvatuksen heikennysten myötä.

Juha Sipilän hallituksen saneerauslistalla on ollut lapsiin kohdistuvat palvelut. Päivähoito-oikeuden rajaaminen ja ryhmäkokojen suurentaminen, päivähoitomaksujen nostaminen, maksukorotukset koululaisten iltapäiväkerhoihin ja koulujen ryhmäkokojen pienentämisrahojen poistaminen hankaloittavat lapsiperheiden ja alan ammattilaisten arkea dramaattisesti.

Lasten ja lapsiperheiden asiat tuntuvat nyt olevan hallituksella poliittisen hierarkian alapäässä. Eduskunnassa ja kunnissa on ominaista runsas huolestunut puhe lapsista, mutta huoli ei konkretisoidu poliittisiksi päätöksiksi ja rahaksi.

On unohtuneet ne sanat, jotka Presidentti Paasikivi sanoi aikoinaan: "Kansanopetus on niin tärkeää, ettei siinä ole varaa ottaa taka-askelia vaikeinakaan aikoina".

Lapsuutta ei voi uusia, eikä hankkia jälkikäteen. Lapsuus on lasten elämä tässä ja nyt. Lapset eivät voi odottaa muutamia vuosia ”aikojen paranemista”.

Kuntatalouden tilanne on näkynyt perusopetuksen arjessa muun muassa suurempina ryhminä, avustajien puuttumisena, oppimateriaalihankintojen siirtymisenä, retkien, leirikoulujen ja tapahtumien karsimisessa sekä kerhotuntien ja tukiopetuksen vähentämisenä. Valtion ja kuntien säästötoimet heikentävät suoraan lasten oppimista ja kouluturvallisuutta sekä oppilaiden ja koulujen henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista.

Sijaiskiellot ovat esimerkki kuntien toimista, jotka vaarantavat lapsen edun toteutumisen. Nämä on väärin. Vaaditaan yhdessä, että on löydyttävä toinen, oikeudenmukaisempi tie.

Heikko lukutaito yhteiskunnallinen riski

Joka kahdeksas suomalainen 15-vuotias poika ei osaa lukea niin hyvin kuin jatko-opinnoissa tarvittaisiin. Heikko lukutaito on merkittävä yhteiskunnallinen riski sekä väestön koulutustason ja työllisyyden että yhteiskuntaan kiinnittymisen ja yhteiskuntarauhan näkökulmasta. Heikko lukutaito vaikeuttaa mahdollisuuksia pärjätä muun muassa jatkokoulutuksessa ja työelämässä sekä asioinnissa viranomaisissa ja julkisen hallinnon verkkopalveluissa.

Tämä on suoraa seurausta 1990-luvun laman järkyttävän suurista kuntien valtionosuuksien leikkauksista, jota ei ole kasvun vuosina purettu, vaan lasten arkisissa kasvuympäristöissä, päivähoidossa ja koulussa, on tapahtunut muutoksia, jotka heikentävät lasten hyvän kasvun mahdollisuuksia. Korjausliikettä ei tämäkään hallitus tuonut ja Suomi näyttää Sipilän johdolla olevan menossa aivan väärään suuntaan.

Opettajia arvostetaan

Suomessa opettajan ammattia arvostetaan. Vanhempien keskuudessa tehdyissä tutkimuksissa selkeästi yli 90 prosenttia kertoo arvostavansa opettajan työtä. Myös opettajat itse arvostavat työtään. Opettajakoulutuksen ja lastentarhanopettajien yliopistotasoisuus on tärkeä strateginen valinta.

Onkin täysin kestämätöntä, että meiltä Etelä-Savosta ollaan tämä koulutus viemässä. Savonlinnan OKL:n puolesta on taisteltava kaikin keinoin. 850 opiskelijaa ja heidän opettajansa ovat tuoneet elämänvoimaa koko maakuntaan ja heidän lähtönsä heikentää alueemme vetovoimaa, aluetaloutta, opetus- ja kulttuuritasoa ja pätevien opettajien saamista töihin päiväkoteihin ja kouluihin. Kaikki paine tulee laittaa nyt pääministeriin ja opetusministeriin.

Hyvät ystävät,

Suomesta pitää rakentaa lapsi- ja perheystävällinen yhteiskunta. Hyvinvoiva ja vauras Suomi rakentuu hyvälle lapsuudelle ja nuoruudelle. Varhaiskasvatuksella ja koulutuksella luodaan perusteet aikuiselämän mahdollisuuksille.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini