Satu Taavitsaisen blogi

SDP tarjoaa ongelmaratkaisua, tasapainoa ja uudistuksia

Share |

Sunnuntai 1.5.2016 klo 10.30


Kansanedustaja Satu Taavitsaisen vappupuhe Mikkelissä Työväen Vappujuhlassa 1.5.2016.

Tiivistelmä:

Työntekijöille on maksettava palkkaa, jolla tulee toimeen

Tänään on 351 000 suomalaista vailla työtä. Se on 4 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nuoria alle 25-vuotiaita on työttömänä lähes 50 000 ja heidän määränsä on kasvanut vuodessa lähes tuhannella. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut lähes 20 tuhannella ja yli 50-vuotiaiden työttömyys kahdella tuhannella. Samaan aikaan uusien avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt ja meillä on 5500 ihmistä vähemmän palkkatukityössä, koulutuksessa tai työkokeilussa kuin vuosi sitten.

Näistä luvuista voi vetää johtopäätöksen, että Juha Sipilän porvarihallitus on välinpitämätön työttömyyden edessä ja sen talousresepti ei toimi. Leikkauspolitiikka ei ole missään maassa aikaansaanut kasvua ja työllisyyttä.

Oman vastuunkannon sijaan hallitus sysää vastuun työttömyydestä ihmisten itsensä ratkaistavaksi. Meidän mielestä valtion pitää aktiivisesti ratkoa työttömyysongelmaa, eikä valtio voi vetäytyä kuoreensa ja hylätä ihmisiä oman onnensa nojaan. Työttömyys johtuu yhteiskunnan talouspolitiikan epäonnistumisesta, ei työttömänä olevien ihmisten epäonnistumisesta.

Työttömyys johtuu siitä, ettei työpaikkoja ole. Työhaluja ihmisillä kyllä on. Kansalaisten perustuslaillinen oikeus työhön edellyttää julkiselta vallalta toimenpiteitä ja rahoitusta. Valtion palkkatukirahoilla on kiistatta keskeinen rooli etenkin nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työelämään pääsemisessä ja työkunnon ylläpitämisessä. Nyt maan hallitus on linjannut, ettei se enää myönnä palkkatukirahoja lainkaan järjestöihin, vaan ainoastaan yrityksiin, poistaen samalla yli 10 000 työpaikkaa yhdistyksistä ja lisäten näin työttömyyttä.

Tämän päivän nuorille, opiskelijoille ja jo opintonsa päättäneille työ näyttäytyy erilaisena kuin vanhemmille. Tilanne vaikuttaa välillä synkältä, mutta meidänkin kaupungilla on silti tavoitteena, että jokainen nuori ja vastavalmistunut saa töitä ja pääsee kiinni työelämään. Kaupunki tähtää siihen, että nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys alenee. Tämä on hyvä tavoite, sillä nuorten työllistyminen on yksi tärkeimmistä elinvoimamme lähteistä. Nuorten työ nuorentaa Mikkelin!

Työttömyys ei poistu pelkästään markkinatalouden pelisäännöillä, vaan tarvitaan vahvaa valtiota ja kuntia. Nollatuntisopimusten ja palkansaajien halpuuttamisen varaan laskettu työllisyyspolitiikka ei ole kestävällä pohjalla. Työllistymistä ei edistetä kyttäämällä, kepittämällä ja kehottamalla työttömiä ilmaisiin työnäytteisiin.

Kysymme, milloin hallitus alkaa vaatia työnantajilta, että työntekijöille on maksettava palkkaa, jolla tulee toimeen?

Lapset eivät voi odottaa ”aikojen paranemista”

Hallituksen saneerauslistalla on myös lapsiperheiden hyvinvointi.  Päivähoitopalveluiden laadullinen heikentäminen, päivähoitomaksujen nostaminen, maksukorotukset koululaisten iltapäiväkerhoihin ja sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksuihin hankaloittavat lapsiperheiden arkea dramaattisesti.

Nämä heikennykset lisäävät eriarvoisuutta, terveyseroja ja köyhyyttä, kasvattavat riskiä syrjäytyä ja nostavat kynnystä mennä töihin. Ne masentavat ihmisiä.

Me emme hyväksy palveluheikennyksiä ja maksukorotuksia kuntatasolla. On huolehdittava lakisääteisistä palveluista. Kunnilla on vielä toistaiseksi vastuu ihmisten perusoikeuksien toteutumisesta ja hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisesta.   

Lasten ja lapsiperheiden asiat tuntuvat olevan maan haalitukselle poliittisen hierarkian alapäässä. Hallituspuolueiden edustajille on ominaista runsas huolestunut puhe lapsista, mutta huoli ei konkretisoidu poliittisiksi päätöksiksi ja rahaksi. Heidän tulisi muistaa, että nälkäisten vatsat eivät suudelmista täyty!

Suomesta pitää rakentaa lapsi- ja perheystävällinen yhteiskunta. Hyvinvoiva ja vauras Suomi rakentuu hyvälle lapsuudelle. Lapsuuden laadulla luodaan perusteet aikuiselämän mahdollisuuksille. Lapsuutta ei voi uusia, eikä hankkia jälkikäteen. Lapsuus on lasten elämä tässä ja nyt. Lapset eivät voi odottaa muutamia vuosia ”aikojen paranemista”.

SDP:lle laadukas maksuton varhaiskasvatus on perhepolitiikan keskeisimpiä tavoitteita. Universaaleilla peruspalveluilla tavoitetaan kaikki lapset ja nuoret. Toimiva maksuton neuvola- ja kouluterveydenhuolto, perheiden ja lapsen tarpeisiin vastaava laadukas maksuton varhaiskasvatus sekä lapsen kehitystä tukeva maksuton edistyksellinen koulutus luovat tasa-arvoa ja Suomen tulevaisuutta. Lapsiin kohdistuvia päätöksiä ei voi tehdä talouden ehdoilla ja liike-elämän logiikan pohjalta.

Me lähetämme tästä vapputilaisuudesta suoran viestin Sipilän hallitukselle: Sen minkä lapsilta leikkaat, sen elämältä leikkaat!

Natoon liittymiselle ei ole perusteita

Myöskään ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla hallituksen toiminta ei meitä vakuuta. Ulkoministeri ja puolustusministeri ovat samasta puolueesta ja se yhdistettynä pääministerin kokemattomuuteen on joissakin asioissa näkynyt. Kokoomuksen vaatimuksesta teetettiin Nato-selvitys. Vakavin puute siinä on, ettei selvityksessä esitetä kysymystä saati vastausta siihen lisäisikö vai vähentäisikö Suomen Nato-jäsenyys vakautta lähialueillamme ja lisäisikö vai vähentäisikö se Suomen mahdollisuutta tulla vedetyksi mukaan Itämeren piirissä syntyvään tai sinne ulottuvaan sotilaalliseen konfliktiin. Selvityksen tilaaja on kuitenkin saanut mitä on halunnut, eli yhden tilaisuuden taas käydä kampanjaansa sotilaallisesta liittoutumattomuudesta luopumiseksi.

SDP on ainoa suuri puolue, jolla on hyvät, tiiviit, pohjoismaiset suhteet. Meillä on riittävästi itsetuntoa katsella keskustelukumppaneitamme silmiin ja arvostaa naapureitamme olipa ilmansuunta mikä tahansa. Suomi tekee itsenäisenä maana omat päätöksensä, jotka etujemme mukaiseksi näemme. Nykyisessä tilanteessa ei Natoon liittymiselle ole perusteita.

Meidän tavoitteemme on aina yhteistyön ja rauhan maailma ja kansojen vapaus.

Politiikka on ihmiskätten työtä

Sisäpolitiikassaan Juha Sipilän porvarillinen ”yhtiöittämishallitus” tekee historiallisen voimakasta keskittämis- ja yksityistämispolitiikkaa. Aluepolitiikan se on lakaissut täysin maton alle.

Koulutuspaikat keskitetään, junavuorot lopetetaan, posti ja taksit eivät kohta enää kulje maaseudulla, käräjäoikeuksia ja poliisilaitoksia suljetaan ja pian myydään maantiet ja rautatiet eniten tarjoavalle. Metsähallitus jo yhtiöitettiin ja seuraavaksi yhtiöitetään sosiaali- ja terveydenhuolto ja sen jälkeen varmasti pohjavedet ja hengitysilma!

Mielestämme valtion on ajettava yhteistä etua, ei pienen, taloudellisesti vaikutusvaltaisen piirin etua. Voitosta elävien kauppamiesten etu on aina erilainen ja jopa vastakkainen kuin yleinen etu. He haluavat käyttää valtioita hyväkseen bisnestensä edistämiseksi.

Politiikka on ihmiskätten työtä, eivätkä päätökset tipahda taivaasta. Tällaista kädenjälkeä syntyy keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitukselta.

Sipilän Sote-esitys on vaarallinen

Pääministeri Sipilän ”yhtiöittämishallituksen” esitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä on vaarallinen. Aiheellinen kysymys on, ohjataanko tässä verorahat kansainvälisille terveysjäteille ja kohti Panamaa? Selvää on, että ykköstavoitteena ei enää olekaan kansalaisten terveyserojen kaventaminen, sujuvat palvelu- ja hoitoketjut ja perustuslain edellyttämät tasavertaiset palvelut joka puolella Suomea. Sen sijaan soten ykköstavoitteeksi on nostettu säästöt ja yhtiöittäminen ja tuottojen jakaminen yrityksille. Kaikki muut tavoitteet on alistettu näille.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen pitää tuoda kaikille suomalaisille yhtä hyvät palvelut kuin nyt laajan työterveyshuollon piirissä olevilla on. Tällöin kaikki saavat ajan palveluun nopeasti ja tarvittavat tutkimukset, hoito, lääkkeet ja kuntoutus sekä sosiaalipalveluiden tukimuodot hoituvat viivytyksettä.

Eniten suomalaiset tarvitsevat sosiaalipalveluja, kuten vanhus- ja vammaispalveluja sekä mielenterveys- ja päihdepalveluja. Tämän takia sote-uudistuksen painopiste ei tule olla erikoissairaanhoidossa vaan sosiaalipalveluissa. Ottaen huomioon ikäihmisten määrän kasvun tulevaisuudessa, tulee jatkotarkastelun keskiössä olla erityisesti vanhusten palvelut.

Meillä sosialidemokraateilla on tahtoa ja taitoa saada palvelu- ja hoitoketjut sujuvammiksi ja turvata lähipalveluiden laatu ja saatavuus koko Suomessa. Sote-uudistus tarvitsee ennen kaikkea ihmisläheisyyttä ja sydämen viisautta.

Soteuudistusta ei tule tällaisena peruspalveluiden ja verorahojen isojakona hyväksyä. Hallitus yrittää höpöttää, että raha seuraa potilasta. Me sanomme, että näillä hallituksen toimilla raha pötkii pakoon potilasta.

Sipilän johdolla Suomi on menossa aivan väärään suuntaan

Juha Sipilän johdolla Suomi on menossa aivan väärään suuntaan. Lähestymme uhkaavasti yövartijavaltiota, jolla tarkoitetaan minivaltioajatusta, jossa olisi yhteiskunnan toimesta vain puolustusvoimat ja poliisi. Kaiken muun hoitaisivat markkinat. On kyse sellaisesta poliittisesta linjavalinnasta, jonka lopputuloksena kukin kansalainen joutuisi itse omilla rahoillaan tai vakuutuksillaan hankkimaan koulutuksensa, sosiaali- ja terveyspalvelunsa ja muut palvelunsa, koska julkiset palvelut olisivat niukkoja.

Peli ei kuitenkaan ole vielä pelattu. Kyllä suomalaiset ovat huomanneet maan hallituksen politiikan olevan kuin Troijan hevonen, jolla naamioidusti yritetään lisätä liikemiespiirien valtaa ja hajottaa hyvinvointiyhteiskuntaa.

Meidän perustehtävä on ratkaista niitä ongelmia, jotka esiintyvät yhteiskunnassa. Ajankohtaisena esimerkkinä veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun kitkeminen ja nollatyösopimusten kieltäminen.   

Suomalaiset arvostavat yhteiskuntarauhaa

Jos Suomessa työntekijän, eläkeläisen, opiskelijan, työttömän, vammaisen ja lapsiperheellisen, siis aivan tavallisen parhaansa yrittävän suomalaisen kyykyttäminen ei lopu, niin sata vuotta rakennettu keskinäisen luottamuksen ja kunnioituksen ilmapiiri uhkaa murentua.

Yhteiskuntarauha on se mitä me suomalaiset arvostamme - niin työntekijät kuin työnantajat. Tätä on perinteisesti vuoden 1940 tammikuun kihlauksesta lähtien Suomessa edistetty luomalla ainutlaatuinen maailmallakin arvostettu neuvotteluperinne työmarkkinoille. Kolmikantaisesti yhdessä ovat työntekijät, työnantajat ja maan hallitus löytäneet parhaan mahdollisen ratkaisun työllisyyttä ja kasvua tukien ja hyvinvointiyhteiskuntaa parantaen.

SDP hallituksessa ollessaan on vaalinut yhteiskuntarauhaa. Samaa ei voi sanoa nyt hallitusvastuussa olevasta oikeistosta, joiden kovat asenteet vielä johtavat Suomen levottomuuksien tielle. Eikä heitä pysäytä pehmeä myötätunto, vaan nyt tarvitaan meidän kaikkien tavallisten ihmisten yhteistä rintamaa. Toivon kansalaisten vetävän tukensa pois Sipilän hallitukselta.

Me sosialidemokraatit emme luovuta taistelussa heikomman puolesta. Hyvät ystävät, annetaan yhdessä hallitukselle seuraavissa vaaleissa punainen kortti ja lähtöpassit kentältä.

Iloista vappua ja tarmokasta aurinkoista kevättä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini