Satu Taavitsaisen blogi

Sisältäpäin pystyy korjaamaan, ulkoa vain huutelemaan

Share |

Perjantai 1.7.2016


Kun arvokas laiva vuotaa, on elintärkeää tilkitä reiät ja saattaa laiva taas merikelpoiseksi. Järjetöntä olisi heittää koko laiva romuttamolle reikien takia. Euroopan Unionia pitää korjata ja kehittää mutta ei alasajaa, upottaa ja repiä hajalle. 

Työttömyys ja toimeentulon ahdinko radikalisoi ihmisiä ympäri Eurooppaa. Iso-Britannian ero opettaa muulle Euroopalle kantapään kautta sen, että EU:n on oltava inhimillisempi ja kansalaisten kritiikkiä on kuunneltava. EU:n on tulevaisuudessa entistä vahvemmin edistettävä työllisyyttä sekä ehkäistävä syrjäytymistä ja eriarvoisuutta. EU:n pitää uudistua ihmisten Euroopaksi. Työttömyys, koulutuksen ja terveydenhuollon puutteet aiheuttavat toivottomuutta ja ovat vihan kasvualusta. 

EU:n tulee vahvistaa ja kehittää pohjoismaisen hyvinvointi- ja oikeusvaltion ydinominaisuuksia, kuten julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja, varhaiskasvatusta, koulutusta, tasa-arvoa, aktiivista työvoimapolitiikkaa, julkisia investointeja, verotuksen progressiivisuutta ja työmarkkinoiden reiluutta ja sopimista. Yhtenä työelämän esimerkkinä on nollatyösopimukset. Miksi EU ei ole saanut aikaan niiden kieltämistä? Miksi palkkojen polkeminen mahdollistetaan? Britanniassa ulkomaisen työvoiman tulo maahan on auttanut yrityksiä, mutta se ei ole vaurastuttanut Britannian väestöä. Työnantajat ovat vain laskeneet palkkoja alaspäin. Se ei ole ulkomaalaisten ihmisten vika, vaan järjestelmän vika, joka mahdollistaa tällaiset ahneet ja itsekkäät työmarkkinat. Brittien osalta tulee kuitenkin todeta, että EU:sta säännelty työlainsäädäntö on suojellut paremmin työntekijöitä kuin brittien omat kansalliset työlait. EU on saanut paljon hyvää aikaan ja on harmi, että hyvät asiat ovat jääneet keskusteluissa vähemmälle huomiolle.

Eurooppalaisille ihmisille pitää taata työtä, palkkaa jolla tulee toimeen, sosiaalisia oikeuksia, vähentää rasittavaa byrokratiaa ja kannustaa työntekoon ja yrittämiseen. Verojen kiertäjät ja välttelijät on laitettava kuriin. On syytä olla kriittinen EU:n puutteisiin, kuten julkisten palveluiden yksityistämistä kohtaan ja erilaisia valtioiden taloutta koskevia sopimuksia kohtaan. Jopa euroryhmän johtaja Dijsselbloem myönsi vastikään, ettei hän ymmärrä, mikä merkitys on rakenteellisen alijäämän rajoituksella, jota mikään valtio ei saa ylittää. Hänen mukaansa indikaattoria ei voi ennakoida, sitä on vaikea hallita ja selittää. Se nousee ja laskee ilman järkisyytä. 

Kuitenkin EU juuri tällaisten epämääräisten tilastojen perusteella voi langettaa jäsenvaltioille rangaistuksia, jotka heikentävät ihmisten toimeentuloa ja hyvinvointia. On täysin moraalitonta, että kokonaiset kansat pakotetaan alistumaan EU:n epäinhimillisille määräyksille, joita määrääjät itsekään eivät edes ymmärrä. Tällainen ruokkii ihmisten kyynisyyttä ja EU-eromieltä. Eikä syyttä.

Saksan taloudellinen valta on osasyy EU:n ongelmiin. Saksa maksatti muilla Euro-mailla omien pankkiensa vastuut Kreikassa. Suomelle koitui tästä miljardien vastuut vuonna 2010 Matti Vanhasen (kesk) porvarihallituksen hyväksyessä ensimmäistä kertaa mukisematta järjestelyn. Tälle rahavirralle pankkeihin ei ole vieläkään tullut loppua.

EU:n päätehtävä ei ole pankkien ja suuryritysten omistajien varojen turvaaminen. Meidän on oltava kriittisempiä ja esitettävä parempia ratkaisuja. Pääpaino on jatkossa oltava, miten edistämme demokraattista kansanvaltaista ja ihmisten Eurooppaa. Toivon, että Suomessa suunnataan keskustelua Euroopan Unionin korjaamiseen ei siitä eroamiseen. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini