Satu Taavitsaisen blogi

Tällaisenkö Suomen ennätyksen Sipilän hallitus halusi tehdä?

Share |

Torstai 30.6.2016


Juha Sipilän (kesk) hallituksen työllisyyden hoito ansaitsee vain risuja. Pitkäaikaistyöttömien määrän osuus kaikista työttömistä on noussut jo 38 prosenttiin. Luku on järkyttävä.

Uusien työttömyyslukujen mukaan Sipilän hallitus on saavuttanut uuden Suomen ennätyksen. Eihän tässä näin pitänyt käydä! Miten paljon työttömyyden pitää pahentua ennen kuin hallitus herää todellisuuteen ja alkaa panostaa työllisyyden hoitoon? Vaikuttaa sille, että Sipilän porvarihallituksen jäljiltä Suomessa tulee olemaan yhä enemmän ihmisraunioita, köyhiä, sorrettuja ja yhteiskunnan ulkoreunoille jääneitä ihmisiä. SDP ei tällaista politiikka hyväksy.

Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on kansallinen katastrofi ja sen ratkaisun pitäisi alkaa nyt heti, eikä vasta syksymmällä. On väärin työttömiä kohtaan, että Sipilän hallitus on seissyt tumput suorina tekemättä mitään.

Pitkään työttöminä olleiden ihmisten voimat alkavat loppua. Taloudellinen ahdinko syö ihmisten luottamusta yhteiskuntaan. Pienituloiset joutuvat käyttämään kaiken energiansa selviytyäkseen juuri tästä päivästä. Ihmiset masentuvat sekä hakevat lohtua, unohdusta ja helpotusta päihteistä. On paljon väsyneitä ihmisiä, jotka eivät enää jaksa edes avata laskuja ja ylivelkaantuminen ja ulosottovelallisten määrä kasvaa.

SDP on jo viime syksystä asti tarjonnut vaihtoehtoja työllisyyden hoitoon. Yksi konkreettinen keino parantaa työllisyyttä olisi Rinteen työllistämismalli. Pelkästään SDP:n esityksillä saataisiin 35 000 uutta työllistä lisää. Ei vasta ensi vuonna, vaan tässä ja nyt. On hulluutta, mikäli hallitus ei tartu tähän esitykseen. Suomella ei ole varaa antaa tilanteen pahentua entisestään.

Milloin Sipilän hallitus ymmärtää, että pitkäaikaistyöttömyys ei ratkea itsestään? Siihen vaaditaan merkittävää lisäystä työllisyysmäärärahoihin, aivan kuten SDP on jo pitkään vaatinut.

Hallitus syventää työttömyyttä leikkaamalla työttömyysturvaa

Pidän myös erittäin huonona Sipilän hallituksen esitystä heikentää työttömyysturvaa. Ansiosidonnainen päiväraha-aika lyhenisi sadalla päivällä, omavastuuaika pitenisi viidestä seitsemään päivään ja pitkän työhistorian omaavien ihmisten 3 kk korotettu ansio-osa leikataan pois. Hallitus aikoo ottaa työttömiltä pois 200 miljoonaa euroa aiempien leikkausten lisäksi. Vuonna 2019 keskimääräisen ansioturvan piirissä oleva työtön on menettänyt hallituksen leikkausten takia 2821 euroa vuodessa.

Hallituksen asenne työttömiä kohtaan on julma. Esitys on pakkolakien pikkuveli, sillä on kyse työelämään liittyvästä yksipuolisesta toimesta, joka on pelkästään työttömän asemaa ja toimeentuloa heikentävä. Lisäksi hallitus esityksellään huonontaa ostovoimaa ja lisää muun sosiaaliturvan tarvetta ja näin pahentaa synkkyyttä Suomessa.

Hallitus ei selvästikään ymmärrä, että Suomessa on työpaikkapula ja kuvittelee, että työpaikkoja ilmestyy jostain yhtäkkiä, kun ihmisiltä otetaan ansiosidonnainen työttömyysturva pois. Vaikuttaa siltä, että hallitus on turruttanut itsensä, eikä halua samaistua työttömän asemaan ja kantaa huolta ihmisten ja heidän perheidensä toimeentulosta ja arjessa selviytymisestä. Kovaa politiikkaa, jonka kohteena voi olla meistä kuka vaan!

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennykset ajavat työttömiä nykyistä aiemmin taloudelliseen ahdinkoon ja köyhyysloukkuun ja sen vuoksi esitys on peruttava. Muutoin tuloksena on entistä vaikeampi rakenteellinen työttömyys.

Hallituksen pitäisi panostaa huomattavasti enemmän palkkatuella työllistymiseen ja työttömyysturvalla kouluttautumiseen. Kansalaisten perustuslaillinen oikeus työhön edellyttää julkiselta vallalta toimenpiteitä ja rahoitusta. Valtion palkkatukirahoilla on kiistatta keskeinen rooli etenkin nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työelämään pääsemisessä ja työkunnon ylläpitämisessä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini