Satu Taavitsaisen blogi

Kevennykset pieni- ja keskituloisille

Share |

Torstai 15.9.2016


Kansanedustaja Jukka Kopra (kok) aivan oikein kertoi Länsi-Savossa (12.9.), että edellinen hallitus SDP:n siinä ollessa teki kaikkein pienituloisimpien perusturvaan 100 euron korotuksen. Valitettavasti tämä linja ei ole enää jatkunut Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen aikana.

Kopra arvosteli mielipidettäni siitä, etteivät kansanedustajat ja johtajat tarvitse verokevennyksiä, vaan kaikki liikenevä pitäisi kohdistaa pieni- ja keskituloisille.

Eduskunnan tietopalvelu laski kuinka palkan ja eläkkeen ostovoima muuttuu hallituksen päätösten myötä. Jos työntekijä saa bruttopalkkaa 2000 e/kk, hänelle jää Kopran kehuman hallituksen talouspolitiikan jäljiltä 20 e/kk enemmän rahaa käteen. Jos henkilö saa bruttopalkkaa 7000 e/kk, hänelle jää 70 e/kk enemmän pelivaraa. Tämä tekee vuodessa lähes 900 euroa enemmän ostovoimaa johtajalle, samaan aikaan kun myyjä saa vain 250 euroa vuodessa.

Eläkeläisten osalta Sipilän veronalennukset tuottavat 7000 e/kk työeläkettä saavalle 66 euron kuukausittaisen ostovoiman lisäyksen. Samaan aikaan 1500 e/kk työeläkettä saava saa huikean 10 euron kuukausipotin, 1000 e/kk työeläkettä saavan lisäys on pyöreä nolla ja 500 e/kk työeläkettä saavan talous painuu 4 e/kk miinuksen puolelle. Tämäkö on Kopran mielestä oikein? Minun mielestä ei ole.

Oikeudenmukaisempaa olisi ollut se, että ensi vuoden verotaulukossa satojen miljoonien verokevennykset olisi suunnattu vain pieni- ja keskituloisille palkan- ja eläkkeensaajille. Tällöin heidän saama euromääräinen hyöty olisi ollut todellinen helpotus perheiden päivittäiseen toimeentuloon.

Eduskunnan tietopalvelu on laskenut myös hallituksen kaavaileman 5 % yrittäjävähennyksen jakautumisen eri tuloluokittain yrittäjien välillä. Tuo 130 miljoonan tukipotti on suuri lovi valtion kassaan, josta puolet ohjautuu vain rikkaimmalle yrittäjien tuloluokalle. Noin 75 000 rikkainta yrittäjää (apteekkarit, asianajajat ja lääkärit) hyötyvät ja lähes 300 000 pienituloisempaa yrittäjää (parturi-kampaajat, kosmetologit, hierojat, taksit, kirvesmiehet jne.) joutuvat tyytymään murusiin.

Ovatko apteekkarit todella yhteiskunnan hädänalaisimpia, kun hallitus haluaa auttaa jokaista keskimäärin 5700 eurolla vuodessa? Eivät ole ja tällainen rahan jakaminen on täysin järjetöntä. Tämä on Sipilän, Soinin ja Orpon häikäilemätöntä kaverikapitalismia samaan aikaan, kun he laskevat hoitoalan naisten ansiotasoa satasilla ja leikkaavat työttömiltä päivärahoja.

Opiskelijoilta, eläkeläisiltä, työttömiltä ja palkansaajilta Sipilä on vaatinut uhrauksia Suomen velkaantumisen hillitsemiseksi. Velkaantuminen kuitenkin kiihtyy, koska hallitus tuhlaa veronmaksajien rahoja palkitsemalla runsaskätisesti omia eturyhmiään.

SDP:n vaihtoehtobudjetissa tullaan esittämään jälleen lukuisia toimia pieni- ja keskituloisten ihmisten ja yritysten puolesta. Veronmaksajien rahoista pidettäisiin kuitenkin parempaa huolta, sillä velkaa sosialidemokraatit ottaisivat vähemmän kuin hallitus.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini