Satu Taavitsaisen blogi

Työntekijöiden järjestäytyminen kärkihankkeeksi!

Share |

Keskiviikko 16.11.2016


Toivon ammattiliittojen työskentelevän entistä terhakkaammin heikoimpien ihmisten puolustamiseksi heihin kohdistuvan Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen kovan puristuksen keskellä. Hallitus on viemässä Suomea matalapalkkamaaksi ja tämä tulee estää.
 
Ihmisten ahdinko toimeentulosta sekä työttömyys, koulutuksen ja terveydenhuollon puutteet aiheuttavat toivottomuutta ja ovat vihan kasvualusta. 

Vuonna 2014 julkaistiin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tutkimus, joka toi esille yhteyden työvoiman järjestäytymisasteen laskun ja ylimmän tuloluokan tulojen lisääntymisen välillä viimeisen 30 vuoden aikana. Sen mukaan puolet tuloerojen kasvusta johtuu ammattiliittojen heikentyneestä asemasta.
 
Mielestäni ammattiliittojen heikkous Iso-Britanniassa ja USA:ssa on osaltaan Brexitin ja Trumpin voiton takana. Palkat ovat laskeneet, kun ulkomaisille työntekijöille maksetaan vähemmän. Tämänhän ei pitäisi olla mahdollista, jos ay-liike olisi vahva. Siellä, missä on heikko ay-liike on mahdollista tuloerojen kasvu, kansan kahtiajakautuminen, sosiaalinen, terveydellinen ja taloudellinen eriarvoisuus. Esimerkiksi Britanniassa ulkomaisen työvoiman tulo maahan on auttanut yrityksiä, mutta se ei ole vaurastuttanut Britannian väestöä. Työnantajat ovat vain laskeneet palkkoja alaspäin. Sama juttu USA:ssa.

Tämä ei ole ulkomaalaisten ihmisten vika, vaan järjestelmän vika, joka mahdollistaa tällaiset ahneet ja itsekkäät työmarkkinat. Ihmiset kuitenkin syyttävät ulkomaalaisia, kun se on niin helppoa.

Eräs suomalainen 2-kymppinen nainen kertoi toimineensa USA:ssa tarjoilijana. Tuntipalkka oli kolme dollaria (2,8 euroa), eikä ilta- tai viikonloppulisistä, palkallisista sairas- tai lomapäivistä ollut puhettakaan. Seksististen kommenttien sadellessa nuorelle naiselle hän sai sovitella omanarvontuntoaan sen kanssa, menettääkö tipin vai alistaako itsensä sortavan käytöksen kohteeksi.
 
Tämä kehitys rantautuu hyvää vauhtia Suomeen. Työntekijöiden järjestäytyminen on ratkaisu ja sepä se pitää olla meidän suomalaisten kärkihanke Suomessa ja Euroopassa.

Me pärjäämme maailman myllerryksessä, jos vahvistamme Suomessa ja koko Euroopassa pohjoismaisen hyvinvointi- ja oikeusvaltion ydinominaisuuksia, kuten julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja, varhaiskasvatusta, koulutusta, tasa-arvoa, köyhyyden poistamista, aktiivista työvoimapolitiikkaa, julkisia investointeja, verotuksen progressiivisuutta ja työmarkkinoiden reiluutta ja sopimista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini