Satu Taavitsaisen blogi

Työnantajamaksuja kiertävät kuriin

Share |

Torstai 17.11.2016


Tein kirjallisen kysymyksen valtiovarainministeri Petteri Orpolle työnantajamaksuja välttelevien yritysten kuriinlaittamiseksi. 

Esimerkiksi Sanoma Media Finland on ottanut käyttöönsä freelancer -toimintaperiaatteen Helsingin Sanomien ja muiden lehtien jakamista varten. Tämä tarkoittaa sitä, että jakajat eivät ole Sanoma Median työntekijöitä, eivätkä myöskään yrittäjiä. Heillä on freelance-verokortti ja heille maksetaan työkorvaus, joka ei sisällä työnantajamaksuja eli sosiaaliturva- ja eläkemaksuja.

Tällä tavalla ihmiset joutuvat tekemään työtä vailla työsuhdetta, vailla työterveyshuoltoa, irrallaan työyhteisöstä, vailla palkkaan perustuvaa sosiaaliturvaa ja vailla kertyvää eläkettä. Kysyn valtiovarainministerin mielipidettä, pitääkö hänen mielestään työtä tekeville ihmisille maksaa asianmukainen palkka työnantajamaksuineen ja saada kaikenlainen vilunki loppumaan.

Maksuja välttelevät yritykset tuovat epäreilua kilpailua yritysten välille ja saavat aikaan sen, että asianmukaisesti toimivat yritykset häviävät kilpailutuksia ja joutuvat irtisanomaan työntekijöitään. Kuitenkin lehtien ja mainosten jakaminenkin on toimiala, jossa kuuluu noudattaa työehtosopimusten mukaista palkkaa.

Tällainen toiminta on yleistymässä. Tämän vuoden alussa 53 000 ihmistä sai verottajalta freelance-verokortin. Verohallinnon uudessa ohjeessa (4.4.2016) verottaja höllensi palkan ja työkorvauksen tulkintaansa tarkoituksenaan lisätä sitä, että toimeksiannoista maksettavia suorituksia voitaisiin yhä useammin maksaa työkorvauksena eikä palkkana.

Ovatko valtiovarainministeri ja verohallinto halunneet tietoisesti luoda Suomeen toimintamallin, jossa on mahdollista kiertää työnantajamaksuja? Vai onko kyseessä välinpitämättömyys ihmisten tulevaisuudesta ja toimeentulosta?

On käynyt ilmi, että esimerkiksi toimistosihteeri on saanut verottajalta mahdollisuuden toimia freelancerina, vaikka hän on ollut useita vuosia säännöllisessä, tavanomaisessa toimistotyössä tehden työtä useammalle työnantajalle. Eli verottaja linjaustensa myötä antaa freelance-verokortin aina kun henkilö sanoo, ettei ole vakituisessa päätyössä, vaan tulot kertyvät monelta maksajalta samanaikaisesti. Verottaja lähettää automaattisesti vuosikausia henkilölle freelance-verokortin, jos hänelle kerran sellainen on lähetetty, eikä henkilö ilmoita olosuhteidensa muuttuneen.

Ihmiset ajautuvat tätä menoa eläkkeellä köyhyyteen, kun heille ei kerry tekemästään työstä eläkettä. 

Toivon, että Orpo puuttuu yhä yleistyvään työkorvauksen maksamiskäytäntöön palkan maksamisen sijaan ja ohjeistaa verottajan tiukentamaan linjaustaan.

Kaikista järkevintä on, että työnteettäjä aina maksaa korvauksen palkkana ja verohallinto antaa työntekijälle tarvittaessa useamman palkkaverokortin, jossa tuloraja on jaettu useammalle maksajalle taikka sivutuloverokortin.

Kirjallinen kysymykseni avautuu tästä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini