Satu Taavitsaisen blogi

Kaupunginhallituksen vihellettävä pilliin siilotonttiasiassa

Share |

Perjantai 17.2.2017


Mikkelin kaupunki etsi vuonna 2015 rakentajaa Myllysiilo-korttelin rakennusoikeuden toteuttamiseksi. Tästä pidettiin tarjouskilpailu. Koska silloin luultiin, että kyseessä olisi poikkeavan haasteellinen rakentaminen ja asunnot tulisivat vanhan siilokuoren sisälle, niin kilpailutuksessa käytettiin hinta- ja laatupisteytystä.

Rakennustoimisto Valiotalo Oy tarjosi rakennusoikeudesta 1 032 000 euroa ja JL-Rakentajat Oy 680 000 euroa. Hintapisteytys perustui tarjottuun hintaan. Laatupisteytyksessä verrattiin yrityksen kykyä suoriutua siilon sisälle rakentamisesta. Laatupisteytys oli harkinnanvaraista perustuen tarjoajien ilmoittamaan osaamiseen.

Hinta- ja laatupisteiden yhdistämisen myötä Rakennustoimisto Valiotalo Oy sai 71,67 pistettä ja JL-Rakentajat Oy sai 72,87 pistettä. Näin 4300 kerrosneliömetrin rakennusoikeuden sai JL-Rakentajat Oy yhdellä harkinnanvaraisen pisteen erolla tarjoten 352 000 euroa vähemmän kaupungille.

Vuoden 2016 aikana selvisi, ettei siilon kuorien sisälle pystyisi rakentamaan ja että asuintalon voisi rakentaa täysin uudelta pohjalta ilman vanhan siilon säilyttämistä. Hyvä asia kaupungille! Samalla rakennusoikeuden edellä kerrotulta kilpailuttamiselta putosi mielestäni pohja pois.

Kaupunginhallitus 13.2.2017 kokouksessaan hyväksyi alustavasti ja laittoi julkisesti nähtäville asemakaavan muutosehdotuksen, jossa Raatihuoneenkadulle saa siilon paikalle ja siilosta torille päin rakentaa 5500 kerrosneliömetriä, eli 1200 enemmän kuin kilpailutuksessa vuonna 2015. Kaupunginhallitus ei kuitenkaan ohjannut teknistä toimea purkamaan vanhaa siilon säilyttämiseen perustuvaa sopimusta JL-Rakentajien kanssa.

Miksi kaupunki antaisi rakennusoikeutta noin halvalla, kun kaupungin taloustilanteen etu on, että rakennusoikeudesta saadaan mahdollisimman hyvä hinta?

Vielä ei ole peli pelattu. Kaupunginvaltuusto päättää, mitä tontille rakennetaan ja millä hinnalla. Toivon valtuutettujen edistävän kaupungin etua ja kiinnittävän erityistä huomiota rakennusoikeuksiin, sillä niissä liikkuvat suuret rahat ja puliveivaukset.

Rakennusyrittäjiä on kohdeltava tasapuolisesti. JL-Rakentajien saama rakennusoikeus on mielestäni mitätöitävä ja se tulee kilpailuttaa uudestaan kaavan tultua hyväksytyksi. Ilman siilojen säilyttämisen pakkoa rakentaminen tulee varmasti kiinnostamaan muitakin.

Kaupunginhallituksen on nyt vihellettävä pilliin ja valmisteltava asia valtuustolle avoimesti, läpinäkyvästi ja kaupungin etu kirkkaana mielessään.

Tuoreessa kuntien imagotutkimuksessa Mikkeli sai yrityksiltä kiitosta sijainnistaan, mutta pyyhkeitä kaupungille tuli mm. yritysten epätasa-arvoisesta kohtelusta ja kaupungin asioiden huonosta tiedottamisesta. Tähän on saatava muutos.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini