Satu Taavitsaisen blogi

Lasten ja työntekijöiden terveys turvattava - sisäilmaongelmat ratkaistava

Share |

Sunnuntai 12.2.2017


Koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat ovat olleet viheliäinen ongelma niin meillä Mikkelissä kuin koko Suomessa. On arvioitu, että ne rasittavat noin joka neljättä suomalaislasta.

Kosteus- ja homevaurioita on etenkin vanhoissa kiinteistöissä, ja taustalla on usein rakennus- tai suunnitteluvirheet sekä huollon laiminlyönti. On tärkeää muistaa, että vastuu kiinteistöstä ja sen turvallisuudesta ja oikea-aikaisesta huoltamisesta ja korjauksista on sen omistajalla.

Mikkelin kaupungin kiinteistöissä on ongelmia ollut aivan liikaa. Kun yksi on remontoitu, on heti pulpahtanut uusi ongelmakiinteistö tilalle tai remontin jälkeen saman kiinteistön ongelmat ovat jatkuneet.

Kaupungin pitää määrätietoisemmin toimia sen varmistamiseksi, että lapset ja työntekijät eivät altistu terveyshaittaa aiheuttaville sisäilman epäpuhtauksille. Tämä vaatii lisää rahoitusta sekä investointeihin että vuoden aikana tapahtuviin huoltoihin ja rakennusten ylläpitoon. On tärkeää, että ilmanvaihtoa ei sammuteta viikonlopuiksi säästösyistä ja huollot ja korjaukset tehdään ajallaan vaurioiden ennaltaehkäisemiseksi. Valtuuston on budjettia tehdessään rahat töihin annettava, eikä pihdattava.

Korjauskelvottomien rakennusten peruskorjaaminen ei ole järkevää eikä kustannustehokasta. 1960-70-lukujen, sittemmin riskialttiiksi osoittautuneiden rakennusmääräysten ja jo syntyneiden vaurioiden takia kiinteistöjen korjaaminen turvallisiksi ei useinkaan ole mahdollista. Tällöin on viisautta myöntää, että on parempi purkaa vanha rakennus kuin aina vain korjata.

Ihmettelen suuresti Mikkelin kaupungin tilakeskuksen päätöksiä Kalevankankaan päiväkodin suhteen. Valtuutetuille vakuutettiin, että purettavan Siekkilän päiväkodin tilalle kannattaa perustaa uusi Raviradantielle entiseen käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen. Meille vakuutettiin kiinteistön olevan kunnossa. Nyt on käynyt ilmi, että rakennuksesta silloin otetut näytteet eivät olleet kattavia ja rakennuksessa on pahoja ongelmia. Valitettavasti yli sadan lapsen uusi päiväkoti siirtyy parakkeihin ja näiden väistötilojenkin hankinnassa raha sanelee niin, että tilakeskus aikoo tilata halvemmat ja huonommat parakit. Tilanne on todella surullinen, sillä Siekkilän päiväkodin henkilökunnalla ja lapsilla on jo vuosia esiintynyt huonosta sisäilmasta johtuneita oireita. Nyt siirtyminen uusiin tiloihin ei tuonutkaan parannusta arkeen. Olisi sittenkin kannattanut rakentaa uusi päiväkoti Siekkilän päiväkodin paikalle.

Sisäilmassa on kyse lasten ja henkilöstön terveyteen vaikuttavasta seikasta, jolloin kaupungilla on erityinen vastuu tiedottaa avoimesti ja tehokkaasti perheitä, päättäjiä ja tiedotusvälineitä. Kaupungin tilakeskuksen tulee antaa tutkimustulokset ja -raportit sekä näytetulokset niitä pyytäville henkilöille. Tästä on olemassa oikeuskanslerin tuore päätös, kun eräs kaupunki sai huomautuksen julkisuuslain vastaisesta menettelystä. Nyt monesta vanhemmasta ja päättäjästä on tuntunut sille, ettei tietoa anneta.

Kokonaisuudessaan julkisten kiinteistöjen homevaurioiden aiheuttamien terveyshaittojen hinta on arviolta 450 miljoonaa euroa vuodessa. Homekoulujen ja -päiväkotien korjaaminen ja korvaaminen uudisrakennuksilla olisi piristysruiske kansantaloudelle. Nollakorkojen aikana investointi olisi erityisen kannattava: esimerkiksi 1,5 miljardin euron panostus merkittävien home- ja kosteusvaurioiden hoitoon maksaisi itsensä kolmessa vuodessa takaisin. Jo sadan miljoonan euron rakennusinvestoinnin työllisyysvaikutus on 1500 henkilötyövuotta.

On erittäin harmi, että Sipilän hallitusohjelmassa kosteus- ja homeongelmat tai rakennusterveyden edistäminen eivät näy millään tavalla. Paikallistasolla meidän on tehtävä kaikkemme ja SDP:n valtuustoryhmä Mikkelissä jatkaa esityksiensä eteenpäin viemistä sitkeästi. Olemme joka vuosi talousarvion yhteydessä esittäneet huonojen kiinteistöjen korjaamista sekä tehneet valtuustoaloitteen terveydelle haitallisten kiinteistöjen erillisestä korjausohjelmasta.


Kommentit

12.2.2017 18.15  Antti

Kunnat ympäri suomea kärsivät samoista ongelmista.Kuka vakuutti, että kiinteistö on kunnossa? Tekikö sen joku, kaunpungintyöntekijä vai ostettiinko kiinteistön kuntoarvio ulkopuoliselta toimijalta? Joka tapauksessa tästä tulisi ottaa opiksi. Teetetään jatkossa kattavammat tutkimukset puolueettomalla taholla, eikä maalailla liian ruusuista kuvaa rakennusten kunnosta.
Kun hiljalleen alkaa näyttää siltä, että kunnan talous huononee näistä vanhojen kiinteistöjen kunnostuksesta, olisi mielestäni viisasta perata parhaat kiinteistöt päältä ja pyrkiä pääsemään huonokuntoisimpien rakennusten vastuista eroon. Lisäksi kaupungin kannattaisi tehdä sopimuksia uusista nykyaikaisista rakennuksista esimerkiksi Suomen hoivatilojen kanssa. Yhtiö on erikoistunut rakentamaan päiväkoteja yms. yhteiskunnan tarpeita varten. Näin kuntien on mahdollista saada nykyaikaista infraa siten, että sen ei itse tarvitse vastata ko. rakennusten huollosta. Infra ostetaan tavallaan palveluna. Näin kunnillakin olisi mahdollista vaatia jonkinlaista vastuuta kun yhtiö ottaisi vastuun rakennuksista. Helpottaisi myös budjetissa pysymistä, kun pystyttäisiin tekemään pidemiä sopimuksia ilman yllättävää remonttipommia. Toivottavasti te päättäjät olette tietoisia tälläisestä mahdollisuudesta.

12.2.2017 19.49  Satu Taavitsainen

Kaupungin tekninen toimi ja kasvatustoimi vakuuttivat kiinteistön olevan kunnossa. Valtuutetuille järjestettiin sinne tutustumiskäynti, jossa vakuutettiin, että siitä tulee hyvä päiväkoti. Mittaukset olivat uskoakseni ostettu ulkopuoliselta. Oli vain tilattu perusmittaus. Nyt on mitattu kattavammin ja otettu näytteitä ja todettu tilanteen olevan todella huono.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini