Satu Taavitsaisen blogi

Ahneuden vastustaminen vaatii vastavoimaa

Share |

Tiistai 9.5.2017


Työttömyys, köyhyys, koulutuksen ja terveydenhuollon puutteet aiheuttavat toivottomuutta ja toimivat vihan kasvualustoina niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla.

Vuonna 2014 julkaistussa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tutkimuksessa paljastui yhteys työntekijöiden järjestäytymisasteen laskun ja ylimmän tuloluokan tulojen lisääntymisen välillä länsimaissa vuosina 1980—2010: Puolet tuloerojen kasvusta johtuu ammattiliittojen heikentyneestä asemasta. Näin ollen Suomessa maan hallituksen kärkihanke pitäisi olla järjestäytymisasteen nostaminen ja ay-liikkeen vahvistaminen.

Ammattiliittojen heikkous on osaltaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin vaalivoiton ja Iso-Britannian EU-eron takana. Palkat Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa ovat laskeneet, kun siirtolaisille on maksettu vähemmän. Ulkomaisen työvoiman tulo on hyödyttänyt yrityksiä, mutta se ei ole vaurastuttanut kansaa.

Työntekijöiden riisto on arkipäiväistynyt Yhdysvalloissa, kun yritys voi palkata nälkäpalkalla laittoman siirtolaisen, joka ei kuulu liittoon, eikä uskalla valittaa. Sama ahneuden ilmiö on rantautunut myös Suomeen ja näkynyt mm. siivous- ja rakennusalalla.

Tällainen toimintapa ei olisi mahdollista, jos ammattiliitot olisivat vahvoja. Vahvuus tulee siitä, että ihmiset kuuluvat liittoihin ja järjestäytyvät. Jos he eivät kuulu, tuloerot kasvavat, kansa jakautuu kahtia, syntyy sosiaalista, terveydellistä ja taloudellista eriarvoisuutta. Tällöin puuttuu työntekijöiden joukkovoima, joka on vastavoima ahneudelle.

Yhdysvalloissa on valtavasti köyhyyttä ja kaduilla asuvia kodittomia ihmisiä. Kaduilla on käsin kosketeltavaa toivottomuutta; naisia, miehiä, lapsia, Vietnamin sodan veteraaneja, vammaisia ja eri etnisistä taustoista tulevia ihmisiä. Pahinta on, että heillä ei ole mitään mahdollisuutta nousta parempaan elämään.

Suomen turvallisuuspolitiikkaan kuuluu tällaisen kehityksen estäminen. Ei Naton, Ruotsin, EU:n tai kenenkään muun ulkopuolisen apu meitä kriisissä auta ja hyödytä, jos oman yhteiskuntamme eheys rapistuu. Eheys on liima, joka pitää yhteiskuntaa ja sen eri väestöryhmiä koossa. Eriytyminen johtaa epävakauteen. Mitä auttaa Suomen puolustusvoimien valmiustilan nostaminen hädässä, jos ihmiset eivät ole henkisesti ja fyysisesti hyvässä kunnossa? Nälkäisen mielen päällä on vain se, mistä saa ruokaa.

Maanpuolustustahto syntyy siitä, että jokainen meistä kokee Suomen hyväksi maaksi, jota kannattaa puolustaa. Suomen pitää olla hyvä kaikille, eikä hyvä vain hyvätuloisille.

Suomen vahvuus nousee ihmisistä. Elinvoimaiset ihmiset synnyttävät elinvoimaisen Suomen. Me pärjäämme maailman myllerryksessä, kun vahvistamme pohjoismaisen hyvinvointi- ja oikeusvaltion ydinominaisuuksia, kuten varhaiskasvatusta, koulutusta, julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja, tasa-arvoa, köyhyyden poistamista, aktiivista työvoimapolitiikkaa, julkisia investointeja, verotuksen progressiivisuutta ja työmarkkinoiden reiluutta ja sopimista, sekä ihmisten järjestäytymistä ammattiliittoihin.


Kommentit

19.7.2017 18:15  Marjatta Visasalo

Hyvä Satu Taavitsainen!

Muista ehdottaa työeläkkeiden indeksissidonnaisuuden palauttamista mitä pikimmin, jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi edes vanhemmalle, jo kaikkensa antaneelle, työssä käyneelle, ei avustuksilla eläneelle kansanosalle.
Pyydän tutustumaan Kimmo Kljusen tutkimuksiin.

21.8.2017 20:33  Antti Haapala

Tämä on olennaisinta mitä nykyisestä globaalikapitalismista ja turvattomuuden kasvusta osataan lausua ja kirjoittaa. Ongelman ydin ovat liian heikot ammattiliitot ja työväenpuolueet, mikä vapauttaa markkinavoimat härskille riistolle; jopa ihmisoikeudet unohtuvat. Sama näkyy maailmanherruutta tavoittelevissa supervalloissa: USA:ssa, Venäjällä, Kiinassa ja eräissä vauraissa arabimaissa. Näissä keskenään uhittelevissa valtioissa on orjatyövoiman käyttö lisääntynyt, viittaan uutisiin Kiinasta missä nelikaistaista moottoritietä Eurooppaan rakennetaan orjatyövoimalla, ja Venäjän kaukoidässä taas käytetään Uzbekistanilaista halpa- tai orjatyövoimaa. Aasialaisen ja lähi-idästä tulleiden myötä EU maissakin on kasvanut riski orjatyövoiman käytölle.

Kun säännöstelemättömälle ja villin vapaille markkinavoimille ei ole vastavoimaa kuten vahva kansainvälinen AY-liike tai uskottavalla tavalla vaihtoehtoinen sekatalousjärjestelmä, niin tuollaista tapahtuu. Pohjoismaissa ei juuri mitään muuta tarvittaisikaan kuin hyvien käytäntöjen säilyttäminen ja vahvistaminen. Työehtojen polkumyynti, koulutuksesta ja lasten sekä nuorten hyvinvoinnista säästäminen talouslukujen nojalla (nehän ovat nyt nousussa) on anteeksiantamattoman typerää ja johtaa perikatoon kohonneiden rikollisuustilastojen ja työelämästä pysyvästi syrjäytyneiden muodossa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini