Satu Taavitsaisen blogi

Yrityksille kohdistuvien laskujen perintäkuluille katto

Share |

Maanantai 29.4.2019 - Satu Taavitsainen


Tänään A-studiossa (alkaa kohdasta 29:34) keskusteltiin asiasta, jonka korjaamiseksi tein lakialoitteen viime kesäkuussa. Lakialoitteessani esitetty muutos merkitsisi sitä, että myös yrityksille kohdistuvien laskujen perintäkuluille asetettaisiin katto.

Pidän erittäin huonona sitä, että yritysten osalta laissa ei ole säädetty maksimieuromääriä, kuten kuluttajien suojaamiseksi on. Nykylaissa sanotaan vain, että yrittäjän on korvattava perinnästä aiheutuvat ”kohtuulliset kulut”. Käytännössä perintäkulut ovat nousseet satoihin euroihin.

Lakialoitteessani esitetään, että yritysten perintäkulujen enimmäismaksut säädettäisiin saman tasoiseksi kuluttajasaatavien kanssa. Tämä parantaisi erityisesti pienyrittäjien tilannetta. Esimerkiksi yli tuhannen euron pääomasta perintäkulu saisi lakialoitteeni mukaan olla enintään 50 euroa.

Satojen eurojen perintäkulut ovat yrittäjille aivan kohtuuttomia. Huolena voi samaan aikaan olla työura, yrityksen jatkaminen ja usein myös koko perheen toimeentulo. Lakialoitteessani ehdotettu perintäkulujen sääteleminen tarkasti toisi osaltaan turvaa yrittäjän asemaan, ja se olisi syytä tehdä.

Korkeat ja nopeasti kasvavat perintäkulut osuvat ankarasti juuri pieniin yrityksiin, koska heillä on vain vähän tai ei ole lainkaan neuvotteluvaraa. Yrittäjät kertovat, että äkillinen maksuvaikeus aiheutuu esimerkiksi siitä, että pienyrityksen omaa, suurehkoa saatavaa ei ole maksettu ajoissa tai että saatava maksuaika on pakko sopia niin pitkäksi, että riski oman laskun erääntymiseen pääsee syntymään. Pienyrittäjien tilannetta vaikeuttaa sekin, että heidän on lähes mahdotonta riitauttaa suuriakaan, kohtuuttomia perintäkuluja, koska maksuhäiriölistalle joutuminen vaikeuttaisi yrityksen toimintaa heti ja usein myös pidemmällä aikavälillä.

Ennakoin viime syksynä, että lakialoitteeni aiheuttaa varmasti napinaa perintäyhtiöissä, koska se pienentää niiden tuloja. Jupinasta ei pidä kuitenkaan välittää, vaan eduskunnan tulee olla ihmisten puolella ja korostaa kohtuullisuutta.

Useat kansainväliset perintäyhtiöt eivät muutoinkaan noudata hyvää perintätapaa ja lakia, myyvät velkoja eteenpäin, hävittävät alkuperäisiä laskuja ja harjoittavat laitonta perintää. Aluehallintovirasto on antanut niille useita huomautuksia ja varoituksia. Niiden toiminnassa on paljon suitsittavaa.

Pitää edetä sitkeästi askel kerrallaan kohti parempaa. Tässä on valmis lakiteksti toteutettavaksi. Se on Suomen Yrittäjien kanssa yhteistyössä valmisteltu. Toivon, että uusi eduskunta vie sen maaliin!

Tässä linkki keskustelupöytäkirjaan siihen Eduskunnan täysistuntoon, jossa aloitteestani keskusteltiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini