Satu Taavitsaisen blogi

Työntekijöiden oikeudet turvattava

Share |

Torstai 9.5.2019 - Satu Taavitsainen


EU:n tekemät kauppasopimukset EU:n ulkopuolisten maiden kanssa voivat tuoda suomalaisille yrityksille kaupallista kasvua ja vahvistaa Suomen vientisektorin työllisyyttä. Kauppasopimuksia ei kuitenkaan pidä tehdä silloin, jos toinen osapuoli ei turvaa työntekijöiden oikeuksia sekä luonnon ja eläinten suojelua.

Yksityisen sektorin vapaakaupan ehdoista Suomelle varmasti yksi tärkein asia on velvoite noudattaa kaikkia työntekijöiden perusoikeuksia, jotka on sovittu kansainvälisessä työjärjestössä ILO:ssa. Rikkomuksista on tehtävä sanktioituja. 

Kaupan vapauttaminen sellaisten maiden kanssa, joissa sosiaaliset standardit ovat hyvin alhaiset, on riski. Näiltä mailta tulee vaatia huomattavia parannuksia ehtona kaupan vapauttamiselle. 

Jos työntekijöiden oikeuksia sekä luonnon ja eläinten suojelua ei turvata, ei sopimusta pidä tehdä. Esimerkiksi Kolumbia-sopimuksen yhteydessä ei juurikaan vaadittu parannuksia, vaikka maan ammattiyhdistysten tilanne oli järkyttävä. Guatemalalle EU myönsi GSP+ kauppaetuudet samaan aikaan, kun maassa tapettiin ammattiyhdistysaktiiveja. Näiden kokemusten vuoksi suomalaisten EU-edustajien on vaadittava työelämäasioiden parempaa huomioimista EU:n kauppapolitiikassa.

Kaupan vapauttaminen ilman työntekijöiden, luonnon ja eläinten hyvinvoinnin turvaamista tarkoittaa Euroopan markkinoiden avaamista sellaiselle halpatuotannolle, joka vaarantaa eurooppalaisten ja suomalaisten yritysten kilpailukyvyn, sillä meidän tulee noudattaa hyvinvointinormeja ja haluamme yhä parantaa niitä.

Hyvää Eurooppapäivää!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini