Satu Taavitsaisen blogi

Kulttuuri on kaikkea sitä, mikä tekee elämästä siedettävämpää

Share |

Lauantai 4.5.2019 - Satu Taavitsainen


Pidän erittäin tärkeänä, että vammaisilla erityisryhmillä on oikeus tehdä taidetta ja meillä kaikilla on oikeus saada nähdä sitä. Valitettavan usein kehitysvammaiset henkilöt nähdään vain yhden ominaisuuden läpi: vammaisina. He ovat kuitenkin yksilöitä ja omaavat yksilöllisiä taitoja. Meillä kaikilla ihmisillä on intohimoja, joita haluamme toteuttaa.  

Teatterilla on huomattava positiivinen merkitys hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistamiseksi ja yksinäisyyden ehkäisemiseksi. Teatteritaiteen keinoin ja sen kautta ihminen on vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin, jäsentää maailmaa ja havainnoi omaa suhdettaan ympäristöönsä. Siksi luovan ilmaisun tulee kuulua jokaisen ihmisen perusoikeuksiin.

Jotta ihmisellä oleva vamma, liikuntarajoite tai toimintaeste, ei sulkisi häntä taiteen ja kulttuurin tekemisen ja kokemisen ulkopuolelle, on yhteiskunnan aktiivisesti vahvistettava erityisryhmiin kuuluvien ihmisten mahdollisuuksia tuottaa taidetta ja osallistua taide- ja kulttuuritapahtumiin.  

Mikkelissä on erityisryhmien teatteritoimintaa ja molempien ryhmien esitykset on tulevalla viikolla. Remppateatteri esittää vanhalla Sotkulla esityksensä Luolasto, jossa pidän avaussanat ja Mikkelin teatterilla on kehitysvammaisten ja muiden erityislasten ja nuorten näyttämöpäiviksi jo muodostunut, suuren positiivisen palautteen saanut Hyppy! -tapahtuma, jonka suojelijana olen jo toista vuotta.

Lähtökohtana Remppateatterin perustamiselle vuonna 2005 oli halu tarjota harrastajateatteria liikuntarajoitteisten tuottamana. Työntävänä voimana oli kaupungin vammaispoliittinen ohjelma ja vammaisjärjestöjen ryhmä, joka lähti puheenjohtaja Kauko Väisäsen aloitteesta ideoimaan ajatusta teatterista. Tavoitteena on vaikuttaa myönteisesti yleiseen ilmapiiriin ja asenteisiin ja tässä on onnistuttu.

Neljän vuoden ajan Mikkelissä on toiminut kehitysvammaisten ja muiden erityislasten ja nuorten näyttämöpäiviksi jo muodostunut, suuren positiivisen palautteen saanut Hyppy! -tapahtuma. On hienoa, että Mikkelin Teatteri on ollut aloitteellinen tapahtuman synnyttämisessä ja kehittymisessä. Hyppy -tapahtuman ansiosta kehitysvammaisilla on mahdollisuus olla katseen kohteena positiivisesti — ja meille muille avautuu mahdollisuus nähdä heidät esiintyjinä ja persoonallisuuksina. Hyppy -tapahtumassa on ollut erityisryhmien harrastajateatteriryhmiä esiintymässä eri kaupungeista. Mikkelin lisäksi muun muassa Kuopiossa ja Tampereella on erityisryhmien teatteritoimintaa. Tavoitteenani on, että kehitysvammaisten Hyppy!-teatteritapahtumasta muodostuu valtakunnallinen jokavuotinen Erityisryhmien Hyppy! -näyttämöpäivät, jotka pidetään Mikkelin teatterissa.

Mikkelin teatterilla on tavoitteena jatkaa ainutlaatuisen mallin kehittämistä, kehitysvammaisten musiikki-, tanssi- ja teatteriesitysten kehittymistä. Mikkeli kaupunki myös mielellään auttaa levittämään teatteritaiteen ilosanomaa sen kaikissa muodoissa. Esittävä taide kuuluu kaikille — niin sen esittäjille kuin katsojille, puutteista ja ominaisuuksista huolimatta. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini