Satu Taavitsaisen blogi

Ilmastopakolaisuutta ennaltaehkäistävä

Share |

Tiistai 14.5.2019


Osassa Afrikan maita äärimmäinen köyhyys, nälkä ja jano yhdistettynä vuosia jatkuneisiin sisällissotiin ylläpitävät jatkuvaa kriisitilannetta. Ihmisten elämän edellytykset ovat todella tiukassa.

Korostan Suomen roolia ilmastopakolaisuuden ehkäisemisessä. Ihmisten elinolosuhteiden parantaminen paikan päällä vähentää tarvetta Eurooppaan suuntautuvalle pakolaisuudelle. Puhtaan juomaveden ja kasteluveden turvaaminen Afrikassa ja Lähi-idässä lisää Euroopan turvallisuutta ja vähentää ilmastopakolaisuutta. Nälkä ja jano on liikkeellepaneva voima. Kuumassa ilmastossa, kuivassa maassa maanviljely ei ole helppoa.

Meillä Suomesssa on osaamista sinisen biotalouden eli jäteveden puhdistamisen teknologian kehittämisessä. Puhdistettua jätevettä voidaan uusiokäyttää kasteluvetenä. Tälle tekniikalle on kysyntää ja se tuo meille työpaikkoja.

Monilla afrikkalaisilla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää kotiseutunsa ja lähteä etsimään turvaa muualta. Itä-Afrikan pakolaiskriisi on synnyttänyt alueelle pitkäikäisiä  pakolaisleirejä. Esimerkiksi Etelä-Sudanin naapurimaassa Keniassa sijaitsevassa Kakuman leirissä asuu 186 000 ihmistä, joista suurin osa on tullut Sudanista ja Etelä-Sudanista.

Pakolaisleirien resursointi on ollut heikkoa ja niissä ei usein ole tarjolla tulevaisuuden näkymiä. Alun perin tilapäisratkaisuiksi kehitetyissä leireissä joudutaan tosiasiassa asumaan vuosia, jopa vuosikymmeniä. Tämä kurjuus saa ihmiset yrittämään Eurooppaan ja länsimaihin.

Globaalin pakolaistilanteen kestävä ratkaiseminen on mahdollista vain, jos kiinnitetään huomiota ilmiöön kokonaisuutena. Pakolaisuuden juurisyihin on puututtava. Ihmisten elinolosuhteiden parantaminen paikan päällä on inhimillistä ja vaikuttavin tapa auttaa ihmisiä ja saada vähennettyä Euroopan maihin kohdistuvaa turvapaikanhakijapainetta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini