Satu Taavitsaisen blogi

Eläkeläisille maksuton joukkoliikenne

Share |

Tiistai 18.6.2019 - Satu Taavitsainen


Vuonna 2017 aloitimme Mikkelissä 2-vuotisen maksuttoman joukkoliikenteen kokeilun kaikkien mikkeliläisten alle 17-vuotiaiden peruskoululaisten osalta. Tämä on nyt hyväksi todettu ja kokeilu vakinaistetaan. Mikkeliläiset lapset ja nuoret voivat kaupungin alueella kulkea maksutta linja-autoilla vuoden jokaisena päivänä sekä koulu- että vapaa-ajanmatkat. Upea juttu!

Kokeilun loppupuolella alettiin keskustella, että maksuttomuutta laajennetaan 65 vuotta täyttäneisiin. Valtuuston päättämään talousarvioon vuodelle 2019 asia on myös kirjattu. Nyt tämä on vaarassa ja eläkeläisille aiotaankin sanoa kaupungintalolta: ”Ei ole rahaa, koittakaa pärjäillä.” Kuitenkin samaan aikaan kaupungilla on varaa laittaa puoli miljoonaa euroa tyhjään lentokenttään!

Mikkelissä on noin 20 000 eläkeläistä ja heidän liikkumistavoilla on merkitystä niin ihmisen toimintakykyvyn näkökulmasta kuin liikenteen päästöjäkin katsoen.

Maksuttoman joukkoliikenteen mahdollistaminen eläkeläisille esimerkiksi hiljaisten tuntien aikana, jolloin ei ole koululaisia ja työmatkalaisia busseissa, on todella järkevää. Kaupunki maksaa liikennöitsijälle saman summan, olipa busseissa matkustajia tai ei. Mikkelissä on runsaasti pienituloisia eläkeläisiä, joita erityisesti maksuton joukkoliikenne auttaa arjen pärjäämisessä.

Yksinäisyys on Mikkelissä keskeinen hyvinvointivaje aiheuttaen surumielisyyttä, toivottomuutta, arvottomuuden kokemusta, alakuloisuutta ja elämän ilon katoamista. Se koskettaa kaikenikäisiä ihmisiä, erityisesti eläkeläisiä.

Maksuton joukkoliikenne tuo ihmiset toistensa luo vähentäen yksinäisyyttä ja saaden ihmiset tulemaan kaupungille, käymään kahvilla ja käyttämään torin ja keskustan palveluja sekä liikkumaan muun muassa uimahallissa. Maksuton joukkoliikenne näin myös pienentää sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta ja kustannuksia. Se pitää laittaa tänä vuonna liikkeelle 2-vuotisena kokeiluna.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini