Satu Taavitsaisen blogi

Sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja on alennettava

Share |

Torstai 16.12.2021 - Satu Taavitsainen


Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ja lääkkeiden omavastuut ovat merkittävässä roolissa ihmisten arjessa. Eniten maksut kohdistuvat eläkeläisiin, työttömiin, lapsiperheisiin ja vammaisiin henkilöihin. Työssäkäyvät ovat pääosin maksuttoman työterveyshuollon piirissä. Maksujen vuoksi ulosottoon ajautuneiden laskujen määrä on jo noin 400 000. Asiakasmaksuja on alennettava ja joitakin poistettava kokonaan, kuten terveyskeskusmaksu.

Kaikki sairastuneet eivät tällä hetkellä saa tarpeidensa mukaista terveydenhuoltoa. Hyvin monet eivät voi ostaa lääkkeitään, tilata ambulanssia, yöpyä sairaalassa tai hoidattaa hampaitaan, koska ei ole rahaa. Liian korkeat asiakasmaksut ovat este peruspalvelujen käytölle. Kun vaivat pitkittyvät, niin ne myös mutkistuvat. Tutkimuksen mukaan 10 prosenttia pienituloisista vanhuksista säästää rahaa niin, ettei mene lääkäriin, vaikka olisi tarve ja 25 prosenttia heistä jää vaille riittävää kotihoitoa. Pitkäaikaissairaista lähes 60 prosenttia kokee kalliiden lääkkeiden aiheuttavan taloudellisia vaikeuksia.

Erittäin hankalassa tilanteessa ovat useat lapsiperheet, jotka eivät ole saaneet terveydenhoitoa ahdistuksesta, masennuksesta, nepsy-vaikeuksista tai päihdeongelmista kärsivälle lapselleen, ja kun lastensuojelun kautta lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle, joutuvat vanhemmat maksamaan siitä satoja euroja kuukaudessa. Terveydenhuolto ei maksaisi perheelle, mutta lastensuojelu maksaa. Tämä tuntuu olevan myös keino välttää maksuttomien terveyspalvelujen antamista, kun ohjataan lapsia maksulliseen sijoitukseen ja tätä kautta voidaan laskuttaa lapsiperheitä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän raportin mukaan kiireellisesti sijoitettujen ja huostassa olevien lasten määrä väestöön suhteutettuna on suurinta Etelä-Savossa.

Kansainvälisten perintäyhtiöiden käyttäminen julkisten palveluiden laskujen perijänä on lopetettava ja ihmisten ajaminen ulosottoon asiakasmaksujen vuoksi on päätyttävä. Tällä hetkellä, jos ihminen ei kykene maksamaan soten asiakasmaksua, annetaan lasku kansainvälisen perintäyhtiön ja ulosoton perittäväksi. Perintäkulujen, korkojen ja ulosottomaksujen vuoksi laskut paisuvat niin suuriksi, etteivät ihmiset niistä selviä, saati että kykenisivät selättämään sairautensa laskujen aiheuttaman huolen keskellä.

Samaan aikaan, kun teemme Etelä-Savossa sote-uudistusta, on meidän tehtävä myös asiakasmaksu-uudistus. Maksuista ja perintäyhtiöiden käytöstä päättävät hyvinvointialueelle valitut aluevaltuutetut.

Avainsanat: asiakasmaksut


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini