Satu Taavitsaisen blogi

Mielenterveyspalveluita on parannettava

Share |

Maanantai 27.12.2021 - Satu Taavitsainen


Eteläsavolaisten mielenterveysongelmat ovat olleet kasvussa jo vuosia, ja pitkään jatkunut poikkeusaika on vain vaikeuttanut tilannetta. Mielestäni on tärkeää, että mielenterveysongelmien kanssa kamppailevaa ihmistä ei jätetä yksin, vaan apua ja tukea on oltava saatavilla aina tarvittaessa. Mielenterveyden haasteiden kanssa kiireettömään hoitoon pitää päästä viikossa. Myös Kelan kuntoutuksen kautta saatavan terapian kriteereitä tulee keventää hoitovelan purkamiseksi.

Mielenterveyden ongelmien tunnistaminen aikaisemmassa vaiheessa ja nopeampi avun saanti estävät ongelmien vaikeutumista ja monimutkaistumista. Samalla mahdollistetaan myös useampien ongelmien hoitaminen perusterveydenhuollon piirissä, lyhyemmillä hoitojaksoilla ja kevyemmillä toimenpiteillä.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden ei tule olla vain matalan kynnyksen takana, vaan niiden on oltava kynnyksettömiä. Palveluita tulee olla tarjolla niin kouluissa ja oppilaitoksissa kuin työterveydenhuollossa, eli siellä, missä ihmiset yleensäkin arjessaan ovat. Opintojen ja työn ulkopuolella oleville nuorille palveluita on oltava saatavilla esimerkiksi Ohjaamoissa tai muiden palveluiden yhteydessä.

Mielestäni myös digitaalisia palveluita kannattaa hyödyntää mielenterveyspalveluissa. Nuorille sähköisten palvelujen kautta avun luo hakeutuminen on luontevaa, ja toisinaan voi olla helpompaa hakea apua sähköisesti kuin kasvotusten. On kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että digitaalisia palveluita ei tarjota vain kustannussyistä, vaan niiden tulee aidosti hyödyttää sekä asiakasta että työntekijää. Lisäksi haluan varmistaa, että myös fyysisiä palveluita on jatkossakin saatavilla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini