Satu Taavitsaisen blogi

Liikunnan, kulttuurin ja nuorison lähipalvelut ovat tärkeitä

Maanantai 16.6.2014

Viime viikolla valmistui Mikkelin kaupungin kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluiden palveluselvitys. Tavoitteena on, että selvityksen linjauksia voidaan käyttää vuoden 2015 talousarvion valmistelussa. Säästöjä ja toiminnan järkevöittämistä on selvityksessä ansiokkaasti haettu. Erityisen hyvänä pidin ehdotusta etsivien nuorisotyöntekijöiden vakinaistamisesta. Verrattuna sosiaali-ja terveystoimen palveluselvitykseen, on tässä hyvin pienistä rahasummista kyse. Säästö, joka palveluselvityksen myötä tulevien toimenpiteiden osalta saataisiin aikaan, olisi ensi vuonna 71 000 euroa, jossa olisi mm. avustuksiin vähennystä 6200 euroa.

Hyvin valitettavaa on, että samaan aikaan näiden säästösuunnitelmien kanssa on niin, että kaupungin tilinpäätösasiakirjojen mukaan Jukurit HC Oy/Jukurit ry on jättänyt maksamatta jäämaksujaan noin 85 000 euron edestä kaupungin liikuntatoimelle. Summa on kertynyt useiden vuosien aikana. Jos nämä maksut saataisiin, ei tarvitsisi edes tällaisista muista säästöistä niin paljon puhua. Mielestäni uusia jäävuoroja ei pidä myöntää ennen kuin vanhat maksut on maksettu. Tämä olisi oikeudenmukaista ja tasavertaista seurojen kohtelua. Jääajoille löytyy varmasti maksavia ottajia. Maksujen saamisen jälkeen voitaisiin katsoa tarkemmin palveluselvityksen summia. Siellä varmasti on jotain, josta ei kannata säästää.

Vaikka kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi ei ole kaupungin talousarviossa iso rahallinen organisaatio, on sen merkitys kansalaisten hyvinvoinnin kannalta merkittävä. Meidän on pidettävä huoli, että lasten, nuorten, aikuisten ja ikäihmisten psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta tarpeelliset liikunnan, kulttuurin ja nuorison lähipalvelut toimivat ja myös avustuksilla voidaan yhdistysten toimintaedellytykset turvata. On hyvä muistaa, että tarpeellista toimintaa on jäähallin ulkopuolellakin. Liikkuvassa Mikkelissä kaikki pelaa. Tuntuu pahalle, että isojenkin kaupunginosien lähiliikuntapaikat ovat "tarkkailulistalla".

Lähiliikuntapaikkojen ylläpito vaatii laajentuneen Mikkelin (kuntaliitokset) myötä enemmän rahaa ja tekeviä käsiä. Ennaltaehkäisyyn panostaminen ja liikunnan lisääminen maksaa itsensä takaisin ihan varmasti. Paikkojen säännöllisen hoidon osalta on syytä kehittää nykyistä enemmin yhteistoimintaa kumppanuusperiaatteella paikallisten seurojen ja kaupunginosaseurojen sekä kyläyhteisöjen kanssa.

12 kommenttia . Avainsanat: Liikunta, kulttuuri, nuoriso