Satu Taavitsaisen blogi

Hyvä myö!

Share |

Perjantai 26.7.2013 klo 12.28


s_taavitsainen.jpgYle Etelä-Savo uutisoi tänään, että lääkäripulaan löytyi ratkaisu Mikkelissä: kunnon palkka ja hyvät työolot. HYVÄ MYÖ! Lue uutinen tästä.

Muistan erittäin hyvin vuoden 2008 keskustelut terveyskeskuksen ulkoistamisesta. Tein silloiselle kaupunginhallitukselle asiasta kirjallisen kysymyksen (aika hauskaa asiassa oli, että olin ensimmäinen valtuutettu koko Mikkelin kaupungin historiassa, joka teki kirjallisen kysymyksen). Silloin johtavat virkamiehet ja poliitikot halusivat ulkoistaa eivätkä mitkään järkipuheet auttaneet. Tämän kuluneen viiden vuoden aikana on opittu paljon. Olen kuunnellut satojen kuntalaisten kertomuksia ja kokemuksia. Tällainen systeemi, että toinen puoli kaupunkia hoidetaan kaupungin omana työnä ja toinen puoli hoidetaan yksityisen yrityksen työnä ei vain toimi. Mikkeli on päättänyt ottaa terveyskeskuksen toiminnan takaisin omaksi toiminnaksi sopimuksen päättyessä vuonna 2014. Onneksi nyt on järki voittanut ja muita keinoja keksitty! Kantapään kautta oppii mutta en voi suositella tällaista oppimisprosessia millekään kunnalle.

Ulkoistettujen palveluiden jälleenkunnallistaminen on ollut koko Suomessa ja Euroopassa käynnissä viimeisen vuoden aikana ja varmasti edelleen kiihtyy. Esimerkiksi Mikkelissä vanhustenhuollossa hinku ulkoistaa on alkanut hiipua ja palveluasumista on alettu tuottaa taas kaupungin työnä. Myös mielenterveyspotilaiden asumispalveluja on Mikkelissä jälleenkunnallistettu. Kaupungille on edullisempaa tuottaa asumispalvelut itse ja myös suurempi intressi kuntouttaa potilaita. Jälleenkunnallistaminen antaa mahdollisuuden kehittää kaupungin toimintoja kokonaisvaltaisemmin ja merkitsee toivottavasti myös parempaa palveluiden saatavuutta sekä lisäksi voidaan vahvistaa kunnallista osaamista ja sen johtamista.

P.s. Uskon, että hoitajapulaan tehoaa ihan sama lääke: työolot ja palkkaus kuntoon.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini