Satu Taavitsaisen blogi

Suomea ei saa laittaa vapaakaupan vangiksi

Share |

Perjantai 13.3.2015


Yhdysvallat ja EU ovat heinäkuusta 2013 saakka neuvotelleet transatlanttisesta vapaakauppasopimuksesta (TTIP), jolla luotaisiin molemmille puolille Atlanttia yhtenäistä vapaakauppalainsäädäntöä. Neuvotteluja ovat varjostaneet salamyhkäisyys ja asiakirjojen salaaminen päätöksentekijöiltä, kansalaisilta ja tiedotusvälineiltä.

TTIP on ihan jotain muuta kuin perinteinen vapaakauppasopimus ja sen hyväksyminen tekisi lopun suomalaisesta demokraattisesta päätöksenteosta. TTIP uhkaa alistaa Suomen lainsäädännön ulkomaisten suuryritysten ja pääomasijoittajien pihtiotteeseen ja saisimme sanoa hyvästit nykyiselle suomalaiselle sosiaali- ja työlainsäädännölle, ympäristönsuojelulle, julkisille palveluille ja oikeusjärjestelmälle. Kaikelle sille, mitä on kymmenien vuosien ajan rakennettu.

Suunniteltua vapaakauppasopimusta rikkova valtio, voisi joutua maksamaan kymmenien miljoonien eurojen sakkoja toiminnastaan. Ulkomaiset suuryritykset saisivat valittaa meidän laista ja säädöksistä erityiselle kansainväliselle yksityiselle välimiesoikeudelle, mikäli ne katsoisivat päätöstemme olevan kilpailun, markkinoille pääsyn tai investoinnin esteenä. Tämä ulottuu kaikelle julkishallinnon tasolle: valtio, aluehallinto, maakuntahallinto ja kunnat. Riittäisi, kun päätöksemme yrityksen mielestä rajoittaisi oikeutta investoida mihin kohteeseen vain, minne vain, milloin vain tai miten vain. Amerikkalaiset yhtiöt saisivat näin oikeuden ryövätä valtioiden ja kuntien kassat eli suomalaiset veronmaksajat.

Kannatan rehellisiä ja reiluja kauppasopimuksia, joilla poistetaan kaupan esteitä, kuten tullimaksuja ja tuontikiintiöitä ja jotka hyödyttävät suomalaisia vientiyrityksiä. Suuryhtiöitä ja pääomasijoittajia ei voi kuitenkaan päästää itsenäisten valtioiden niskan päälle. Suomen valtion itsemääräämisoikeus omaan lainsäädäntöömme on säilytettävä ja suunniteltua vapaakauppasopimusta ei välimiesoikeuksineen tule hyväksyä.

Meidän tulee vaatia asian käsittelyä eduskunnassa ja kansanäänestystä asiasta. Tällöin käydään avoin julkinen keskustelu ja salaisuuden verho murenee. Näin puolustetaan myös suomalaisia yrityksiä ja työpaikkoja. Kauppa se on, joka kannattaa, mutta ei millä ehdoilla hyvänsä.

Onneksi vapaakauppasopimuksen tiellä on vielä monta estettä. Kansanrintama TTIP-sopimusta vastaan kasvaa Euroopassa, vaikka sopimuksen puoltajat: kahden mantereen talouseliitti, suuret työnantajajärjestöt, Kauppakamarit, Suomen kokoomus ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka, luulevat jo voittavansa.

Suomalaisten ei nytkään pidä antaa periksi. Ilman demokraattista valvontaa valmisteltua sopimusta meidän ei pidä allekirjoittaa.


Kommentit

18.3.2015 1.44  Markku

Satu! aina kun luen sinun uuden viikkokirjeesi olen otettu,ja entistä varmempi siitä ketä äänestän seuraavissa, vaaleissa. Mikä parasta niin en ole yksin. T. Markku v duunari jo vuodesta 1974.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini