Satu Taavitsaisen blogi

Työttömien maksuttomista terveystarkastuksista tulee tiedottaa ja ne täytyy toteuttaa

Share |

Lauantai 4.4.2015


tyottomien-terveystarkastuk.jpgJo neljä vuotta on ollut voimassa laki, joka velvoittaa kunnat järjestämään työttömille terveydenhuollon palveluita. Kunnan terveyspalvelujen tehtävänä on järjestää työttömien työkyvyn arvioimiseksi tarvittavat terveystarkastukset sekä niiden perusteella huolehtia mahdollisten sairauksien hoidon ja kuntoutuksen järjestämisestä.

Jos terveystarkastuksen yhteydessä todetaan työkyvyn heikentyneen, terveydenhuollon tulee ohjata työtön hoitoon tai kuntoutukseen. Tämä tarkoittaa jatkotutkimuksiin ohjaamista, sairauksien hoitamista ja lääkinnällisen kuntoutuksen toteuttamista tai siihen ohjaamista sekä ammatilliseen kuntoutukseen ja kuntoutuspsykoterapiaan ohjaamista. Jos toimenpiteiden seurauksena todetaan työkyvyttömyys, työtön tulee ohjata hakeutumaan sairauslomalle tai eläkkeelle. Tällöin työttömälle tulisi kirjoittaa todistus työkyvyttömyydestä ja tarvittaessa auttaa häntä eläke-hakemuksen tekemisessä.

Työttömien terveystarkastukset ovat siis samanlainen lakisääteinen velvollisuus kuin esimerkiksi koululaisten terveystarkastukset. Mikkelissä laki ei ole toteutunut ja olen selvittänyt tilannetta sekä pyytänyt tarkastuslautakuntaa arvioimaan ongelmia. Käsitykseni mukaan palvelut tulevat asianmukaisiksi viimeistään toukokuussa. Koska työttömien terveystarkastukset ovat lakisääteisiä, ei kaupunki edes voi valita haluaako se toteuttaa asian vai ei. En hyväksy niitä saamiani vastauksia johtavalta viranhaltijalta, että terveystarkastukset toteutetaan ”niillä resursseilla, jotka ovat käytettävissä”. Lakisääteiset tehtävät on nimittäin hoidettava budjetista riippumatta ja tästä johtavat viranhaltijat ovat virkavastuussa. Se, että kunta ei ole ottanut talousarvioon määrärahaa, ei vapauta kuntaa suorittamasta menoa, johon laki velvoittaa. Kunnan on talousarvioon varatuista määrärahoista riippumatta esimerkiksi turvattava sellaiset sosiaalietuudet ja -palvelut, joihin kuntalaisella on lainmukainen oikeus. Jos valtuusto ei ole osoittanut riittävästi rahaa työttömien terveystarkastuksiin, on viranhaltijoiden viipymättä tehtävä esitys asian korjaamiseksi lain mukaiseksi. Viimeistään nyt tämä jo neljä vuotta voimassa ollut laki tulee saattaa kuntoon myös Mikkelissä, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa terveyspalvelut.

Terveystarkastusten tarkoituksena on edistää työttömän terveyttä ja ylläpitää työkykyä. Tällä halutaan ennaltaehkäistä mahdollisten terveysongelmien syntyä sekä pitää huolta henkisestä ja fyysisestä terveydestä. Kyseessä on tärkeä ennaltaehkäisevä palvelu. Esimerkiksi kohonnut verenpaine ja kakkostyypin diabetes voidaan havaita terveystarkastuksen yhteydessä.

Työttömien on todettu useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä tutkimuksissa sairastavan työllisiä enemmän ja voivan huonommin. Tyypillisiä terveysongelmia ovat muun muassa astma, diabetes, verenpainetauti ja alaselkäkivut. Tutkimusnäyttöä on myös työttömyyden yhteydestä varhaiseen kuolleisuuteen.

Työttömyys heikentää keskimäärin terveyttä ja hyvinvointia, mutta huono terveys ei myöskään ole valtti työmarkkinoilla. Siksi ei voi sanoa tarkkaan, mikä johtuu työttömyydestä ja mikä siitä, että terveysongelmaiset ovat useammin vailla työtä. Yleisesti tiedetään, että työttömyyden pitkittymiseen liittyy passivoitumista ja vetäytymistä. Murehtiminen aiheuttaa usein masentuneisuutta, elintavat rapautuvat ja työn saaminen vaikeutuu. Näin noidankehä syvenee.

Työttömäksi jäävien määrä on kasvanut, joten heidän terveyteensä ja työkykyynsä pitää panostaa. Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että Mikkelin kaupunki tavoittelee merkittävää työttömyysprosentin alentumista. Tällöin koko virkakoneiston pitää työskennellä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Harmikseni huomaan, että tällä valtuuston ykköstavoitteella ei ole ollut terveyskeskuksen johdon toiminnassa sitä vakavuuden tasoa, joka sillä kuuluisi olla.

Sujuvan järjestelmän rakentamisessa tarvitaan työvoimahallinnon ja kunnallisen terveydenhuollon yhteistyötä. Lain mukaan TE-toimistoilla on koordinointivastuu. Niiden kuuluu tunnistaa terveystarkastusta tai työkykyselvitystä tarvitsevat työttömät ja ohjata heidät terveyskeskukseen. Työttömällä on oikeus hakeutua terveystarkastukseen itsekin tai esimerkiksi työttömien yhdistyksen kautta. TE-toimistossa on ollut viimeisen vuoden aikana useita henkilöitä Mikkelissä odottamassa työttömien terveystarkastukseen pääsemistä ja ajan saamista kaupungin vastuulla olevaan terveystarkastukseen. Lausuntoja ja ajan saamista on jouduttu odottamaan jopa puolikin vuotta. TE-toimiston asiakkaita ei voida kaikissa tapauksissa ohjata TE-toimiston muihin palveluihin ennen kuin terveydentila on selvitetty. Asiakkaiden palveluprosessit ovat viivästyneet.

Joissain kunnissa on jo erittäin sujuvia prosesseja ja yhteistyö toimii. Osassa kuntia työttömille on ihan oma terveydenhoitaja ja lääkäri varattuna tähän tarkoitukseen. Haluan toimia sen puolesta, että Mikkeli kuuluu jatkossa näiden kuntien joukkoon.

FAKTAA

  • Työttömien oikeudesta kunnallisiin terveystarkastuksiin säädetään terveydenhuoltolaissa. Laki tuli voimaan toukokuussa 2011.
  • Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti kunnille elokuussa 2013 yksityiskohtaisen ohjeistuksen työttömien terveydenhuollon järjestämisestä.
  • Työttömäksi jäävän terveyden ja työkyvyn arvioinnista säädetään työterveyshuoltokäytäntöjä koskevassa valtioneuvoston asetuksessa.


Kommentit

5.4.2015 14.06  Osmo Rantanen, tarkastustoimenjohtaja eläkkeellä

Hyvä Satu !
Kirjoitit jämäkkää tekstiä lakimääräisten tehtävien suorittamisesta, siitäkin huolimatta, ettähallintoa johtavat virkamiehet eivät ole pitänee huolta määrärahan riittämisestä. Tämän saman opin sain jo 1953- 1964 toimiessani Kärkölän kunnanvaltuutettuna. Tämän jälkeen suoritin 5v.
opinnot Treen yliopistön Kunnallistutkinnossa pa kunnallistalous. Ennen virkaa suoritin kunn.harjoittelun 7kk Janakkalassa ja kunnansihteerin sijaisuudet Pirkkalassa, Riistavedellä ja Parikkalassa. Sain ensimmäisen pysyvän virkani Tampereen revisiotoimiston reviisorina, jossa valmistelin tilintarkastajien vuosikertomuksia ja muuta sisäistä tarkastusta teknisillä sektoreilla.
Alakiinnosti niin, että hakeuduin myös apulaiskamreerin kokemukseen Hyvinkäälle, josta ulkomaankauppafirma palkkasi minutkonttoripäälliköksi, jolloin sain hallintojohtajan myötämielisellä vaikutuksella suorittaa useita KTM:n liikealankursseja, joista merkittävin siäinen tarkastus liikelaitoksissa. Tähän astista kokemusta ja koulutusta sain todella panna täytäntöön sen jälkeen kun sain haltuuni Vantaan kaupunginreviisorin viran, jossa palveli viimeiset 15 virkavuottani v.teen 1993.
Palaan takaisin kokemukseen, joka ei ole lohdullinen, vaikka kuinka osoittaa virheet ja lainsivuutukset, Kaiken valtuustoenemmistöt siunaavat vuosittain tilinpäätöstä hyväksyessään !.
Olen suoranaista iloa tuntenut, Sadun jatkaessa nuorekkaalla tavallaan Kunnallisdemokratian opettamista johtavllekin virkamiehille ja muille luottamushenkilöille.

27.4.2015 0.52  MV

Mikkelissä työttömien työllistäminen on tunnetusti toiminut huonosti. Jos työttömällä on ollut sairauksia, on tilanne ollut erittäin huono. Hoitoa ei terveyskeskuksesta ole saanut, Yhteistyö KELAN,terveyskeskuksen, ELY-keskuksen ym. kanssa ei toimi ja ihmisten asiat eivät etene. Voi mennä vuosikin, kun suunnitellaan jonkun ihmisen kohdalla yhteistä tapaamista. Neuvottelua, jossa keskusteltaisiin, onko tästä ihmisestä enää töihin. Kuntoutuksesta kukaan ei puhu mitään. Saattaa mennä lähes kolmekin vuotta, kun joku joutuu odottamaan vailla mitään korvausta, kun ei saa sairauslomaa, eikä työttömyyskorvausta, kun kukaan ei ota vastuuta. Lääkäri ei osaa kirjoittaa oikeanlaista todistusta, sosiaalityöntekijä, jonka tulisi osata neuvoa, suhtautuu eläkeanomuksen laatimiseen huolettomammin kuin hakija itse ja hutia tulee. Toimeentulotukeen on Mikkelissä omat tulkinnat, jotka eivät ihan kaikin kohdin myötäile eduskunnan päättämää lakia toimeentulotuen jakamisesta. Monenlaisia lakien väliin putoajia meistä kansalaisista löytyy. Mikkelissä tulisi itse osata monet lait ja lisäksi tulisi olla niin reipas, että uskaltaisi vaatia sitä, mikä itselle kuuluu. Viranhaltijat puhuvat muunnettua totuutta aivan kirkkain silmin. Tätä olen kokenut itse omia asioita ja lasteni asioita hoitaessani. Valitettavasti.

17.6.2015 15.11  Väsynyt

Savonlinnassa sama tilanne. Työtön sairas saa vähättelyä ja kiristystä karenssilla. Kuntoutusta tai B-lausuntoja ei tipu. Näin monet sairaat tippuvat sosiaalituella joka karenssoidaan -40% kun pakkotyöhön ei suostuta.

2.12.2016 23.26  asv

Tai sit suostuu pakko työhön vähäksi ajaksi jos pystyvät tarjoamaan sopivaa pakkotyötä, mut ongelma kumminkin on että pakkoorjuudesta muodostuu pysyvä tila eli teet esim. puolipäiväsesti liki käytännössä normaalia työtä palkatta työmarkkinatuella eläkeellä ym. minimi tuloilla. Sitten ehkä väärinkäytöstentakia säätiö muuttu helposti yritykseksi ja sillä seuraksella konkka linkissä: http://yle.fi/uutiset/3-9281677


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini