Satu Taavitsaisen blogi

Kulttuurilla on myönteinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin

Share |

Torstai 9.4.2015


Kulttuuri on kuvataidetta, elokuvataidetta, käsitöitä, musiikkia, kirjallisuutta, tanssia ja teatteria, jotka kaikki tutkitusti edistävät terveyttä ja pidentävät ikää vähintään yhtä tehokkaasti kuin aktiivinen liikunta. Katso video Mikkelistä.

Jo sadan vuoden ajan kulttuuri eri muodoissaan on ollut olennainen osa työväenliikettä. Itse harrastaen, konsertteihin ja teatteriesityksiin osallistuen kulttuuri on muodostanut tärkeän itsensä toteuttamisen väylän. Kulttuuri ja taide ovat kiinteä osa suomalaista sivistystä. Suomessa on vallinnut ymmärrys siitä, että kaikilla on oltava samat kulttuuriset oikeudet.

Erityisesti näinä aikoina, kun kaikki poliittinen ja yhteiskunnallinen keskustelu tuntuu kiertyvän talouden ja rahan ympärille, auttaa kulttuuri meitä jaksamaan arjessa ja virkistää mieltä. Iloinen sydän pitää ihmisen terveenä, synkkä mieli kuihduttaa ruumiin. Teatterissa tai konsertissa käyminen antaa elämäniloa, tyytyväisyyttä ja vahvistaa yhteiskunnallista osallisuutta.

Monessa kunnassa on asetettu valtuustotasolla tavoitteita terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi myös kulttuurin keinoin. Taidetta ja kulttuuritoimintaa on viety terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyöhön, kouluihin, ennaltaehkäiseviin palveluihin, kuntoutukseen ja aina hoitoon asti. On erittäin tärkeää, että sosiaali- ja terveyspalveluiden piirissä olevan asiakkaan kulttuuritarpeet, yksilölliset toiveet ja toteutus kirjataan henkilön hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Kulttuurin nälkä ei lakkaa ihmisen ikääntyessä tai sairastuessa. Kuntalaisten käyttöön on myös etsittävä aktiivisesti lisää yhteisiä toiminta- ja kohtaamispaikkoja. Näkisin mieluusti kesäisillä toreilla ja kävelykaduilla enemmän teatteria ja musiikkia. Miten ne olisivatkaan loistavia paikkoja esittää pieniä pätkiä tulevista näytelmistä ja konserteista ja saada ihmisiä kiinnostumaan.

Teatteri ja taideyhteisöt ovat julkistaneet tulevan hallitusohjelmatavoitteensa. Niissä kuvastuu vakava huoli taiteen ja kulttuurin tulevaisuudesta. Samalla esitetyt linjaukset muodostavat vahvan pohjan taiteen ja kulttuurin toimintamahdollisuuksille myös tulevina taloudellisesti epävarmoina aikoina.

Kuten kannanotossa todetaan: ”Kulttuurilla on keskeinen asema yhteiskunnallisessa muutoksessa. Taide ja kulttuuri ovat perusasioita, joiden uutta luova vaikutus säteilee elämän kaikille alueille, myös terveyteen ja talouteen. Eteenpäin katsova kulttuuripolitiikka luo tasapuoliset mahdollisuudet saada elämyksiä, oppia ja inspiraatioita kaikkialla Suomessa ja kaikille väestöryhmille. Kulttuuri on kannattava investointi henkisen, terveydellisen, taloudellisen ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja parantamiseen.”

Allekirjoitan edellä mainitun näkemyksen. Taiteen ja kulttuurin rahoitus tulee varmistaa. Pelkkien rahapelituottojen varaan taiten ja kulttuurin rahoitusta ei tule jättää. Osaltaan valtio ja kunnat ovat velvollisia investoimaan tiloihin ja muihin puitteisiin suoraan verorahoitusta. Toimintarahoituksen perusta on valtionosuudet orkestereille, teattereille, kirjastoille ja museoille ja nämä täytyy tulla jatkossakin valtion budjettivaroista. Vain näin voidaan varmistaa kaikille mahdollisuus taiteesta ja kulttuurista nauttimiseen. Kulttuuri tulee olla kaikille taloudellisesti ja fyysisesti saavutettavissa.

Hyvinvoivat taide ja kulttuuri lisäävät hyvinvointia sekä luovat työpaikkoja. Nämä ovat mitä suurimmassa määrin linjassa meidän SDP:n työllisyyttä korostavaan talouspoliittiseen ajatteluun. Kulttuurilla on myös huomattava muita elinkeinoja tukeva vaikutus kauttaaltaan koko maassa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini