Satu Taavitsaisen blogi

Ulosotto tuhoaa pienituloisen ansiotyöhalut

Share |

Keskiviikko 23.9.2015


Ulosottovelallisia oli vuoden 2014 lopussa lähes 240 000. Näistä naisia oli 77 800 ja miehiä 133 900. Hyvin usein käy niin, että ulosotossa olevan henkilön ei kannata mennä töihin, koska ulosotto korkoineen vie niin suuren osan palkasta, että palkan osuus jää pienemmäksi kuin toimeentulotuki.

Nykyinen ulosottolaki määrää, että ennakonpidätyksen jälkeisestä palkasta 2/3 on jätettävä ulosmittaamatta. Palkan ollessa hyvin pieni, sitä pehmennetään suojaosuussäädöksillä, joilla ei kuitenkaan ole suurta vaikutusta siihen, että ulosotto hyvin usein tuhoaa pienituloisen ansiotyöhalut ja suorastaan ajaa ihmiset hengenpitimikseen harmaille työmarkkinoille.

Jotta ihmiset pääsevät pois velkakierteestä ja köyhyydestä ja jotta edistetään Suomen työllisyyttä, tulee suojaosuutta kasvattaa. Tämä voitaisiin ratkaista muuttamalla ulosottolakia niin, että korkeintaan 1/10 osan voimassa olevan yleissitovan työehtosopimuksen mukaisesta tulosta olisi ulosoton alaista.

Tällä toimenpiteellä viestitettäisiin pienituloisille ulosottovelallisille, että heidän elämässään on toivoa ja tehtyjen virheiden vuoksi ei tarvitse kärsiä koko loppuelämäänsä. Ratkaisu hyödyttäisi sekä velallista että velkojaa, velkansa hoitamatta jättäneiden ryhtyessä maksamaan heidän tuloihinsa nähden järjellisempiä osuuksia. Asian korjaamisella olisi myönteinen vaikutus kuntien ja valtion verotuloihin sekä toimeentulotukimenot pienentyisivät.


Kommentit

30.9.2015 10.46  Esko

Ompa hyvä idea!

Minä itse olen 35 vuotias mies (korkeakoulutettu) mutta ison epäonnistuminen takana. En saa velkojani ennen eläkeikää maksettua.

Töitä EI KANNATA tehdä! Mitään motivaatiota ei ole.Saisin heti 5000 euron bruttopalkkaisen työn mutta ulosotto ja elatusmaksut vie niin paljon, että päivässä työnteosta saisi muutaman euron päiväpalkan verrattuna tuella elämiseen.

Minä maksan nyt kuukaudessa valtiolle ja kunnalle noin 1500 euroa kuukaudessa (elatustuki lasten äidille, itselle toimeentulotuki, työttömyystuki ja asumistuki)

Eläkkeelle pääsen teoreettisesti 65 vuotiaana silloin valtiolle/kunnalle kuluni on noin 540 000 euroa. Eläkeennuste (jos elän 85 vuotiaaksi) kuukausikulu noin 1200 euroa (asumistuki, eläke yms. etuudet) 20 vuoden jakso yhteensä 288 000 euroa.

Eli tulen maksamaan valtiolle/kunnalle yli 800 000 euroa!

En ymmättä valtiota ja lainsäätäjiä miksi ei minunlaisille ihmisille kannattaisi tehdä jotain, että olis motivaatiota elää?

Jos minunlaisia varovasti arvioituna on esim. 50 000 (Ulosotossa yli 200 000) on se valtiolle/kunnalle iso kustannus 41 400 000 000 (41 Miljardia)

Jos tämä 50 000 ihmisen sakki joka ulosotossa saataisiin motivoitua töihin, niin tuo voisi olla tuplasti valtion/kunnan kassaan verotuloja....No lainsäätäjillä on mahdollisuus kääntää kiviä ja katsoa mitä tekee...

Tällä hetkellä on valittu nöyryyttämisen tie. Kun kerran epäonnistuu sitä ei anteeksi saa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini