Satu Taavitsaisen blogi

Palveluheikennyksetkö rutiinia?

Share |

Lauantai 2.4.2016


Länsi-Savo -lehden yhteiskuntatoimittaja Jukka Ahdelma luokitteli 29.3. jutussaan edellisen kaupunginvaltuuston asialistan rutiinilistaksi. Hänen mielestään Rahulan koulun lakkauttaminen, varhaiskasvatuksen lapsiryhmien kasvattaminen ja lasten päivähoitoon pääsyn rajoittaminen ovat rutiiniasioita, joista keskustelu on turhaa ja näiden lapsiperheiden arkeen ikävästi vaikuttavien palveluheikennysten vastustaminen on muka politikointia kuntavaalien alla.

Onkohan Länsi-Savo tipahtanut yhteiskunnan rattailta, sillä ihmisten mielestä nuo asiat eivät todellakaan ole rutiinia. Universaalit palvelut - kuten varhaiskasvatus ja koulu ovat keskeisessä asemassa lasten hyvinvoinnin rakentamisessa. Mikkeliläiset keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuutetut äänestyksssä enemmistönä päättivät heikentää varhaiskasvatuksen laatua suurentamalla päiväkotiryhmiä ja lisätä lasten eriarvoisuutta jättämällä osan lapsista kokoaikaisen hoidon ulkopuolelle. Seuraavana he varmasti aikovat korottaa päivähoitomaksuja ja lisätä lapsiperheiden köyhyyttä.

Päivähoidon saaminen kaikille alle kouluikäisille kesti yli sata vuotta. Oikeuden rajoittaminen on pitkä taka-askel. Varhaiskasvatus on lapsen oikeus, jonka ei pidä olla riippuvaista vanhempien työstä ja sen muutoksista. Toivon, että mikkeliläiset vuoden päästä kuntavaaleissa äänestävät valtuustoon lasten ja perheiden palveluja puolustavia henkilöitä. Tehdyt huonot päätökset voi uusi valtuusto muuttaa.

Valtuustolla on omat sääntönsä ja niiden noudattamista valvoo valtuuston puheenjohtaja. Toimittaja ryhtyi jo tavaksi tulleisiin valtuutettu Olli Nepposen (kok) minuun kohdistamien hyökkäysten tukimieheksi. Valtuuston puheenjohtajana velvollisuuteni on muistuttaa kaupungin organisaatiota valtuuston asettaman hallintosäännön määräyksistä. Jos viranhaltijat olisivat tätä noudattaneet, olisivat Rahulan koulun lapset, vanhemmat ja opettajat säästyneet murheelta ja turhalta hädältä koulunsa puolesta. Kuulemistilaisuuksia ei olisi edes kokoonkutsuttu, sillä lautakunta ei asiaa puoltanut. Nykyisin kokouksessa sanotut asiat voi tarkistaa myös jälkikäteen videolta kaupungin You Tube -kanavalta.

Mikkelin_kaupunginvaltuustossa.jpg
Länsi-Savon kannattaisi kertoa valtuuston päätösten vaikutuksista kaupunkilaisten elämään ja toteuttaa näin perustehtäväänsä vallan vahtikoirana ennemmin kuin moittia kokousten pituutta. Kuntalaiset eivät ole äänestäneet valtuutettuja tuppisuina olemaan tai nukkumaan kokouksissa. Politiikka on puhumista.

Kirjoitus julkaistu Länsi-Savo -lehden mielipideosastolla 2.4.2016


Kommentit

5.4.2016 20.49  Tuomas

Länäri on uppoava maakuntalehti. Siltä puuttuu osaamista analysoida ja pohtia asioita. Toimittajilla ei ole kokemusta / näkymystä kirjoittaa esim. Poliittisista asioista kovinkaan syväluotaavasti. On helppo haukkua yksinkertaisilla asioilla kun massat ne ymmärtää. Ja toimittajaressukin pääsee helpommalla. On helppo ottaa niiltä jotka eivät valita, esim lapset. Ei ole mitään järkeä tuhota tulevaisuutta niiltä jotka eivät siihen vielä itse voi edes vaikuttaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini