Satu Taavitsaisen blogi

Kukas se nuorten asioita esiin nostaa, jos ei nuoret itse?

Share |

Lauantai 30.4.2016 klo 18.00


Kansanedustaja Satu Taavitsaisen vapputervehdys Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden vappujuhlassa 30.4.2016

Tiivistelmä:

Nuorten työ nuorentaa Mikkelin!

Vappu on opiskelijoiden ja suomalaisen työn päivä. Vapussa yhdistyvät monet perinteet vuosisatojen ajalta. Siihen liittyy niin kansainvälinen työväenaate, keskieurooppalainen kevätjuhla, skandinaavinen ylioppilaiden kevätiloittelu kuin moderni katukarnevaalikin. Kaikkialla Suomessa toistuu lakitusrituaali. Jyväskylässä lakitetaan Minna Canthin patsas, Turussa Lilja-naispatsas, Helsingissä Havis Amanda ja Mikkelissä Vaeltajapatsas.

Teille, tämän päivän nuorille, opiskelijoille ja jo opintonsa päättäneille työ näyttäytyy erilaisena kuin vaikkapa teidän vanhemmille. Tilanne vaikuttaa välillä synkältä, mutta meidänkin kaupungilla on silti tavoitteena, että jokainen nuori ja vastavalmistunut saa töitä ja pääsee kiinni työelämään.  

Kaupunki tähtää siihen, että nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys alenee. Tämä on hyvä tavoite, sillä teidän työllistyminen on yksi tärkeimmistä elinvoimamme lähteistä. Nuorten työ nuorentaa Mikkelin!

Tuplataan nuorten valtuutettujen määrä

Mikkelin kaupunki tarvitsee nuoria tulevaisuuden tekijöitä ja näkijöitä. Jotta olisimme houkutteleva kaupunki meillä on oltava tapahtumia, elävää kaupunkikulttuuria, tekemistä ja tietenkin toimivat peruspalvelut ja harrastusmahdollisuudet. 

Mikkeli haluaa ottaa nuoria mukaan entistä paremmin myös valmistelemaan ja tekemään päätöksiä. Tärkeää on jatkuva vuoropuhelua opiskelijoiden ja opiskelijajärjestöjen kanssa.

Tähän tarvitaan teitä, hyvät opiskelijat! Osallistukaa ja lähtekää ehdokkaaksi ensi kevään kuntavaaleihin. Kukas se nuorten asioita esiin nostaa, jos ei nuoret itse? Tällä hetkellä meitä on vain viisi alle 40-vuotiasta Mikkelin valtuustossa. Toivon, että te tulette mukaan; tuplataan nuorten valtuutettujen määrä vuoden päästä!

”Näpit irti, opintotuesta!”

Olin opiskelijoiden kanssa yhdessä marssimassa mielenosoituksessa Helsingissä. Osoitimme mieltä, koska hallitus aikoo leikata rajusti opintotukea ja lisätä lainarahalla opiskelemista. Opetusministerin perusteena on lopettaa valtion velkaantuminen, mutta hän viis veisaa opiskelijoiden velkaantumisesta. Valtion hartiat ovat kuitenkin aina leveämmät kuin opiskelijan, siksi iskulauseemme kuului ”Näpit irti, opintotuesta!”

Opiskelijat tarvitsevat turvaa - eivät lisähuolta huomisesta. Toivon, että tuotte esille arjen ongelmia täällä Mikkelissä. Etsitään yhdessä niihin ratkaisuja. Heikko taloudellinen tilanne vaikuttaa suoraan kaikkeen opiskelijan  elämässä: mm. liikunnan harrastamisen vähyyteen. Useampi kuin joka kolmas nuorista on jättänyt jonkin harrastuksen aloittamatta rahanpuutteen takia.

Erän nuori opiskelija kertoi minulle, että hän tulee toimeen siten, että syö vain koulussa, ei tee ostoksia, ei uusi vaatteita, ei käytä palveluita eikä harrasta mitään. Köyhyys sulkee opiskelijan pois sosiaalisesta elämästä: Ei voi lähteä edes kahville opiskelukavereiden kanssa, kun tietää että kahvikuppeihin käytetty summa kostautuu loppukuusta kurisevana vatsana.

Koulutuksesta ja opintotuesta leikkaaminen on väärin. Vaaditaan yhdessä, että on löydyttävä toinen, oikeudenmukaisempi tie.

Takaan, että Mikkelin kaupungissa opiskelijoista välitetään ja teitä pidetään tärkeinä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini