Satu Taavitsaisen blogi

Koulutuksen tasa-arvoa edistettävä

Share |

Tiistai 31.5.2016


”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen” raikaa koulujen juhlasaleissa tällä viikolla. Koulutus on avaintekijä, jonka avulla nuoret tavoittelevat hyvää aikuisuutta: tie maailmalle kulkee koulun kautta.

Koulutus ei kuitenkaan ole kaikille peruskoulun päättäneille nuorille samalla tavalla saavutettavissa. Moni nuori joutuu muuttamaan pois kotoa alaikäisenä, koska lukioiden ja ammattikoulujen verkko on harventunut ja välimatkat ovat pitkiä, sekä julkiset liikenneyhteydet ovat heikkoja. Erityisesti tämä näkyy meillä Itä-Suomessa. Keskittäminen on polkenut jalkoihinsa monen nuoren ihmisen tarpeen lähellä olevaan koulutuspaikkaan.

Ne nuoret, joilla on vanhempien kannustus ja rahallinen tuki, ovat vapaampia valitsemaan ja opiskelemaan toisella paikkakunnalla kuin ne, joilta nämä puuttuvat. Niille nuorille, joiden vanhemmilla ei ole mahdollisuutta tukea taloudellisesti lastaan, tulevaisuus näyttäytyy usein synkkänä. Nuori tiedostaa rahan puutteen ja ajautuu pakkovalintoihin, mikä voi johtaa koulutuksen keskeytymiseen, turhautumiseen ja pelkän peruskoulutuksen varaan jäämiseen.

Tein viime viikolla Eduskunnalle toimenpidealoitteen, että laista poistettaisiin se epäkohta, että alle 17-vuotiaalle ei myönnetä opintorahaa, koska hänestä maksetaan lapsilisää. Voi käydä niin, että 16-vuotias itsenäisesti asuva opiskelija joutuu elämään pelkällä lapsilisällä. Tilanne pakottaa nuoret hakemaan kunnalta toimeentulotukea selviytyäkseen elämisen peruskuluista.

Jähmeässä tukijärjestelmässä oletetaan, että toisen asteen opinnot suoritetaan kotoa käsin vanhempien taloudellisella tuella. Oletus ei ole arjen todellisuutta. Tilanne johtaa peruskoulun päättävien nuorten koulutukselliseen syrjäyttämiseen ja nuorten sivistyksellisten oikeuksien loukkaamiseen. Asia on korjattava.

Osalla nuorista ei ole taloudellisia resursseja lähteä opiskelemaan ja irtaantua lapsuuden kodistaan. Monet itsenäisesti asuvat, lukiossa tai ammattikoulussa opiskelevat nuoret, joilla ei ole vanhempien taloudellista tukea, elävät taloudellisessa ahdingossa. He itse eivät ole voineet tilanteeseensa vaikuttaa, eivätkä ole siitä vastuussa.

On meidän kaikkien etu, että parannamme pienituloisten perheiden ja kaukana koulutuspaikoista asuvien nuorten peruskoulun jälkeistä kouluttautumista. Suomi nousee vain osaamistason nostamisella. Tasa-arvoisella koulutuspolitiikalla on avattava nuorille opiskelureittejä lähtökohdista riippumatta. On edistettävä nuorten yhdenvertaisuutta ja jokaisen osaamisen hyödyntämistä ja kouluttautumista täyteen potentiaaliinsa.

Presidentti Paasikivi sanoi aikoinaan viisaasti: "Kansanopetus on niin tärkeää, ettei siinä ole varaa ottaa taka-askelia vaikeinakaan aikoina".

Toivotan onnea matkaan jokaiselle peruskoulun päättävälle, ylioppilaalle ja ammattiin valmistuvalle. Täyttyköön kauneimmat unelmasi, tehköön elämä totta toiveistasi. Mihin matkasi suuntaatkaan, se olkoon onnea tulvillaan. Hymy huuleen ja katse tulevaisuuteen!

Kirjoitus julkaistu 31.5.2016 Länsi- ja Itä-Savo -lehdissä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini