Satu Taavitsaisen blogi

Soittaako kaupunginorkesteri henkensä edestä?

Share |

Keskiviikko 2.11.2016


Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Eero Aho arvosteli (LS 29.10.) verorahojen käyttöä Mikkelin kaupunginorkesterin toimintaan ja konserttilippujen alhaista kuluttajahintaa.

Aho unohtaa, että hyvinvointipalvelut ovat kokonaisuus. Kulttuurilla on myönteinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Musiikissa on voimaa. Se saa ihmisten sydämet sykkimään. Musiikki, kirjallisuus, tanssi, teatteri ja kuvataide edistävät terveyttä ja pidentävät ikää. Mikkelissä on asetettu valtuustotasolla tavoitteita terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi myös kulttuurin keinoin.

Aivan samoin kuin Jukurit on Mikkelin käyntikortti, on kaupunginorkesteri Mikkelin seudun musiikkia opiskelevien nuorten edustusjoukkue. Tarvitsemme molempia.

Ahon on hyvä tietää, että jos lippuhinnat laitettaisiin vastaamaan todellisia kuluja, niin myös esimerkiksi jäähallilla otteluliput olisivat paljon kalliimpia.

Jäähallin 10 miljoonan euron remontti nosti käyttökuluja noin puolen miljoonan euron verran vuodessa. Vuonna 2012 asiasta äänestettiin valtuustossa ja itse olin 6 milj. euron perusremontin kannalla, enkä hyväksynyt aitioiden rakentamista verorahoilla. Remontin jälkeen jäähallin ylläpitämiseen menee vuodessa 1,2 miljoonaa euroa kaupunkilaisten veroeuroja ja tuloja kaupunki saa noin 200 000 euroa jäämaksuina. Alhaisia jäämaksuja on perusteltu sillä, että niiden nostaminen aiheuttaisi seuroille kuluja, jotka pitäisi periä käyttäjiltä hinnoissa. Parhaillaan on samanlainen käyttömenojen nousu tapahtumassa monitoimiareenan kanssa.

Liikuntaan satsaaminen on periaatteessa hyvä asia, mutta se ei saa tapahtua kaupunginorkesterin, kirjastojen, nuorisotoimen ja peruspalveluiden kuten varhaiskasvatuksen ja opetuksen kustannuksella.

Luullaanko kokoomuksessa, että kaupungin talous pelastuu supistamalla kulttuuri-, nuoriso-, liikuntalautakunnan alla olevia palveluja tai nostamalla käyttömaksujen ja lippujen hinnat niin korkeiksi, että vain hyvätuloisilla on varaa käyttää palveluja? En usko kaupunkilaisten tällaista tahtovan.
 
Kulttuuri, taide, kirjastot ja liikunta ovat perusasioita, joiden vaikutus säteilee elämän eri alueille. Kulttuuri ja taide eri muodoissaan on olennainen osa suomalaisuutta. Konsertteihin ja teatteriesityksiin osallistuen sekä niitä harrastaen on kulttuuri muodostanut tärkeän itsensä toteuttamisen väylän. Suomessa on vallinnut ymmärrys siitä, että kaikilla on oltava samat kulttuuriset oikeudet. Konserteissa tai teatterissa käyminen antaa elämäniloa, tyytyväisyyttä ja vahvistaa yhteiskunnallista osallisuutta.
 
Kulttuurilla on myös muita elinkeinoja tukeva vaikutus. Rikas kulttuurielämä tekee kaupungista kaupungin. Mikkelin pitää pärjätä kilpailussa muiden kaupunkien, kuten Lappeenrannan ja Lahden kanssa.
 
Parhaiten menestyvät ne kaupungit, jotka onnistuvat houkuttelemaan luovia, idearikkaita ihmisiä. He tuppaavat hakeutua sinne, missä on rikas kulttuuritarjonta, suvaitsevainen ilmapiiri, värikäs elämä ja missä tapahtuu. Tällaisella ilmapiirillä on tärkeä merkitys asukkaiden viihtyvyydelle, uusien ihmisten kotiutumiselle sekä lopulta kaupungin menestykselle vetovoimaisena asuinpaikkana.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini